Smakosze.pl Przepisy Nikt nie robi takich mielonych, jak Strzelczyk. Kotlety z tym dodatkiem to cudo
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Nikt nie robi takich mielonych, jak Strzelczyk. Kotlety z tym dodatkiem to cudo

18 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tradycyjny przepis na kotlety może schować się przy tym, który zaprezentował słynny Tomasz Strzelczyk. Swoim sposobem podzielił się na platformie YouTube i z miejsca zyskał uznanie internautów. Dowiedz się, jak zrobić kotlety mielone z przepisu Strzelczyka i przygotuj je na obiad nawet dzisiaj.

Tomasz Strzelczyk z nowym przepisem

Na kanale Tomasza Strzelczyka pojawił się nowy przepis na jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Przygotowane przez kucharza kotlety mielone wyglądają zachęcająco i bardzo smacznie. Nieco różnią się od tych tradycyjnych, ale naprawdę warto zrobić je w domu i przekonać się, czy są aż tak dobre.

Różnicę zauważy cała rodzina, która przez długi czas nie będzie chciała jeść nic innego. Wszystko za sprawą nietypowego przygotowania i jednego dodatku, który znalazł się w masie na kotlety. Składniki i przepis poznasz w dalszej części tekstu.

smażenie kotletów.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Pilny komunikat Agencji Rezerw Strategicznych. Chodzi o polskie masło

Kotlety mielone z nietypowym dodatkiem

Za idealnym smakiem kotletów mielonych z przepisu Strzelczyka stoi jeden składnik. Chodzi o niewielką ilość majonezu, który dodany do mięsnej masy sprawi, że danie nabierze odpowiedniej soczystości i delikatności. Warto dodać także musztardę, która ulepszy i wzmocni smak kotletów. Oprócz tych dwóch dodatków potrzebne będą tradycyjne składniki i są to m.in.: cebula, namoczone w mleku kajzerki, jajko i przyprawy. Niezbędne będą także grzyby i kasza pęczak. Z tych składników ciekawy dodatek do kotletów. Wszystkie produkty znajdziesz w odpowiednich proporcjach na liście poniżej.

Składniki:

  • 1 kg mielone mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 kajzerki
  • 1 marchew
  • 200 g pieczarek
  • garść suszonych grzybów namoczonych w wodzie
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina masła
  • olej
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól

Kotlety mielone z przepisu Strzelczyka

Zacznij od ugotowania kaszy pęczak według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie obierz, umyj marchewkę, a następnie pokrój ją w kostkę. Wsyp ją do garnka z kaszą.

Do miski przełóż mielone mięso oraz majonez. Dodaj także musztardę, namoczone w mleku kajzerki oraz drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku. Wbij jajko, całość przypraw pieprzem, solą i wymieszaj składniki na jednolitą masę.

Drugą cebulę drobno posiekaj w kostkę, a oczyszczone pieczarki pokrój w cienkie plastry. Drobno pokrój również grzyby.  Z masy wyrób kotlety mielone obtocz je w bułce tartej. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej.

Ułóż na nim kotlety i smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia. Po ich usmażeniu zdejmij kotlety mielone z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę, pieczarki i grzyby. Kiedy składniki zmiękną, dodaj kaszę pęczak.

Włóż odrobinę masła, wlej wodę po grzybach i wymieszaj składniki. Na wierzchu ułóż kotlety, przykryj naczynie. Kotlety piecz w rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Gotowe podawaj na obiad.

Sprawdź także przepis na najlepsze śledzie wigilijne oraz dowiedz się, co ogłosiła Agencja Rezerw Strategicznych w sprawie masła .

kotlety na kaszy.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Śledzie w oleju czy w śmietanie to nic. Zalej je tym, smak nie z tej ziemi
Żadna jarzynowa, żaden gyros. Tort sałatkowy będzie hitem świąt
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy