Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Układam warstwy i wstawiam do piekarnika. Rodzina co tydzień prosi mnie o ten obiad
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.01.2025 19:29

Układam warstwy i wstawiam do piekarnika. Rodzina co tydzień prosi mnie o ten obiad

warstwowa zapiekanka
Fot. youtube.com/ommeskitchen

Ta prosta zapiekanka przypomina lazanię, jest jednak dużo bardziej swojska. Jest przy okazji łatwa do przyrządzenia. Trudno ją właściwie skategoryzować – może jako torcik naleśnikowy na słono?

Zapiekanka naleśnikowa

Przekładanie farszu z mielonego mięsa płatami ciasta to definicja włoskiej lazanii. Tyle tylko, że ciasto jest w niej makaronowe, a zatem z mąki, jajek i wody. Jeśli do takiej receptury dodamy mleko, mamy rzadkie ciasto w sam raz na naleśniki.

Z naleśników jednak też przyrządzić można wiele interesujących dań na słono, więcej niż tylko krokiety. Układane warstwami utworzą torcik, który można zapiec właśnie tak, jak robi się to z zapiekanką. Posypane startym serem, będą bardzo sycące i bogate w smaku.

mięso mielone na farsz
Fot. youtube.com/ommeskitchen
Zalej nią liście laurowe i pij przez 3 dni. Zapomnisz o przykrych dolegliwościach

Swojska lazania

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Omme's Kitchen. Do podobnej zapiekanki można użyć dowolnego farszu z mięsa mielonego, a nawet resztek sosu do makaronu, jeśli jest odpowiednio gęsty.

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 l mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub paprykowego
  • 20 ml oleju (+ do smażenia)
  • 30 g masła
  • 30 ml sosu sojowego
  • 80 g mozzarelli
  • Sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, gałka muszkatołowa

Zapiekane naleśniki

Do ½ litra mleka wybijamy jajka. Dodajemy pół szklanki wody i łyżeczkę soli. Energicznie mieszamy rózgą.

Do dobrze wymieszanego płynu dodajemy łyżkę oleju i 220 g mąki. Mieszamy na jednolite, gładkie ciasto. Smażymy z niego naleśniki na dobrze rozgrzanej, lekko przesmarowanej tłuszczem patelni.

Na drugiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy mięso wołowe i smażymy przyprawione solą, pieprzem i roztartym w moździerzu kminem rzymskim. Cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach. Obie dodajemy do smażenia razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oregano. 

Kiedy mięso zrobi się brązowe, dodajemy przecier pomidorowy lub paprykowy i sos sojowy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kiedy sos będzie odpowiednio gęsty, odstawiamy go do przestudzenia.

Do rondelka wrzucamy grudkę masła i roztapiamy. Dodajemy pozostałą mąkę i sól. Przygotowujemy złocistą zasmażkę. Do niej wlewamy pozostałe pół litra mleka i gotujemy do zagęszczenia.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszy naleśnik. Nakładamy na niego grubą warstwę farszu, pozostawiając niewielki margines. Farsz polewamy łyżką beszamelu i przykrywamy kolejnym naleśnikiem.

Postępujemy tak z kolejnymi warstwami, pilnując, by margines wokół mięsa zmniejszał się. Dzięki temu osiągniemy kształt tortu przykrytego ze wszystkich stron naleśnikowym ciastem. Na końcu smarujemy wszystko resztą beszamelu i posypujemy startą mozzarellą. Zapiekankę wstawiamy na ok. 35 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, by ser i beszamel zrobiły się złociste.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę warstwową Heni i ekspresową fasolkę po bretońsku.

przekładanie lazanii
Fot. youtube.com/ommeskitchen