Obłędnie puszysty sernik pieczony na wodzie. Już nigdy nie zrobisz inaczej
Sernik pieczony na wodzie to pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Puszyste, doskonale wyrośnięte ciasto na spodzie z herbatników i z dodatkiem skórki cytrynowej posmakuje każdemu łasuchowi, a Ty przygotujesz go błyskawicznie.
Najlepsze kucharki pieką sernik w kąpieli wodnej. To prosty trik, dzięki któremu ciasto jest doskonałe. Przede wszystkim nie opada i nie pęka, jest również bardzo puszyste i wyrośnięte. Sernik wychodzi za każdym razem, jest lekki, a podany z konfiturą owocową będzie absolutnym hitem na Twoim stole.
Do przygotowania sernika pieczonego na wodzie potrzebujesz dużej blachy, do której wlejesz wodę, a także blachy o wymiarach 24 na 24 cm. Na początku przygotuj spód z maślanych herbatników i masła, następnie nastaw piekarnik, ponieważ masę serową przygotujesz błyskawicznie.
Sekretem doskonałego sernika w kąpieli wodnej jest długie pieczenie w stosunkowo niskiej temperaturze. Na początku sernik piecz w 160 stopniach, następnie po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 140 stopni. W ten sposób ciasto będzie idealnie upieczone i puszyste.
Po upieczeniu nie wyjmuj od razu ciasta z piekarnika. Sernik pieczony na wodzie musi chwilę ostygnąć w urządzeniu. Uchyl jedynie lekko drzwi i zostaw ciasto na 15- 20 minut, następnie wyjmij je i ostudzić na blacie kuchennym.
Puszysty sernik w kąpieli wodnej na spodzie z herbatników maślanych
Składniki na spód:
-
2 paczki maślanych herbatników
-
pół kostki masła
Składniki na masę serową (blacha o wymiarach 24x 24 cm):
-
1 kg sera twarogowego na sernik
-
budyń waniliowy
-
4 jajka
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
pół szklanki cukru
-
2 łyżki mąki pszennej
-
skórka starta z małej cytryny
-
szczypta soli
Do podania:
-
domowa konfitura lub dżem, np. z czarnej porzeczki
Jak zrobić sernik pieczony na wodzie? Sernik nie pęka i nie opada
Herbatniki zmiel z blenderze na proszek, dodaj roztopione, gorące masło i mieszaj. Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniataj, żeby powstał spód, odstaw.
Nastaw piekarnik na 160 stopni C, Na dużą, pustą blachę wlej 2,5 szklanki wody. Białka oddziel od żółtek. Z białek i szczypty soli ubij pianę, następnie dodaj żółtka i mieszaj przez chwilę. Do masy wsypuj stopniowo cukier wanilinowy, cukier, budyń.
Następnie dodaj skórkę tartą z cytryny, mąkę, ser twarogowy i mieszaj do połączenia wszystkich składników. Masę serową wyłóż na spód z herbatników i umieść na blaszce z wodą. Sernik piecz 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni C, piecz kolejne 55 minut.
Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny deser- tu poznasz przepis na sernikobrownie z malinami. Rewelacyjnym ciastem do kawy jest również sernik kokosowy przepisu Ewy Wachowicz.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Placki ziemniaczane z pomidorem i szczypiorkiem. Nowa wersja klasyki
-
Letnie gołąbki według przepisu Tomasza Strzelczyka. Wychodzą cudownie soczyste