Aromatyczne, niezwykłe kotlety mielone z tajnym składnikiem Karola Okrasy
Lubicie kotlety mielone? A macie ochotę nieco odmienić ich smak? Skorzystajcie z przepisu Karola Okrasy na niezwykłe kotlety mielone z tajnym składnikiem. Wychodzą aromatyczne i soczyste. I z pewnością będziecie zaskoczeni ich delikatnym smakiem.
Karol Okrasa jest wielbicielem polskiej kuchni, który lubi testować niezwykłe połączenia i dodatki. Tym razem proponuje dodać do masy na mielone kotlety trochę masła orzechowego. Zaskakujące, prawda? A trzeba przyznać, że gotowe mielone z tym składnikiem smakują naprawdę świetnie.
Okrasa proponuje podać tak przygotowane kotlety z pieczonymi szparagami i sosem orzechowym. Jak ten zestaw smakuje, przekonajcie się sami.
Aromatyczne, niezwykłe kotlety mielone z tajnym składnikiem
Składniki:
na kotlety:
50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
15 dag suszonej żurawiny
1 łyżka masła orzechowego
pieprz
olej
dodatki:
2 cebule
olej
1 pęczek zielonych szparagów
3 łyżki masła
świeża kolendra
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka ostrej musztardy
cynamon
1 cytryna
sól, pieprz
Przygotowanie kotletów i dodatków
Do mielonego mięsa dodaj posiekaną, suszoną żurawinę, masło orzechowe i pieprz. Masę wymieszaj, a potem dokładnie wyrób na jednolitą masę. Mięso włóż na godzinę do lodówki.
Cebule obierz, pokrój w kostkę. Smaż na małym ogniu na sporej ilości oleju, aż nabierze bursztynowego koloru. Wystudź ją.
Szparagi opłucz. Odetnij z nich twarde końcówki. Resztę szparagów ułóż na złożonej folii aluminiowej. Połóż na nich trochę masła, skrop je olejem z cebuli, oprósz solą i pieprzem, posyp posiekaną kolendrą.
Szparagi szczelnie zawiń w folię i piecz w piekarniku z funkcją grill (możesz też grillować) 5-7 minut. Co jakiś czas je obróć.
Z mięsnej masy uformuj podłużne lub owalne kotlety. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je po 4-5 minut z każdej strony.
Na sos orzechowy masło orzechowe wymieszaj z musztardą, miodem, sokiem z cytryny i olejem z cebuli.
Kotlety podawaj z sosem orzechowymi i upieczonymi szparagami. Dobrym dodatkiem do tego dania będzie ugotowany ryż.
Jeśli szukasz innych przepisów na kotlety mielone, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę Anny Lewandowskiej na mielone z burakiem, a także przepis na kotlety mielone z ryżem.
Źródło zdjęcia: canva/donartruss
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: shareinfo