Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babciny przepis na dynię w occie. Smakołyk jako pierwszy znikał ze spiżarni
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.09.2022 22:00

Babciny przepis na dynię w occie. Smakołyk jako pierwszy znikał ze spiżarni

Babciny przepis na dynię w occie. Smakołyk jako pierwszy znikał ze spiżarni
canva/ Alliance Images

Babciny przepis na dynię w occie jest niezwykle prosty. Sekretem smaku jest zalewa z dodatkiem aromatycznych goździków, octu, cukru i ziela angielskiego. Przetwory z dyni są tak smaczne, że znikają błyskawicznie z każdej spiżarni.

Sezon na dynię już się rozpoczął i potrwa mniej więcej do końca października, czyli do pierwszych przymrozków. Z dyni przygotujemy wiele pyszności, między innymi zupy, sałatki, a także ciasta i przetwory na zimę, w tym właśnie dynię w occie, która oczaruje smakiem każdego.

Dynia w occie przygotowana według tradycyjnej, babcinej receptury jest idealna jako przekąska lub dodatek do zimnej płyty. Dynia jest słodko- kwaśna z wyczuwalną nutą goździków, jest przepyszna. Dynię przed wkładaniem do słoików musimy zblanszować, wtedy będzie idealnie miękka.

Przed przygotowywaniem dyni w occie dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki. Muszą być sterylnie czyste, żeby na przetworach nie pojawiła się pleśń. Zblanszowaną dynię wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Przetworów nie pasteryzujemy, odstawiamy do góry dnem, przykrywamy kocem i czekamy, aż powoli ostygną, a zakrętki będą wklęsłe.

Dynia w occie do słoików na zimę, smakołyk jako pierwszy zniknie ze spiżarni

Składniki:

  • dynia

Składniki na zalewę:

  • 6 szklanek wody

  • 15 goździków

  • szklanka octu

  • 3/4 szklanki cukru

  • 5 ziaren ziela angielskiego

Babcia Róża robi najlepszą dynię w occie, zachwyty są gwarantowane

W większym garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, obierz skórę, wyjmij pestki. Dynię pokrój w kostkę i wrzuć do gotującej się wody.

Gdy woda z dynią ponownie zacznie się gotować, szybko wyjmij warzywo przy pomocy łyżki cedzakowej i od razu przełóż je do umytych i wyparzonych słoików. Przygotuj zalewę: wlej wodę do garnka, dodaj ocet, cukier, goździki i ziele angielskie i gotuj, aż cukier się rozpuści, a zalewa zacznie wrzeć.

Gorącą zalewę przelej do słoików z dynią, zakręć i postaw do góry dnem. Słoiki przykryj ściereczką lub kocem, żeby za szybko nie traciły temperatury. Po całkowitym ostygnięciu, słoiki przestaw do spiżarni.

Z dyni zrobisz nie tylko przetwory i zupę. Upiecz wyśmienitą szarlotkę, będzie idealna na jesienny deser. Dodatek dyni do klusek śląskich sprawi, że będą wyglądać obłędnie, a ich smak zachwyci każdego.

Dynia marynowana
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: m.wielkiezaarcie