Obierz marchewki i wrzuć na patelnię. Ten deser to mistrzostwo świata
Autorka przepisów kulinarnych – Anna Zyśk – pokazała sposób na deser z marchewki. Tym razem nie będzie to receptura na ciasto, ale na przysmak, który pokochają w szczególności dzieci. Dowiedz się, co można przygotować z przepisu influencerki kulinarnej i wypróbuj go. Domownicy oszaleją ze smaku.
Niezwykły deser z marchewki
Anna Zyśk zyskała sympatię internautów dzięki swoim poradom kulinarnym i przepisom na nietypowe dania, którymi dzieli się w mediach społecznościowych. Wśród znalazł się również sposób na deser z marchewki. Słodki przysmak jest o tyle nietypowy, że nie będzie ciastem ani babeczkami przygotowanymi z warzywa, ale domowym żelkami.
Co prawda brzmi to bardzo zaskakująco, ale dla takich słodyczy warto zaryzykować i przygotować je własnoręcznie. Smak deseru zachwyci każdego.
Z czego zrobione są domowe żelki?
Przygotowanie żelek z marchewki jest możliwe dzięki użytym składnikom. Oprócz warzyw potrzebny będzie również skrobia, cukier oraz kilka innych dodatków, dzięki którym żelki nabiorą odpowiedniego smaku, a przede wszystkim konsystencji.
Składniki:
- 300 g marchewki
- 50 g cukru
- 80 g skrobii ziemniaczanej
- 100 ml soku z pomarańczy
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- woda
- wiórki kokosowe
Przepis Anny Zyśk na żelki marchewkowe
Krok 1. Przygotowanie żelek rozpocznij od obrania i umycia marchewek. Następnie na patelnię wlej wodę. Ułóż na niej marchewki i gotuj do miękkości.
Krok 2. Ugotowane warzywo zblenduj na jednolitą masę.
Krok 3. Marchewkę przełóż na suchą patelnię i dodaj startą skórkę oraz sok z pomarańczy.
Krok 4. Wsyp cukier oraz skrobię ziemniaczaną.
Krok 5. Składniki wymieszaj, a następnie podgrzewaj je ma małej mocy palnika.
Krok 6. Szklany pojemnik zwilż wodą, a następnie przełóż do niej gęstą masę i równomiernie ją rozprowadź. Pojemnik przykryj folią i jego zawartość pozostaw do wystygnięcia w lodówce.
Krok 7. Blok galaretki pokrój na mniejsze kawałki, a każdy z nich obtocz w wiórkach kokosowych. Deser jest gotowy.