Smakosze.pl Przepisy Nikt mi nie wierzy, że sam robię to ciasto. Wygląda i smakuje jak z najdroższych cukierni
fot. youtube.com/@delmiracooking

Nikt mi nie wierzy, że sam robię to ciasto. Wygląda i smakuje jak z najdroższych cukierni

20 stycznia 2024

Ten fantastyczny deser składa się z czekolady i mleka, ale na pierwszym planie są w nim owoce. Ptasie mleczko tylko eksponuje piękno tych naturalnych składników, a całość sprawia, że deser staje się niezapomnianym wrażeniem.

Owocowy deser bez pieczenia

Poza sezonem w Polsce królują owoce cytrusowe. To fakt, że do jedzenia bananów, mandarynek albo kiwi nie trzeba nikogo zmuszać. Mimo to jednak podane w takiej formie znikają z talerza jeszcze szybciej. Barwy owoców wprowadzają trochę koloru na stoły w okresie, kiedy przywykliśmy do dań raczej sycących i rozgrzewających niż lekkich.

Do przygotowania tego prostego deseru można użyć dowolnych owoców, jakie mamy pod ręką. W naszym przepisie są to banany, pomarańcze lub mandarynki, kiwi i borówki . Można jednak użyć także zachować tę recepturę na lato, kiedy wybór świeżych, sezonowych owoców będzie znacznie większy.

owoce
fot. youtube.com/@delmiracooking
Zapiekanka gyros to hit w moim domu. Jest tak dobra, że robię ją przynajmniej raz w tygodniu

Deser z mleka z owocami

Ilustracje do tego tekstu zaczerpnęliśmy z kulinarnego kanału Delmira Cooking. Autorzy zalecają tam użycie truskawek. My z nich nie korzystamy, gdyż zimą w naszym klimacie to kosztowny zakup.

Składniki masy mlecznej

  • ½ l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 7 g agar-agar
  • Wybrane owoce, np. banan, kiwi, małe pomarańcze i borówki

Składniki polewy czekoladowej

  • ½ l mleka
  • 50 g cukru
  • 7 g agar-agar
  • Łyżka kakao
  • Tabliczka gorzkiej czekolady

Owoce zalewane w foremce

Do przygotowania tego efektownego deseru będziemy potrzebowali dwóch prostokątnych foremek typu keksówki , z których jedna powinna być większa od drugiej o ok. 2 cm w każdym wymiarze. W mniejszej zalewamy owoce masą mleczną. Należy je najpierw obrać i podzielić wg uznania, tak, by dało się je ułożyć i by nie wystawały ponad krawędzie foremki.

W rondelku mieszamy mleko, cukier i agar-agar. Podgrzewamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Wylewamy warstwę do foremki, czekamy aż stężeje i układamy pierwszą warstwę owoców. Zalewamy je masą i znów czekamy, aż lekko stężeje. Ten proces powtarzamy, aż ostatnia warstwa masy wyrówna się z brzegiem foremki . Odstawiamy ją do lodówki i czekamy, aż całość będzie w pełni ścięta .

Przygotowujemy polewę, mieszając w rondelku składniki i podgrzewając. Po dodaniu na końcu czekolady masa powinna być dość gęsta. Wylewamy warstwę na dno większej foremki, czekamy aż stężeje i na wierzch tej warstwy układamy naszą zastygniętą masę mleczną z owocami. Oblewamy ją ze wszystkich stron polewą , doprowadzamy do temperatury pokojowej i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej godzinę. Serwujemy deser krojony w „kromki”.

Wypróbuj też przepis na ciasto naleśnikowe bez pieczenia i prosty domowy chleb .

foremka z deserem
fot. youtube.com/@delmiracooking
Ze skórek po mandarynkach nie robię płynu do czyszczenia. Zalewam je tym i zajadam, nie ma lepszego sposobu
Jeśli zobaczysz to na pączkach, lepiej ich nie kupuj. Ten detal jest kluczowy, mało kto o nim pamięta
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy