Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie puszyste placki bananowe. Sekret tkwi w 1 dodatku

Obłędnie puszyste placki bananowe. Sekret tkwi w 1 dodatku

Obłędnie puszyste placki bananowe
canva/Mariha-kitchen

Placki bananowe są słodką i szybką w przygotowaniu potrawą, która idealnie sprawdzi się o poranku. Swoją puszystość i lekką konsystencję zawdzięczają dodatkowi proszku do pieczenia. Wystarczy jedna łyżeczka, by proste ciasto zamienić w wyjątkowy i niezapomniany specjał. Spróbujecie?

Placki z banana są kolejną propozycją na wykorzystanie tych smakowitych owoców. Delikatny i puszysty specjał jest idealnym sposobem na szybkie i smaczne śniadanie na słodko. Będzie miłą odmianą od słodkiego chlebka czy wyrazistych bananów karmelizowanych. Koniecznie go spróbujcie.

Przepis na wyjątkowo puszyste placki bananowe

Składniki:

  • 1 duży dojrzały banan

  • 2 małe jajka

  • 150 ml mleka

  • 250 g mąki pszennej

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • odrobina cukru (opcjonalnie)

  • szczypta cynamonu

  • olej rzepakowy do smażenia

  • ulubiona konfitura do podania

Przygotowanie:

Banana rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko i cynamon. Składniki starannie łączymy. Powinniśmy uzyskać gęste ciasto o konsystencji śmietany.

Słodzimy je, jeśli to konieczne. Odstawiamy na chwilę. Patelnię natłuszczamy. Gdy się rozgrzeje, formujemy na niej placki. Przy pomocy łyżki nakładamy trochę ciasta, układając je w kształt koła.

Smażymy po 2 minuty z każdej strony, przy nie za mocnym ogniu. Wtedy ładnie urosną i nie będą surowe wewnątrz. Najlepiej smakują na ciepło z konfiturą.

Wskazówka: dojrzałe banany zwykle same już są bardzo słodkie, dlatego ilość dodanego cukru trzeba dostosować do własnych preferencji i posiadanych owoców.

Dojrzałe banany są idealne do przygotowania placków
Dojrzałe banany są idealne do przygotowania placków

Źródło zdjęcia: canva/Thiago Calamita, Pexels Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poprostupycha