Smakosze.pl Przepisy Obłędnie puszysty sernik pieczony na wodzie. Już nigdy nie zrobisz inaczej
canva/margouillatphotos

Obłędnie puszysty sernik pieczony na wodzie. Już nigdy nie zrobisz inaczej

23 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sernik pieczony na wodzie to pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Puszyste, doskonale wyrośnięte ciasto na spodzie z herbatników i z dodatkiem skórki cytrynowej posmakuje każdemu łasuchowi, a Ty przygotujesz go błyskawicznie.

Najlepsze kucharki pieką sernik w kąpieli wodnej. To prosty trik, dzięki któremu ciasto jest doskonałe. Przede wszystkim nie opada i nie pęka, jest również bardzo puszyste i wyrośnięte. Sernik wychodzi za każdym razem, jest lekki, a podany z konfiturą owocową będzie absolutnym hitem na Twoim stole.

Do przygotowania sernika pieczonego na wodzie potrzebujesz dużej blachy, do której wlejesz wodę, a także blachy o wymiarach 24 na 24 cm. Na początku przygotuj spód z maślanych herbatników i masła, następnie nastaw piekarnik, ponieważ masę serową przygotujesz błyskawicznie.

Sekretem doskonałego sernika w kąpieli wodnej jest długie pieczenie w stosunkowo niskiej temperaturze. Na początku sernik piecz w 160 stopniach, następnie po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 140 stopni. W ten sposób ciasto będzie idealnie upieczone i puszyste.

Po upieczeniu nie wyjmuj od razu ciasta z piekarnika. Sernik pieczony na wodzie musi chwilę ostygnąć w urządzeniu. Uchyl jedynie lekko drzwi i zostaw ciasto na 15- 20 minut, następnie wyjmij je i ostudzić na blacie kuchennym.

Puszysty sernik w kąpieli wodnej na spodzie z herbatników maślanych

Składniki na spód:

  • 2 paczki maślanych herbatników

  • pół kostki masła

Składniki na masę serową (blacha o wymiarach 24x 24 cm):

  • 1 kg sera twarogowego na sernik

  • budyń waniliowy

  • 4 jajka

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • pół szklanki cukru

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • skórka starta z małej cytryny

  • szczypta soli

Do podania:

Jak zrobić sernik pieczony na wodzie? Sernik nie pęka i nie opada

Herbatniki zmiel z blenderze na proszek, dodaj roztopione, gorące masło i mieszaj. Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniataj, żeby powstał spód, odstaw.

Nastaw piekarnik na 160 stopni C, Na dużą, pustą blachę wlej 2,5 szklanki wody. Białka oddziel od żółtek. Z białek i szczypty soli ubij pianę, następnie dodaj żółtka i mieszaj przez chwilę. Do masy wsypuj stopniowo cukier wanilinowy, cukier, budyń.

Następnie dodaj skórkę tartą z cytryny, mąkę, ser twarogowy i mieszaj do połączenia wszystkich składników. Masę serową wyłóż na spód z herbatników i umieść na blaszce z wodą. Sernik piecz 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni C, piecz kolejne 55 minut.

Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny deser- tu poznasz przepis na sernikobrownie z malinami. Rewelacyjnym ciastem do kawy jest również sernik kokosowy przepisu Ewy Wachowicz.

Sernik w kąpieli wodnej
canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy