Ten miodownik to idealne ciasto na święta. Jedna blacha to za mało
Kremowo-owocowo-miodowe ciasto to doskonałe połączenie tradycyjnych świątecznych smaków i ciastek jak z cukierni. Kolorowe warstwy skontrastowane są nie tylko barwami, lecz także fakturami. A całe ciasto jest łatwe w przygotowaniu, choć wygląda na dość skomplikowane.
Tradycyjny miodownik
Kiedy myślimy o deserach z miodem w pierwszej kolejności mówimy „piernik”. Jednak jest znacznie więcej tradycyjnych deserów, w których odnajdzie się ten najstarszy słodzik świata. Miodownik jest tu doskonałą ilustracją. Równie dobrze odnajdzie się na świątecznym stole, choć w wielu domach będzie dość nieoczekiwanym gościem.
W tym wariancie przepisu jako ponczu używamy herbaty z miodem. W dwóch warstwach ciasta, również zawarty jest smak tego produktu. Między nimi zaś zamknięty jest maślany krem i masa jabłkowa o niezwykłej konsystencji.
W Dino już się zaczęło. Ceny mięsa poszły w dół przed samymi świetamiCiasto na święta
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Orchideli. Autorka wykańcza tam swoje ciasto masą kajmakową i płatkami migdałów. Polecamy wypróbować połączenie z polewą czekoladową i siekanymi orzechami.
Składniki
- 450 g mąki
- 1 kg prażonych jabłek
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki sody
- 320 g masła
- 180 g cukru
- 2 jajka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 2 opakowania wybranej galaretki (jej kolor zdecyduje o barwie wypełnienia ciasta)
- 150 g płynnego miodu
- 1,5 szklanki herbaty
- 40 ml soku z cytryny
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 garście orzechów
- 50 ml śmietanki kremówki
Miodownik świąteczny
Mąkę z sodą przesiewamy do miski. Dodajemy 120 g zimmego masła, 100 g cukru, 2 jajka i połowę miodu. Wszystkie składniki mieszamy, aż się połączą, a następnie wyrabiamy zwarte i suche ciasto. Gotowe dzielimy na dwie porcje i odkładamy na chwilę do lodówki.
W rondelku zagotowujemy połowę mleka z pozostałym cukrem. W drugiej połowie mleka rozpuszczamy budyń. Mieszamy, aż pozbędziemy się grudek i łączymy składniki. Gotujemy do zagęszczenia, przykrywamy folią na dotyk i studzimy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Obie połówki kolejno rozwałkowujemy, dopasowując rozmiar do blachy do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i wypiekamy spody przez 20 minut – najpierw jeden, a potem drugi.
Zaparzamy ok. 330 ml mocnej herbaty. Dodajemy do niej pozostałą część miodu oraz sok z cytryny. Odstawiamy do przestudzenia. W rondelku zagotowujemy prażone jabłka i dodajemy dwie torebki galaretki. Mieszamy, by nabrała jednolitego koloru, a galaretka dobrze się rozpuściła.
W robocie rozcieramy miękkie masło, aż nabierze nieco puszystości. Dodajemy po łyżce przestudzony budyń. Mieszamy tak długo, aż składniki połączą się.
W formie układamy jeden ze spodów miodowych i nasączamy herbatą. Wykładamy na wierzch połowę kremu i wyrównujemy warstwę. Na nią układamy jabłka z galaretką.
Kolejną warstwę układamy z drugiej połowy kremu. Wyrównujemy, przykrywamy drugim spodem ciasta i nasączamy pozostałą częścią herbaty. W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę i mieszamy ze śmietanką.
Na patelni podprażamy orzechy włoskie. Siekamy je dość drobno. Kiedy herbata dobrze nasączy ciasto, polewamy je po wierzchu czekoladą i posypujemy orzechami. Ciasto pozostawiamy do pełnego przestudzenia i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Wypróbuj też przepis na odchudzający kefir i poznaj najgorszy ser w wiaderku na sernik.