Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden sernik, żaden makowiec. Ciasto „Błyskotka” od Heni bije je na głowę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.01.2025 11:58

Żaden sernik, żaden makowiec. Ciasto „Błyskotka” od Heni bije je na głowę

ciasto błyskotka Heni
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Jedna z ulubionych domowych kucharek Polaków Henia Foks zaprezentowała jedno ze swoich genialnych ciast. „Błyskotka” jest biszkoptowym makowcem ze śmietankową masą bez pieczenia. I jest dokładnie tak pyszna, jak to brzmi.

Ciasto Heni

Ciasto „błyskotka” w pełni zasługuje na swoją nazwę. Skrzące się po wierzchu klejnociki czerwonej i białej galaretki nadają mu niezwykły wygląd. Zaskakuje też kontrast faktur: ścięta masa śmietanowa i puszyste biszkoptowe ciasto z makiem.

To połączenie sernika bez pieczenia i makowca ma wiele wariantów. Ten, który pokazała Henia Foks, jest wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu. Trzeba jednak pamiętać o czasie potrzebnym na kolejne etapy przygotowywania galaretkowych składników.

masa na spodzie
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Zaczęło się dziś o 6:00. Biedronka rozdaje je za darmo, wprowadzono limity

„Błyskotka” Heni

Ponieważ za wizualny efekt ciasta odpowiadają galaretki, możemy swobodnie zmieniać kolory, jakie nadajemy naszej błyskotce. Henia pokazała klasyczny przepis z cytrynową i wiśniową. Stać nas tu jednak na odrobinę szaleństwa i wprowadzenie nowych kolorów, a tych w asortymencie galaretek nie brakuje.

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • ½ szklanki maku
  • 4 opakowania dowolnych galaretek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 ml oleju lub rozpuszczonego masła
  • 100 ml mleka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki cukru pudru

Przepis na ciasto z makiem

Dwie galaretki przygotowujemy osobno według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy je do stężenia, wylane do naczyń warstwą o grubości ok. 1 cm. W międzyczasie przygotowujemy ciasto.

Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i miksujemy, a następnie dolewamy mleko i olej. Kiedy składniki zmiksują się na gładką masę, przesiewamy do ciasta mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.

Dodajemy mak i wszystko mieszamy łopatką do połączenia składników. Ciasto wylewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Śmietanę przelewamy do miseczki. Dodajemy do niej dwa opakowania galaretki i cukier puder. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Zastygłe, wcześniej przygotowane galaretki kroimy w kostkę i dodajemy do śmietany, zostawiając nieco do dekoracji.

Spód makowy przekrawamy z grubości na pół. Na jeden spód wylewamy masę śmietankową. Wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem. Ciasto smarujemy po wierzchu resztkami śmietany i posypujemy drobno posiekaną galaretką. Odstawiamy na kilka godzin do zastygnięcia.

Wypróbuj też przepisy na doskonałe faszerowane naleśniki i galaretkę drobiową Ani Lewandowskiej.

wykańczanie ciasta
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl