Smakosze.pl Przepisy Nietypowy przepis na pierogi ruskie po lubelsku
Canva (pixielshot)

Nietypowy przepis na pierogi ruskie po lubelsku

19 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pierogi po lubelsku są doskonałym sposobem, aby urozmaicić sobie jedzenie tego dania. Do farszu bowiem dodaje się odrobinę świeżej mięty, co wprowadza zupełnie nowy smak. Przygotowanie tej wersji jest mimo wszystko równie proste, co klasycznej.

Pierogi po lubelsku są jedyne w swoim rodzaju, w końcu ciężko znaleźć w całej Polsce inny region, w którym do farszu dodaje się świeże liście mięty. Jeśli więc chcesz poczuć zupełnie nowy smak, poniższy przepis jest stworzony idealnie dla ciebie.

Co ciekawe, receptura ta może zostać przygotowana na słodko, jak i na słono. Dla preferujących słodkie smaki, do nadzienia nie należy dodawać cebuli, a zamiast niej warto wsypać kilka łyżek cukru.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pierogi po lubelsku zrobisz w parę chwil

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Sprawdź nasze inne pomysły, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na kopytka z kaszy gryczanej, które świetnie komponują się z ciemnym sosem. Ten tekst poświęcony szarlotce z jabłkami papierówkami.

Składniki:

Ciasto:

  • pół kilograma mąki pszennej

  • 1 szklanka wody

  • 4 łyżki roztopionego masła

  • sól

Farsz:

  • 400 g twarogu

  • 5 ugotowanych ziemniaków

  • 1 cebula

  • pieprz

  • sól

  • masło

  • pęczek mięty

Przesianą mąkę wsyp do miski, dodaj do niej jajka, sól oraz wodę. Zacznij wyrabiać ciasto. Powinieneś uzyskać sprężystą konsystencję, a masa nie może przyklejać się do rąk . Odstaw ciasto na 20 minut pod przykryciem.

Ziemniaki oraz ser przeciśnij przez praskę do miski. Na maśle podsmaż cebulę. Wrzuć ją do sera i ziemniaków, dodaj do nich siekaną miętę i wymieszaj. Dopraw całość do smaku sola oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto cienko rozwałkuj i wykrawaj z niego kółka przy pomocy szklanki. Wykładaj na kółka po łyżce farszu, a brzegi zlepiaj przy pomocy widelca. Wrzucaj pierogi na wrzącą wodę i gotuj 2. minuty od wypłynięcia na wierzch wody. Smacznego.

Ulepione pierogi gotowe do gotowania
undefined

Źródło: Karolina Grabowska, Pexels Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy