Smakosze.pl Przepisy Nikt nie wierzy, że to ciasto robię bez żelatyny. Mam inny, genialny sposób
YouTube/@Leckere Minute

Nikt nie wierzy, że to ciasto robię bez żelatyny. Mam inny, genialny sposób

22 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

To wyśmienite ciasto zrobisz bez żelatyny. Dodatkowo nie wymaga pieczenia. Zrób je z tym przepisem, a nie zawiedziesz się. Efekt i smak ciasta przechodzi najśmielsze oczekiwania. Zrób je w swoim domu i zaskocz rodzinę.

Ciasto bez grama żelatyny

Tego typu ciasta zazwyczaj udają się dzięki żelatynie. W tym wypadku jest zupełnie inaczej. Składnik, który jest odpowiedzialny za konsystencję i wygląd tego ciasta, jest przede wszystkim mleko. Odpowiednio przygotowane daje niesamowite efekty.

Wystarczy, że zrobisz je z przepisu poniżej, a na pewno wyjdzie. Ja robię je prawie, co tydzień, bo moja rodzina za nim szaleje. Zrób je i sprawdź, czy twojej  będzie smakowało tak samo.

Oto co trzeba zrobić przed sadzeniem cebuli i czosnku

manadrynki.jpg
Canva/@Viktor Serebriakov
Ta surówka z kiszonej kapusty idealnie pasuje do ryby. W moim domu jest od pokoleń

Co będzie ci potrzebne?

Oprócz wspomnianego już mleka, przygotuj owoce i składniki z listy poniżej. Zadbaj o to, żeby były świeże i dojrzałe. Tylko dzięki temu twoje ciasto będzie miało idealny smak. Podobny przepis znajdziesz na kanale Leckere Minutę, skąd pochodzą zdjęcia zawarte w tym artykule.

Składniki:

  • 8 g proszku agar agar
  • 350 ml mleka
  • 200 g skondensowanego mleka
  • 200 g śmietany 18%
  • 50 ml wody
  • 1 banan
  • 1 mandarynka
  • 1 grejpfrut
  • 1 kiwi

Przepis na ciasto bez żelatyny

Zacznij od obrania mandarynek, a następnie przekrój je na pół . Obierz kiwi ze skórki i pokrój je w plasterki. Grejpfruta obierz, podziel na kawałki i pokrój na mniejsze kawałki . Banana obierz ze skóry i pokrój w plastry o grubości 5 mm .

Do garnka wlej wodę i wsyp proszek agar agar. Podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając . Kiedy składniki się połączą i zgęstnieją, wlej mleko. Dodaj mleko skondensowane i cały czas mieszaj.

Połączone składniki gotuj przez 2 minuty . Następnie garnek zdejmij z kuchenki i dodaj śmietanę. Do gęstej masy wsyp owoce, całość wymieszaj. Całość przelej do prostokątnej formy. Równomiernie rozprowadź i odstaw do lodówki na około 3 godziny. Kiedy ciasto zgęstnieje, wyciągnij, krój na kawałki i częstuj swoich gości. Smaczne? Sprawdź, dlaczego Lidl znowu obniżył ceny oraz dowiedz się, czym najlepiej słodzić herbatę .

masa na ciasto.jpg
YouTube/@Leckere Minutę

Strzelczyk wziął schab i zrobił kotlety na całą patelnię. Absolutny majstersztyk
Czy trzeba obierać pieczarki? Co druga osoba była w sporym błędzie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy