Smakosze.pl Przepisy Niewiele osób zna ten patent na surówkę z kapusty pekińskiej. 1 składnik jest zaskoczeniem
Canva/@sergey kłopotów

Niewiele osób zna ten patent na surówkę z kapusty pekińskiej. 1 składnik jest zaskoczeniem

14 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Surówka do kotleta to jego nieodłączny element. Nie musi być ona jednak nijaka. Możesz urozmaicić klasyczną surówkę z pekińskiej i nadać jej nowy lepszy smak. Z tym składnikiem to możliwe.

Z chińskiej stolicy na polskie stoły

Nazwa kapusty pekińskiej nie jest przypadkowa. Ona naprawdę pochodzi z Chin. W północnej części tego kraju uprawiano ją już w III wieku. Najpierw trafiła do Stanów Zjednoczonych, a w latach 30 XX wieku do Europy.

Oprócz niezwykłej historii sałata ma cenne wartości odżywcze i właściwości. Każdy wie, że pekińska świetnie smakuje, ale nie każdy wie, że zawarte są w niej witaminy A, B, C. Jedną z jej najbardziej pożądanych właściwości jest ta antybakteryjna.

sałaty.jpg
Canva/@joloei
Kiedyś królowały na stołach, dziś przyprawiają o gęsią skórkę. Przypominamy kultowe potrawy z czasów PRL

Diabeł tkwi w składnikach

Surówka z sałaty pekińskiej nie potrzebuje wielu składników. Jeżeli dodasz ten jeden, otrzymasz smak, o którym nigdy byś nie pomyślała. Tym składnikiem jest sezam. Zaskoczona? Ja też byłem, ale odkąd o tym usłyszałem, dodaję zawsze.

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 duży ogórek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 20 g sezamu
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić tę surówkę?

Zacznij od oderwania głąba kapusty. Następnie dobrze ją wypłucz . Połóż warzywo na desce do krojenia i posiekaj na paski o grubości około 5 milimetrów . Przełóż do dużej miski.

Ogórka pokrój w cienkie plastry, a paprykę w małą kostkę i dodaj do kapusty. Dosyp odsączoną kukurydzę. Wlej oliwę, sok z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Całość wymieszaj. Na końcu wsyp najważniejszy składnik, czyli sezam i masz gotową surówkę do obiadu. Sprawdź, co wiesz o gotowaniu oraz dlaczego lepiej unikać dżemu z takim składem .

sezam.jpg
Canva/@peangdao
Nigdy nie kupuj dżemu, który ma taki skład. Jest kaloryczny i niezdrowy, lepiej omijać go z daleka
Tak naleśniki robią mistrzowie kuchni. Tylko nieliczni pamiętają o tych dwóch dodatkach do ciasta
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy