Układam warstwy i wstawiam do piekarnika. Rodzina co tydzień prosi mnie o ten obiad
Ta prosta zapiekanka przypomina lazanię, jest jednak dużo bardziej swojska. Jest przy okazji łatwa do przyrządzenia. Trudno ją właściwie skategoryzować – może jako torcik naleśnikowy na słono?
Zapiekanka naleśnikowa
Przekładanie farszu z mielonego mięsa płatami ciasta to definicja włoskiej lazanii. Tyle tylko, że ciasto jest w niej makaronowe, a zatem z mąki, jajek i wody. Jeśli do takiej receptury dodamy mleko, mamy rzadkie ciasto w sam raz na naleśniki.
Z naleśników jednak też przyrządzić można wiele interesujących dań na słono, więcej niż tylko krokiety. Układane warstwami utworzą torcik, który można zapiec właśnie tak, jak robi się to z zapiekanką. Posypane startym serem, będą bardzo sycące i bogate w smaku.
Zalej nią liście laurowe i pij przez 3 dni. Zapomnisz o przykrych dolegliwościachSwojska lazania
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Omme's Kitchen. Do podobnej zapiekanki można użyć dowolnego farszu z mięsa mielonego, a nawet resztek sosu do makaronu, jeśli jest odpowiednio gęsty.
Składniki
- 500 g mielonego mięsa
- 1 l mleka
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia marchewka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub paprykowego
- 20 ml oleju (+ do smażenia)
- 30 g masła
- 30 ml sosu sojowego
- 80 g mozzarelli
- Sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, gałka muszkatołowa
Zapiekane naleśniki
Do ½ litra mleka wybijamy jajka. Dodajemy pół szklanki wody i łyżeczkę soli. Energicznie mieszamy rózgą.
Do dobrze wymieszanego płynu dodajemy łyżkę oleju i 220 g mąki. Mieszamy na jednolite, gładkie ciasto. Smażymy z niego naleśniki na dobrze rozgrzanej, lekko przesmarowanej tłuszczem patelni.
Na drugiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy mięso wołowe i smażymy przyprawione solą, pieprzem i roztartym w moździerzu kminem rzymskim. Cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach. Obie dodajemy do smażenia razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oregano.
Kiedy mięso zrobi się brązowe, dodajemy przecier pomidorowy lub paprykowy i sos sojowy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kiedy sos będzie odpowiednio gęsty, odstawiamy go do przestudzenia.
Do rondelka wrzucamy grudkę masła i roztapiamy. Dodajemy pozostałą mąkę i sól. Przygotowujemy złocistą zasmażkę. Do niej wlewamy pozostałe pół litra mleka i gotujemy do zagęszczenia.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszy naleśnik. Nakładamy na niego grubą warstwę farszu, pozostawiając niewielki margines. Farsz polewamy łyżką beszamelu i przykrywamy kolejnym naleśnikiem.
Postępujemy tak z kolejnymi warstwami, pilnując, by margines wokół mięsa zmniejszał się. Dzięki temu osiągniemy kształt tortu przykrytego ze wszystkich stron naleśnikowym ciastem. Na końcu smarujemy wszystko resztą beszamelu i posypujemy startą mozzarellą. Zapiekankę wstawiamy na ok. 35 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, by ser i beszamel zrobiły się złociste.
Wypróbuj też przepisy na sałatkę warstwową Heni i ekspresową fasolkę po bretońsku.