Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk wziął schab i zrobił kotlety na całą patelnię. Absolutny majstersztyk
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 22.02.2024 18:42

Strzelczyk wziął schab i zrobił kotlety na całą patelnię. Absolutny majstersztyk

kotlet schabowy
YouTube/@Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Twoje schabowe z całą pewnością są najlepsze, ale zobacz, co możesz poprawić. Z radami Tomasza Strzelczyka wyjdzie nieziemski. Rozmiar kotleta naprawdę zachwyca. 

Schabowy jak z restauracji

Czasami warto porzucić smażenie kotleta schabowego w domu i wybrać się na niego do restauracji. Nie pytaj po co. Po prostu spróbujesz czegoś innego, a dodatkowo zobaczysz, jak robią to profesjonaliści. W tych najlepszych schabowy zajmuje całą powierzchnię talerza. 

Chyba że będziesz robiła go jak Tomasz Strzelczyk. Wtedy taką wizytę możesz sobie odpuścić. Znany youtuber kulinarny pokazał ostatnio, jak robić wyśmienitego schabowego na wielkość całej patelni. Wygląda imponująco, a jak chrupie. 

Najzdrowsze sałaty na kanapki. Wspomagają wzrok i spowalniają starzenie

schab.jpg
Canva/@Lcc54613
Czy trzeba obierać pieczarki? Co druga osoba była w sporym błędzie

Zrób go ja Strzelczyk

Według youtubera smak schabowego zależy od wyboru mięsa. Proponuje, żeby schab zawierał trochę karkówki i tłuszczu. W jego opinii takie mięso jest najlepsze. Zatem postaraj się, aby twoje wyglądało tak samo. Pamiętaj też, aby mięso było świeże i umyj je przed przygotowaniem. 

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 100 g panko
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • smalec (do smażenia)
  • sól
  • pieprz

Przepis na schabowego na całą patelnię

Zacznij od pokrojenia kotletów. Kawałek schabu natnij, tak jakbyś chciała ukroić plaster kotleta. Ale nie przecinaj go do końca. Przesuń nóż o 2 centymetry i wykonaj pełne cięcie. Taki kotlet po rozłożeniu przypomina motyla. 

Kotleta rozłóż na płasko i rozbij. Przypraw solą i pieprzem. Do talerza wbij jajka, wsyp szczyptę soli i wymieszaj. Do dwóch głębokich talerzy wsyp osobno mąkę oraz panko. 

Patelnię rozgrzej, a następnie rozpuść na niej sporą ilość smalcu, aby kotlet delikatnie na nim pływał. Rozbite kotlety obtocz w mące. Pamiętaj, aby dobrze docisnąć mąkę do mięsa. Następnie w jajku, a na koniec obtocz je japońską panierką panno. 

Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Panierka po usmażeniu ma mieć złocisty kolor. Drugą stronę kotleta smaż ciut krócej. Kotlety na całą patelnię gotowe. Ogromne prawda? Sprawdź, na jakimi mięsie gotować flaczki oraz jakie promocje przygotował Lidl.

panko.jpg
Canva/@bhofack2