Smakosze.pl Porady Nigdy nie mroź bobu w ten sposób. Będzie do wyrzucenia
Fot. YouTube/mokologue cooking

Nigdy nie mroź bobu w ten sposób. Będzie do wyrzucenia

19 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Bób można zachować na dłużej. Wystarczy go zamrozić, ale jeden błąd sprawi, że to sezonowe warzywo będzie do wyrzucenia. Na szczęście można temu zaradzić. Dowiedz się, jak mrozić bób, a po rozmrożeniu będzie smakował tak samo dobrze.

Bób, czyli ulubiona przekąska Polaków

Jednym z ulubionych przekąsek wielu Polaków jest bób. Warzywo jest świetnym dodatkiem do obiadu i wielu innych dań . Niestety to smaczne warzywo pojawia się tylko latem, gdzie sezon na nie trwa od czerwca do końcówki sierpnia. Można zachować jego smak na dłużej poprzez mrożenie.

Należy jednak pamiętać, że popełniony przy tej czynności błąd sprawi, że bób po rozmrożeniu sklei się, a co najgorsze straci smak i wartości odżywcze . O tym, jak poprawnie zachować smak i świeżość bobu dowiesz się w dalszej części artykułu.

bób 2.jpg
Fot. Canva/MichikoDesign
Biedronka zdetronizowana. W tym sklepie zakupy zrobisz jeszcze taniej

Nie popełniaj tego błędu

Nie od dziś wiadomo, że mrożenie  to sprawdzona metoda na zachowanie świeżości wielu artykułów spożywczych. Mrozimy nie tylko mięso, ale i pieczywo oraz owoce. Każdy z tych produktów zamraża się w zupełnie inny sposób. Dotyczy to również bobu.

Wiele kucharek mrozi bób na zimno, to poważny błąd. Właśnie przez to warzywo traci smak oraz cenne dla organizmu właściwości odżywcze. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału mokologue cooking na YouTube.

Jak mrozić bób?

Aby bób się nie posklejał w trakcie mrożenia, a po rozmrożeniu smakował tak samo dobrze, należy warzywo zblanszować. Czynność jest łatwa, wystarczy do wrzącej w garnku wody wsypać bób, a później gotować go przez minutę . Następnie odcedź warzywo i przelej je zimną wodą.

Bób wyłóż na czystej ścierce i pozostaw je do ostygnięcia. Gdy to nastąpi, przełóż go do foliowych, szczelnie zamykanych woreczków i zamróz. Stosując tę metodę, będziesz mieć pewność, że bób będziesz smakował tak, jak powinien. Sprawdź, jaki sklep jest najtańszy oraz dowiedz się, z jakiej mąki zrobić pierogi .

zamrażarka.jpg
Fot. Canva/serts
Prosty dżem z 2 składników i bez grama cukru. Moje wnuki go uwielbiają
Tym warzywem zajadaliśmy się w PRL-u, dziś wraca do łask. Jest niezwykle zdrowe
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy