Ten deser robię z biszkoptów i kremowego serka. Cała rodzina go uwielbia
Włoskie tiramisù to chyba najbardziej znane na świecie ciasto bez pieczenia. Ten szybki deser o kawowym smaku i śmietankowej konsystencji, przełamanej wilgotnym gąbczastym biszkoptem. Znamy go głównie z restauracji, ale nie każdy wie, jak łatwo przyrządzić go w domu.
Szybki deser tiramisù
Tira mi sù znaczy po włosku „unieś mnie”. Powszechnie mówi się, że chodzi o poprawę humoru, choć ci, których humor jest już dostatecznie poprawiony, żartują że to ciasto jest tak lekkie, że unosi człowieka dosłownie. To ostatnie nie jest chyba niestety prawdą – to w końcu ciasto z kremem z mascarpone i biszkoptami, więc raczej dodaje, niż ujmuje kalorii.
Z pewnością jednak poprawia humor swoim doskonałym smakiem. Opiera się on na kontraście esencjonalnej kawy i kakao ze śmietankową delikatnością i waniliowym posmakiem biszkoptów. Dzięki temu, że używamy gotowych produktów, deser jest naprawdę szybki, a wręcz błyskawiczny w przygotowaniu i może czekać w lodówce na swoją kolej na stole.
Tabletki nie tylko do zmywarki. Usuną poważny problem w kuchniPrawdziwe włoskie tiramisu
Jest wiele przepisów na tiramisù. Niektóre polecają przygotowanie masy z bitej śmietany lub podobnych wynalazków. Jednak prawdziwe ciasto tego rodzaju zawierać będzie serek mascarpone o naturalnym smaku, któremu lekkość i strukturę nadają jajka.
Składniki
- 500 g mascarpone
- 200 g podłużnych biszkoptów
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 180 ml mocnej kawy
- 30 ml likieru amaretto
- Kakao
Krem z mascarpone na tiramisù
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka rozcieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Do tej ostatniej dodajemy mascarpone i miksujemy, aż mieszanina będie jednolita.
Do miski dodajemy białko i delikatnie mieszamy rózgą. Biszkopty zamoczone w kawie ciasno układamy na dnie formy. Zalewamy je masą, wyrównujemy i posypujemy kakao. Przygotowujemy ciasto z 2-3 pięter takich składników. Deser wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Wypróbuj też przepisy na tatarski pierekaczewnik i ziemniaki faszerowane.