Smakosze.pl Przepisy Obierz marchewki i wrzuć na patelnię. Ten deser to mistrzostwo świata
Fot. Anna Zyśk

Obierz marchewki i wrzuć na patelnię. Ten deser to mistrzostwo świata

19 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Autorka przepisów kulinarnych – Anna Zyśk – pokazała sposób na deser z marchewki. Tym razem nie będzie to receptura na ciasto, ale na przysmak, który pokochają w szczególności dzieci. Dowiedz się, co można przygotować z przepisu influencerki kulinarnej i wypróbuj go. Domownicy oszaleją ze smaku.

Niezwykły deser z marchewki

Anna Zyśk zyskała sympatię internautów dzięki swoim poradom kulinarnym i przepisom na nietypowe dania, którymi dzieli się w mediach społecznościowych. Wśród znalazł się również sposób na deser z marchewki. Słodki przysmak jest o tyle nietypowy, że nie będzie ciastem ani babeczkami przygotowanymi z warzywa, ale domowym żelkami.

Co prawda brzmi to bardzo zaskakująco, ale dla takich słodyczy warto zaryzykować i przygotować je własnoręcznie. Smak deseru zachwyci każdego.

Gołąbki po żydowsku są hitem w moim domu. Farsz nie ma sobie równych

Z czego zrobione są domowe żelki?

Przygotowanie żelek z marchewki jest możliwe dzięki użytym składnikom. Oprócz warzyw potrzebny będzie również skrobia, cukier oraz kilka innych dodatków, dzięki którym żelki nabiorą odpowiedniego smaku, a przede wszystkim konsystencji.

Składniki:

  • 300 g marchewki
  • 50 g cukru
  • 80 g skrobii ziemniaczanej
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • woda
  • wiórki kokosowe

Przepis Anny Zyśk na żelki marchewkowe

Krok 1. Przygotowanie żelek rozpocznij od obrania i umycia marchewek. Następnie na patelnię wlej wodę. Ułóż na niej marchewki i gotuj do miękkości.

marchewki.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Ugotowane warzywo zblenduj na jednolitą masę.

zblendowane warzywa.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Marchewkę przełóż na suchą patelnię i dodaj startą skórkę oraz sok z pomarańczy.

pomarańcza.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Wsyp cukier oraz skrobię ziemniaczaną.

zukier.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Składniki wymieszaj, a następnie podgrzewaj je ma małej mocy palnika.

masa marchewkowa.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 6. Szklany pojemnik zwilż wodą, a następnie przełóż do niej gęstą masę i równomiernie ją rozprowadź. Pojemnik przykryj folią i jego zawartość pozostaw do wystygnięcia w lodówce.

masa.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 7. Blok galaretki pokrój na mniejsze kawałki, a każdy z nich obtocz w wiórkach kokosowych. Deser jest gotowy.

żelki.jpg
Fot. Anna Zyśk
Te diety są niebezpieczne dla zdrowia. Dietetyk ostrzega: „Skracają życie”
Lepiej gotować rosół pod przykryciem, czy bez. Nasze babcie nie miały wątpliwości
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy