Żaden sernik, żaden makowiec. Ciasto „Błyskotka” od Heni bije je na głowę
Jedna z ulubionych domowych kucharek Polaków Henia Foks zaprezentowała jedno ze swoich genialnych ciast. „Błyskotka” jest biszkoptowym makowcem ze śmietankową masą bez pieczenia. I jest dokładnie tak pyszna, jak to brzmi.
Ciasto Heni
Ciasto „błyskotka” w pełni zasługuje na swoją nazwę. Skrzące się po wierzchu klejnociki czerwonej i białej galaretki nadają mu niezwykły wygląd. Zaskakuje też kontrast faktur: ścięta masa śmietanowa i puszyste biszkoptowe ciasto z makiem.
To połączenie sernika bez pieczenia i makowca ma wiele wariantów. Ten, który pokazała Henia Foks, jest wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu. Trzeba jednak pamiętać o czasie potrzebnym na kolejne etapy przygotowywania galaretkowych składników.
Zaczęło się dziś o 6:00. Biedronka rozdaje je za darmo, wprowadzono limity„Błyskotka” Heni
Ponieważ za wizualny efekt ciasta odpowiadają galaretki, możemy swobodnie zmieniać kolory, jakie nadajemy naszej błyskotce. Henia pokazała klasyczny przepis z cytrynową i wiśniową. Stać nas tu jednak na odrobinę szaleństwa i wprowadzenie nowych kolorów, a tych w asortymencie galaretek nie brakuje.
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- ½ szklanki maku
- 4 opakowania dowolnych galaretek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 100 ml oleju lub rozpuszczonego masła
- 100 ml mleka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki cukru pudru
Przepis na ciasto z makiem
Dwie galaretki przygotowujemy osobno według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy je do stężenia, wylane do naczyń warstwą o grubości ok. 1 cm. W międzyczasie przygotowujemy ciasto.
Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i miksujemy, a następnie dolewamy mleko i olej. Kiedy składniki zmiksują się na gładką masę, przesiewamy do ciasta mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy mak i wszystko mieszamy łopatką do połączenia składników. Ciasto wylewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Śmietanę przelewamy do miseczki. Dodajemy do niej dwa opakowania galaretki i cukier puder. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Zastygłe, wcześniej przygotowane galaretki kroimy w kostkę i dodajemy do śmietany, zostawiając nieco do dekoracji.
Spód makowy przekrawamy z grubości na pół. Na jeden spód wylewamy masę śmietankową. Wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem. Ciasto smarujemy po wierzchu resztkami śmietany i posypujemy drobno posiekaną galaretką. Odstawiamy na kilka godzin do zastygnięcia.
Wypróbuj też przepisy na doskonałe faszerowane naleśniki i galaretkę drobiową Ani Lewandowskiej.