Obłędne kotlety mielone z ogórkiem kiszonym i boczkiem. Obiad z niespodzianką
Kotlety mielone lubi wielu smakoszy. Delikatne i soczyste mięso możecie urozmaicić, dodając do niego wędzonego boczku oraz pokrojonych w paseczki ogórków kiszonych. Danie nabierze charakteru i zachwyci każdego, kto skusi się choćby na kęs.
Kotlety mielone można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Proponowaliśmy wam już uzupełnienie masy o czosnek czy majonez . Teraz przedstawiamy przepis na bogate w smaki i tekstury mielone z aromatycznym boczkiem wędzonym i kiszonym ogórkiem. Skusicie się?
Przepis na kotlety mielone z boczkiem i ogórkiem kiszonym
Składniki:
-
500 g mielone mięsa wieprzowego
-
250 g wędzonego boczku
-
1 średnia cebula
-
3 ząbki czosnku
-
1 jajo
-
1 czerstwa bułka
-
1 szklanka mleka
-
5 ogórków kiszonych
-
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
pół łyżeczki majeranku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
bułka tarta do obtoczenia kotletów
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Bułkę zalewamy mlekiem. Cebulę obieramy i siekamy. Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy do niego pokrojony w kostkę boczek, jajko, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i pozostałe przyprawy.
Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie uzupełniamy masę o miękką, odciśniętą z płynu i rozdrobnioną bułkę. Ogórki kroimy wzdłuż, każdego z nich na cztery części. Z mięsa formujemy kotlety, a na środku każdego z nich umieszczamy po dwa kawałki ogórka.
Sklejamy masę tak, by ogórki znalazły się wewnątrz i obtaczamy ją w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy wyroby przy niedużej mocy palnika , aż z obu stron będą rumiane.
Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub bibule. Podajemy z dowolnie wybranymi dodatkami. Polecamy ziemniaki z wody i delikatną mizerię . Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Mallivan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kotlety z piersi kurczaka w musztardzie. Przepis na pyszny niedzielny obiad
-
Jak zrobić puszystą jajecznicę? Zdradzamy patent na idealne śniadanie
Źródło: kulinarneodslonypati