Smakosze.pl Przepisy Obłędne kotlety mielone z ogórkiem kiszonym i boczkiem
canva/arfo

Obłędne kotlety mielone z ogórkiem kiszonym i boczkiem

28 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kotlety mielone są popularnym polskim daniem. Dziś proponujemy wam obłędne kotlety mielone w wyjątkowo rodzimej wersji — z ogórkiem kiszonym i boczkiem. Ich przygotowanie jest proste — ogórki wystarczy pokroić w słupki i obtoczyć mięsną masą. Taka niespodzianka z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim.

Do mięsnej masy na kotlety mielone można dodawać przeróżne składniki. Dzięki nim zmieni się smak, aromat czy charakter całej potrawy. Bardzo ciekawym dodatkiem są warzywa. Dzięki nim zwiększa się wartość odżywcza tego dania. Mało co natomiast potrafi tak dodać smaku i aromatu, jak wędzony boczek. Przetestujcie kotlety mielone z dodatkiem kiszonych ogórków i boczku, a z pewnością będziecie je robić częściej.

Obłędne kotlety mielone z ogórkiem kiszonym i boczkiem

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • 20 dag wędzonego boczku

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 2 ząbki czosnku

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • 5 ogórków kiszonych

  • pół pęczka natki pietruszki

  • tarta bułka do obtoczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych

Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach wprost do mięsa.

Boczek pokrój w małą kostkę, dodaj do mięsa razem z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką. Wymieszaj, dodaj przyprawy, dokładnie wyrób masę.

Każdy ogórek przekrój wzdłuż na cztery części. Z mięsnej masy formuj kotlety, w każdego wciśnij dwa słupki ogórka. Dokładnie oblep je masą.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kotlety panieruj w tartej bułce, kładź na patelni i smaż po 4-5 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na mielone kotlety. Sprawdź, jak mielone robi Karol Okrasa , a także, jak zrobić kotlety mielone z piekarnika .

kiszone ogórki
kiszone ogórki

Źródło zdjęcia: canva/ppi09

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy