Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne kozaki w zalewie octowej. Przebój wśród przetworów

Pyszne kozaki w zalewie octowej. Przebój wśród przetworów

Kozaki w occie
wikipedia/Jerzy Opioła; CC BY-SA 4.0

Kozaki w occie smakują doskonale. Ich przyrządzenie nie wymaga wiele wysiłku, a z pewnością umilą wam długie zimowe dni. Pełne aromatu skarby lasu w prostej zalewie z naszego przepisu, a spodobają się nawet sceptykom. Spróbujecie?

Aromatyczne kozaki w occie pasują zarówno do sałatek, jak i do tatara. Smaczne będą też z kawałkiem świeżego, chrupiącego pieczywa. Grzybki przygotowuje się bardzo prosto — wystarczy oczyścić, ugotować i zalać prostą marynatą. Resztę pracy wykona czas.

Przepis na znakomite kozaki w occie

Składniki:

  • 2 kg świeżych kozaków

  • 1 niewielka cebula

  • 125 ml octu spirytusowego 10%

  • 500 ml wody

  • 45 g soli + do gotowania

  • 30 g cukru

Jak przygotować kozaki w occie? Znamy prosty przepis na wyjątkowy rarytas

Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia grzybów. Umyte kozaki gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez pół godziny. Odcedzamy, studzimy, a następnie przenosimy do czystych i wyparzonych słoików.

W garnku umieszczamy wodę, ocet, sól, cukier oraz obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Zagotowujemy i mieszamy, by rozpuścić przyprawy. Gorącym płynem zalewamy grzyby.

Słoiki dokładnie zakręcamy i studzimy. Odstawiamy w ciemne i niezbyt ciepłe miejsce na 3 tygodnie. Po tym czasie kozaki w occie będą gotowe do spożycia. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rarytasy z grzybów. Szczególnie polecamy recepturę na prosty i smaczny makaron z kurkami. Być może też skusi was aromatyczna zupa z maślaków.

Kozaki w occie są znakomite
canva/gkrphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: