Smakosze.pl
Babciny przepis na dynię w occie. Smakołyk jako pierwszy znikał ze spiżarni

canva/ Alliance Images

Babciny przepis na dynię w occie. Smakołyk jako pierwszy znikał ze spiżarni

24 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Babciny przepis na dynię w occie jest niezwykle prosty. Sekretem smaku jest zalewa z dodatkiem aromatycznych goździków, octu, cukru i ziela angielskiego. Przetwory z dyni są tak smaczne, że znikają błyskawicznie z każdej spiżarni.

Sezon na dynię już się rozpoczął i potrwa mniej więcej do końca października, czyli do pierwszych przymrozków. Z dyni przygotujemy wiele pyszności, między innymi zupy, sałatki, a także ciasta i przetwory na zimę, w tym właśnie dynię w occie, która oczaruje smakiem każdego.

suszenie grzybów

Jak suszyć grzyby? Metoda babci nie ma sobie równych, jest lepsza niż piekarnik

CZYTAJ DALEJ

Dynia w occie przygotowana według tradycyjnej, babcinej receptury jest idealna jako przekąska lub dodatek do zimnej płyty. Dynia jest słodko- kwaśna z wyczuwalną nutą goździków, jest przepyszna. Dynię przed wkładaniem do słoików musimy zblanszować, wtedy będzie idealnie miękka.

Przed przygotowywaniem dyni w occie dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki. Muszą być sterylnie czyste, żeby na przetworach nie pojawiła się pleśń. Zblanszowaną dynię wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Przetworów nie pasteryzujemy, odstawiamy do góry dnem, przykrywamy kocem i czekamy, aż powoli ostygną, a zakrętki będą wklęsłe.

Dynia w occie do słoików na zimę, smakołyk jako pierwszy zniknie ze spiżarni

Składniki:

  • dynia

Składniki na zalewę:

  • 6 szklanek wody

  • 15 goździków

  • szklanka octu

  • 3/4 szklanki cukru

  • 5 ziaren ziela angielskiego

Babcia Róża robi najlepszą dynię w occie, zachwyty są gwarantowane

W większym garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, obierz skórę, wyjmij pestki. Dynię pokrój w kostkę i wrzuć do gotującej się wody.

Gdy woda z dynią ponownie zacznie się gotować, szybko wyjmij warzywo przy pomocy łyżki cedzakowej i od razu przełóż je do umytych i wyparzonych słoików. Przygotuj zalewę: wlej wodę do garnka, dodaj ocet, cukier, goździki i ziele angielskie i gotuj, aż cukier się rozpuści, a zalewa zacznie wrzeć.

Gorącą zalewę przelej do słoików z dynią, zakręć i postaw do góry dnem. Słoiki przykryj ściereczką lub kocem, żeby za szybko nie traciły temperatury. Po całkowitym ostygnięciu, słoiki przestaw do spiżarni.

Z dyni zrobisz nie tylko przetwory i zupę. Upiecz wyśmienitą szarlotkę, będzie idealna na jesienny deser. Dodatek dyni do klusek śląskich sprawi, że będą wyglądać obłędnie, a ich smak zachwyci każdego.

Dynia marynowana

canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: m.wielkiezaarcie

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >