Smakosze.pl Przepisy Nikt nie wierzy, że robię ten sernik tylko z 2 składników. Smakuje, jak marzenie i zawsze się udaje
Fot. YouTube/SikorkaGotuje

Nikt nie wierzy, że robię ten sernik tylko z 2 składników. Smakuje, jak marzenie i zawsze się udaje

9 stycznia 2025

Czy da się zrobić sernik, który każdemu się udaje? Dzięki temu przepisowi jest to możliwe. Sernik pełen galaretek będzie idealny jako deser na początek roku. Zrobimy go w prosty sposób i zjemy z przyjemnością.

Sernik, który każdemu się udaje

Kto lubi sernik ? Dla wielu z nas to ciasto po prostu idealne. Jednak czasem sernik nie wychodzi tak, jak trzeba . Ciasto pęka, opada i nie smakuje. Jednak teraz można przygotować sernik , który każdemu się udaje. Jest bardzo prosty i zrobimy go z zaledwie 2 składników.

Przyda się twaróg z wiaderka i galaretki pomarańczowe. Dzięki tym produktom wyczarujemy sernik na zimno. Będzie w sam raz na początek roku . Pyszny, leciutki i efektowny na każdym zrobi wrażenie. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Sikorka Gotuje. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

sernik
Fot. YouTube/SikorkaGotuje
Koniec z tarciem ziemniaków. Placki ziemniaczane można zrobić o wiele szybciej

Jak zrobić sernik, który każdemu się udaje?

Składniki:

  • 300 g twarogu z wiaderka
  • 6 galaretek pomarańczowych

Przygotowanie sernika zaczniemy od wlania do miski 600 ml gorącej wody. Wsypujemy 2 galaretki i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia . Przelewamy galaretki do dwóch pojemników. Gdy galaretki ostygną, wstawiamy je do całkowitego stężenia do lodówki.

Gdy już stężeje, kroimy galaretkę na małe kawałki . Teraz w 450 ml gorącej wody rozpuszczamy znów 2 galaretki. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Twaróg z wiaderka miksujemy przez 3 minuty. Wlewamy przestudzona galaretkę i dalej miksujemy.

Sernik prosty i pyszny

Formę o średnicy 20 cm zabezpieczamy folią spożywczą. Przekładamy pokrojone wcześniej galaretki. Zalewamy przygotowaną masą i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Znów rozpuszczamy 2 galaretki w 600 ml wody i zostawiamy do ostygnięcia. Sernik wyjmujemy z lodówki i przekładamy do góry dnem. Znów zabezpieczamy ranty folią spożywczą, by galaretka się nie wylała.

Zwiększamy obwód formy, dzięki temu boki też będą pokryte galaretką. Wystudzoną galaretkę wylewamy na wierzch sernika . Wstawiamy go na co najmniej 4 godziny do lodówki, a potem podajemy. Ciasto bez pieczenia jest pyszne i efektownie prezentuje się na stole. Galaretki wyglądają jak kryształy zatopione w serniku . Pisaliśmy o mięsie najlepszym na krupnik. Polecaliśmy przepis na szybkie i pyszne tiramisu.

sernik
Fot. YouTube/SikorkaGotuje
Żaden sernik, żaden makowiec. Ciasto „Błyskotka” od Heni bije je na głowę
Kontrolerzy sprawdzą Polaków, będą naklejać groźne naklejki. To koniec, lepiej zacznij to robić
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy