Pyszne kozaki w zalewie octowej. Przebój wśród przetworów
Kozaki w occie smakują doskonale. Ich przyrządzenie nie wymaga wiele wysiłku, a z pewnością umilą wam długie zimowe dni. Pełne aromatu skarby lasu w prostej zalewie z naszego przepisu, a spodobają się nawet sceptykom. Spróbujecie?
Aromatyczne kozaki w occie pasują zarówno do sałatek, jak i do tatara. Smaczne będą też z kawałkiem świeżego, chrupiącego pieczywa. Grzybki przygotowuje się bardzo prosto — wystarczy oczyścić, ugotować i zalać prostą marynatą. Resztę pracy wykona czas.
Przepis na znakomite kozaki w occie
Składniki:
2 kg świeżych kozaków
1 niewielka cebula
125 ml octu spirytusowego 10%
500 ml wody
45 g soli + do gotowania
30 g cukru
Jak przygotować kozaki w occie? Znamy prosty przepis na wyjątkowy rarytas
Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia grzybów. Umyte kozaki gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez pół godziny. Odcedzamy, studzimy, a następnie przenosimy do czystych i wyparzonych słoików.
W garnku umieszczamy wodę, ocet, sól, cukier oraz obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Zagotowujemy i mieszamy, by rozpuścić przyprawy. Gorącym płynem zalewamy grzyby.
Słoiki dokładnie zakręcamy i studzimy. Odstawiamy w ciemne i niezbyt ciepłe miejsce na 3 tygodnie. Po tym czasie kozaki w occie będą gotowe do spożycia. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rarytasy z grzybów. Szczególnie polecamy recepturę na prosty i smaczny makaron z kurkami. Być może też skusi was aromatyczna zupa z maślaków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wachowicz dodaje szczyptę do zupy z dyni. Nic tak nie podkreśla jej smaku
Surówka z kapusty lepsza niż w restauracjach. Przepis godny mistrzów kuchni
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama