Smakosze.pl Przepisy Nikt nie robi śliwek w occie jak siostra Anastazja. Mamy przepis, który zachwycił tysiące osób
Canva/shaiith, Facebook/Siostra Anastazja

Nikt nie robi śliwek w occie jak siostra Anastazja. Mamy przepis, który zachwycił tysiące osób

6 sierpnia 2023

Rusza sezon na śliwki i warto sięgać po te owoce, bo są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Przetwory ze śliwek nie mają sobie równych. Polecamy przepis na doskonałe śliwki w occie od siostry Anastazji. Ten wyjątkowy przepis zachwycił tysiące osób.

Śliwki, jedz je na zdrowie

Sezon na śliwki rusza zwykle pod koniec lipca i trwa do końca października. To okazja, by nacieszyć się tymi lubianymi przez Polaków owocami. Śliwki należą do najpopularniejszych owoców sezonowych w kraju. Warto włączyć je do swojej diety, bo są nie tylko pyszne, ale też zdrowe.

Przypomnijmy, że śliwki zawierają witaminy: A, K i B. Bogate są w wapń, fosfor i błonnik. Doskonale wpływają na pracę układu pokarmowego i wspomagają układ kostny. Polecamy przepis siostry Anastazji na śliwki w occie. Pokochały go tysiące osób za wytrawny smak.

Wsyp mąkę na wrzącą wodę, efekt końcowy cię zamuruje. Bliscy będą się zajadać

Jak przygotować śliwki w occie od siostry Anastazji?

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • ¾ szklanki octu 10%
  • 800 ml wody
  • 220 g cukru
  • 10 goździków
  • laska wanilii
  • laska cynamonu

Śliwki dokładnie umyj i usuń z nich pestki. Do umytych i wyparzonych słoików ciasno poukładaj owoce. Przygotuj zalewę, czyli do garnka wlej wodę i wsyp cukier. Razem zagotuj i  mieszaj, aż cukier się rozpuści.

Teraz wlej ocet, dodaj przyprawy i pozostaw do zagotowania. Zalewę wlej do słoików ze śliwkami. Szczelnie zamknij i zapasteryzuj. Następnie słoiki odwróć do góry dnem i postaw w ciemnym, chłodnym miejscu.

Śliwki w occie, czyli niebo w gębie

Śliwki w occie od siostry Anastazji są doskonałym dodatkiem do mięs, pasztetów i pieczeni. Sos ze słoików możesz też użyć jako dodatek do sałatek. Nada im słodko-wytrawnego smaku. Do przygotowania śliwek w occie wybierz śliwki węgierki.

Ich miąższ jest soczysty, pełen soku, ale nie jest cierpki. Gdy wybierzesz owoce dojrzałe, to nie będziesz miał kłopotu z oddzieleniem pestek od miąższu. Do przygotowania śliwek w occie najlepiej wybrać lekko twarde śliwki, które nie mają uszkodzeń . Natomiast bardziej miękkie owoce sprawdzą się w powidłach. Pisaliśmy o kozakach w occie. Podawaliśmy też przepis na dynię w occie.

śliwki w occie
Canva/dianezh

Źródło: haps.pl

Zetrzyj marchewkę i dodaj pokrojony w kostkę owoc. Ta prosta surówka podbije wszystkie podniebienia
Ciotka Sabina od lat robi tak schabowe. Cała rodzina zachwyca się ich wyrazistym smakiem
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy