Smakosze.pl Porady Niezawodne sposoby na klarowny rosół
canva/beats3

Niezawodne sposoby na klarowny rosół

27 września 2021

Zdarza się, że mimo starań rosół wychodzi mętny. Na szczęście możemy go uratować. Podpowiadamy, co zrobić, by stał się bardziej klarowny. Sztuczka z ziemniakiem nie ma sobie równych.

Rosół to nie tylko przepyszna zupa, ale też pyszna baza do wielu dań. Aby jednak można go było dalej wykorzystać, powinien być klarowny . Tylko wtedy będziemy mieć pewność, że potrawy będą apetycznie wyglądać .

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co zrobić, by uratować mętny rosół?

Zacząć należy od trików, które pomogą mętnieniu zapobiec. Przede wszystkim należy pamiętać, by rosół gotować go powoli. Kotłująca się woda sprzyja generowaniu tzw. szum.

Ponadto mięso powinniśmy wkładać do zimnej wody i stopniowo je ogrzewać . W kontakcie z wrzątkiem również znane nam rosołowe paprochy. Uzupełniając poziom wody w rosole, dodawajmy z kolei wodę gorącą.

Jeśli mimo starań zmętnienia się pojawią , nadal możemy doprowadzić rosół do pożądanego stanu. Wystarczy, że skorzystamy z łyżki cedzakowej lub sitka i odłowimy je . To metoda czasochłonna, ale w większości przypadków skuteczna.

Gdy próba mechanicznego usuwania niechcianych drobinek nie zakończy się sukcesem, sięgnijcie po ziemniaka . Dodajcie go obranego i pokrojonego, a w ciągu 30 minut bulion odzyska klarowność . Podobnie zadziała dodanie do płynu goździka.

Klarowny rosół świetnie sprawdza się w przygotowaniu risotto . Polecamy szczególnie tę wersję z cukinią, chilli i chrupiącym boczkiem . Możecie go użyć również jako bazy do zupy. Wypróbujcie np. ten przepis na pomidorową od Kuronia .

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

klarowny rosół w misce
klarowny rosół w misce

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy