Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten miodownik to idealne ciasto na święta. Jedna blacha to za mało
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.12.2024 16:58

Ten miodownik to idealne ciasto na święta. Jedna blacha to za mało

gotowy miodownik
fot. youtube.com/orchideli

Kremowo-owocowo-miodowe ciasto to doskonałe połączenie tradycyjnych świątecznych smaków i ciastek jak z cukierni. Kolorowe warstwy skontrastowane są nie tylko barwami, lecz także fakturami. A całe ciasto jest łatwe w przygotowaniu, choć wygląda na dość skomplikowane. 

Tradycyjny miodownik

Kiedy myślimy o deserach z miodem w pierwszej kolejności mówimy „piernik”. Jednak jest znacznie więcej tradycyjnych deserów, w których odnajdzie się ten najstarszy słodzik świata. Miodownik jest tu doskonałą ilustracją. Równie dobrze odnajdzie się na świątecznym stole, choć w wielu domach będzie dość nieoczekiwanym gościem.

W tym wariancie przepisu jako ponczu używamy herbaty z miodem. W dwóch warstwach ciasta, również zawarty jest smak tego produktu. Między nimi zaś zamknięty jest maślany krem i masa jabłkowa o niezwykłej konsystencji.

spody miodownika
fot. youtube.com/orchideli
W Dino już się zaczęło. Ceny mięsa poszły w dół przed samymi świetami

Ciasto na święta

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Orchideli. Autorka wykańcza tam swoje ciasto masą kajmakową i płatkami migdałów. Polecamy wypróbować połączenie z polewą czekoladową i siekanymi orzechami.

Składniki

  • 450 g mąki
  • 1 kg prażonych jabłek
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 320 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2 opakowania wybranej galaretki (jej kolor zdecyduje o barwie wypełnienia ciasta)
  • 150 g płynnego miodu
  • 1,5 szklanki herbaty
  • 40 ml soku z cytryny
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 garście orzechów
  • 50 ml śmietanki kremówki

Miodownik świąteczny

Mąkę z sodą przesiewamy do miski. Dodajemy 120 g zimmego masła, 100 g cukru, 2 jajka i połowę miodu. Wszystkie składniki mieszamy, aż się połączą, a następnie wyrabiamy zwarte i suche ciasto. Gotowe dzielimy na dwie porcje i odkładamy na chwilę do lodówki.

W rondelku zagotowujemy połowę mleka z pozostałym cukrem. W drugiej połowie mleka rozpuszczamy budyń. Mieszamy, aż pozbędziemy się grudek i łączymy składniki. Gotujemy do zagęszczenia, przykrywamy folią na dotyk i studzimy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Obie połówki kolejno rozwałkowujemy, dopasowując rozmiar do blachy do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i wypiekamy spody przez 20 minut – najpierw jeden, a potem drugi.

Zaparzamy ok. 330 ml mocnej herbaty. Dodajemy do niej pozostałą część miodu oraz sok z cytryny. Odstawiamy do przestudzenia. W rondelku zagotowujemy prażone jabłka i dodajemy dwie torebki galaretki. Mieszamy, by nabrała jednolitego koloru, a galaretka dobrze się rozpuściła.

W robocie rozcieramy miękkie masło, aż nabierze nieco puszystości. Dodajemy po łyżce przestudzony budyń. Mieszamy tak długo, aż składniki połączą się. 

W formie układamy jeden ze spodów miodowych i nasączamy herbatą. Wykładamy na wierzch połowę kremu i wyrównujemy warstwę. Na nią układamy jabłka z galaretką.

Kolejną warstwę układamy z drugiej połowy kremu. Wyrównujemy, przykrywamy drugim spodem ciasta i nasączamy pozostałą częścią herbaty. W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę i mieszamy ze śmietanką.

Na patelni podprażamy orzechy włoskie. Siekamy je dość drobno. Kiedy herbata dobrze nasączy ciasto, polewamy je po wierzchu czekoladą i posypujemy orzechami. Ciasto pozostawiamy do pełnego przestudzenia i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Wypróbuj też przepis na odchudzający kefir i poznaj najgorszy ser w wiaderku na sernik.

masa jabłkowa
fot. youtube.com/orchideli