Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczne, niezwykłe kotlety mielone z tajnym składnikiem Karola Okrasy
Renata Materlińska
Renata Materlińska 23.02.2022 01:00

Aromatyczne, niezwykłe kotlety mielone z tajnym składnikiem Karola Okrasy

Karol Okrasa, wyrabianie mięsa
TRICOLORS/East News, canva/Professor25

Lubicie kotlety mielone? A macie ochotę nieco odmienić ich smak? Skorzystajcie z przepisu Karola Okrasy na niezwykłe kotlety mielone z tajnym składnikiem. Wychodzą aromatyczne i soczyste. I z pewnością będziecie zaskoczeni ich delikatnym smakiem.

Karol Okrasa jest wielbicielem polskiej kuchni, który lubi testować niezwykłe połączenia i dodatki. Tym razem proponuje dodać do masy na mielone kotlety trochę masła orzechowego. Zaskakujące, prawda? A trzeba przyznać, że gotowe mielone z tym składnikiem smakują naprawdę świetnie.

Okrasa proponuje podać tak przygotowane kotlety z pieczonymi szparagami i sosem orzechowym. Jak ten zestaw smakuje, przekonajcie się sami.

Aromatyczne, niezwykłe kotlety mielone z tajnym składnikiem

Składniki:

na kotlety:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

  • 15 dag suszonej żurawiny

  • 1 łyżka masła orzechowego

  • pieprz

  • olej

dodatki:

  • 2 cebule

  • olej

  • 1 pęczek zielonych szparagów

  • 3 łyżki masła

  • świeża kolendra

  • 1 łyżka masła orzechowego

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 łyżka ostrej musztardy

  • cynamon

  • 1 cytryna

  • sól, pieprz

Przygotowanie kotletów i dodatków

Do mielonego mięsa dodaj posiekaną, suszoną żurawinę, masło orzechowe i pieprz. Masę wymieszaj, a potem dokładnie wyrób na jednolitą masę. Mięso włóż na godzinę do lodówki.

Cebule obierz, pokrój w kostkę. Smaż na małym ogniu na sporej ilości oleju, aż nabierze bursztynowego koloru. Wystudź ją.

Szparagi opłucz. Odetnij z nich twarde końcówki. Resztę szparagów ułóż na złożonej folii aluminiowej. Połóż na nich trochę masła, skrop je olejem z cebuli, oprósz solą i pieprzem, posyp posiekaną kolendrą.

Szparagi szczelnie zawiń w folię i piecz w piekarniku z funkcją grill (możesz też grillować) 5-7 minut. Co jakiś czas je obróć.

Z mięsnej masy uformuj podłużne lub owalne kotlety. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je po 4-5 minut z każdej strony.

Na sos orzechowy masło orzechowe wymieszaj z musztardą, miodem, sokiem z cytryny i olejem z cebuli.

Kotlety podawaj z sosem orzechowymi i upieczonymi szparagami. Dobrym dodatkiem do tego dania będzie ugotowany ryż.

Jeśli szukasz innych przepisów na kotlety mielone, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę Anny Lewandowskiej na mielone z burakiem, a także przepis na kotlety mielone z ryżem.

kotlety mielone
kotlety mielone

Źródło zdjęcia: canva/donartruss

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: shareinfo

Zapraszamy na nasz Instagram