Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten deser robię z biszkoptów i kremowego serka. Cała rodzina go uwielbia
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.01.2025 16:56

Ten deser robię z biszkoptów i kremowego serka. Cała rodzina go uwielbia

ciastka na tiramisu
Fot. Shutterstock/Stockafisso

Włoskie tiramisù to chyba najbardziej znane na świecie ciasto bez pieczenia. Ten szybki deser o kawowym smaku i śmietankowej konsystencji, przełamanej wilgotnym gąbczastym biszkoptem. Znamy go głównie z restauracji, ale nie każdy wie, jak łatwo przyrządzić go w domu.

Szybki deser tiramisù

Tira mi sù znaczy po włosku „unieś mnie”. Powszechnie mówi się, że chodzi o poprawę humoru, choć ci, których humor jest już dostatecznie poprawiony, żartują że to ciasto jest tak lekkie, że unosi człowieka dosłownie. To ostatnie nie jest chyba niestety prawdą – to w końcu ciasto z kremem z mascarpone i biszkoptami, więc raczej dodaje, niż ujmuje kalorii.

Z pewnością jednak poprawia humor swoim doskonałym smakiem. Opiera się on na kontraście esencjonalnej kawy i kakao ze śmietankową delikatnością i waniliowym posmakiem biszkoptów. Dzięki temu, że używamy gotowych produktów, deser jest naprawdę szybki, a wręcz błyskawiczny w przygotowaniu i może czekać w lodówce na swoją kolej na stole.

tiramisu w szklankach
fot. Canva
Tabletki nie tylko do zmywarki. Usuną poważny problem w kuchni

Prawdziwe włoskie tiramisu

Jest wiele przepisów na tiramisù. Niektóre polecają przygotowanie masy z bitej śmietany lub podobnych wynalazków. Jednak prawdziwe ciasto tego rodzaju zawierać będzie serek mascarpone o naturalnym smaku, któremu lekkość i strukturę nadają jajka.

Składniki

  • 500 g mascarpone
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 180 ml mocnej kawy
  • 30 ml likieru amaretto
  • Kakao

Krem z mascarpone na tiramisù

Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka rozcieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Do tej ostatniej dodajemy mascarpone i miksujemy, aż mieszanina będie jednolita.

Do miski dodajemy białko i delikatnie mieszamy rózgą. Biszkopty zamoczone w kawie ciasno układamy na dnie formy. Zalewamy je masą, wyrównujemy i posypujemy kakao. Przygotowujemy ciasto z 2-3 pięter takich składników. Deser wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

Wypróbuj też przepisy na tatarski pierekaczewnik i ziemniaki faszerowane.

torcik tiramisu
fot. Canva