Smakosze.pl Przepisy Obłędne kotlety mielone z kiszoną kapustą. Miękkie, soczyste i pełne smaku
canva/minadezhda

Obłędne kotlety mielone z kiszoną kapustą. Miękkie, soczyste i pełne smaku

27 sierpnia 2022

Soczyste kotlety mielone skuszą niejednego smakosza. Prosty trik polegający na połączeniu kiszonki z mięsem zaskoczy was lekkością i niezwykłym aromatem. Tak przyjemnie rozpływającego się w ustach posiłku dawno nie przygotowaliście. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona.

Jeśli marzą wam się cudownie soczyste kotlety mielone, nasza nowa propozycja z pewnością przypadnie wam do gustu . Lekkie, przyjemnie chrupiące danie przygotujecie bez trudu — wystarczy posiekaną kiszonkę połączyć z masą mięsną i wyrobić kotlety jak zwykle. Niewielka zmiana w recepturze pomoże wam uzyskać doskonałe efekty. Skusicie się?

Przepis na soczyste kotlety mielone z kiszoną kapustą

Składniki:

  • pół kilograma mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

  • 250 g kapusty kiszonej

  • 1 duże jajo

  • trochę masła

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować soczyste kotlety mielone? Dodatek kapusty kiszonej cudownie wzbogaci danie

Zaczynamy od obrania i posiekania cebuli. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju, uważając, by się nie zrumieniła. W międzyczasie odsączamy kapustę kiszoną i również ją siekamy.

Dodajemy ją do umieszczonego w dużej misce zmielonego mięsa, a następnie wbijamy jajo. Wrzucamy też ostudzoną cebulkę z patelni. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli, po czy starannie mieszamy.

Wilgotnymi dłońmi formujemy okrągłe kotlety i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zapiekamy przez 25 minut, uprzednio umieszczając odrobinę masła na każdym z mielonych. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Po inne pomysły na dania z kapustą kiszoną zajrzyjcie na naszą stronę. Oprócz soczystych kotletów mielonych przygotujecie z niej m.in. smaczną zupę oraz fuczki , czyli łemkowską alternatywę placków ziemniaczanych.

Soczyste kotlety mielone z kiszoną kapustą są pyszne
canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy