Smakosze.pl
Sernikobrownie z malinami. Przepyszne ciasto zachwyci najbliższych

canva/Anna_Shepulova

Sernikobrownie z malinami. Przepyszne ciasto zachwyci najbliższych

23 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Sernikobrownie to genialne połączenie ciasta czekoladowego i masy serowej. Dodaj również świeże lub mrożone maliny, a deser zachwyci każdego łasucha. Sernikowbrownie jest proste w przygotowaniu i idealne do kawy.

Uwielbiam i sernik i brownie, więc senikowbrownie to ciasto idealne, kiedy nie mogę zdecydować się, na jaki deser do kawy mam ochotę. Maliny są w cieście przysłowiową wisienką na torcie, idealnie komponują się z deserem i nadają mu lekkości i świeżości.

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Koniecznie pamiętaj o 3 zasadach

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Koniecznie pamiętaj o 3 zasadach

CZYTAJ DALEJ

Do ciasta możemy wykorzystać maliny świeże lub mrożone. Przed przygotowywaniem ciasta świeże maliny dokładnie umyjmy i osuszmy, mrożone natomiast rozmroźmy w temperaturze pokojowej, będą wtedy znacznie smaczniejsze i ładniejsze, niż rozmrażane w mikrofalówce.

Sernikobrownie to ciasto puszyste, wilgotne i pyszne. Masa brownie przygotowana z czekolady deserowej ma fenomenalny smak, który doskonale łączy się z puszystą i delikatną masą z twarogu. Jeśli nigdy go nie jadłeś, koniecznie musisz spróbować.

Przepis na sernikobrownie z malinami

Składniki na brownie (blacha o wymiarach 20x30 cm):

  • 200 g czekolady deserowej

  • 2 łyżki mleka

  • 200 g cukru

  • 110 g mąki pszennej

  • kostka masła

  • 3 jajka

Składniki na masę serową:

  • 400 g twarogu półtłustego

  • 150 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • 150 g malin

Jak zrobić sernikobrownie z malinami?

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Zrób masę brownie: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem i odstaw do przestygnięcia.

W misce utrzyj masło z cukrem i jajkami, następnie dodaj ostudzoną czekoladę i miksuj jeszcze chwilę. Do masy stopniowo dosypuj przesianą mąkę pszenną i całość wymieszaj szpatułką.

Na blachę wyłóż masę brownie i rozprowadź. Przygotuj masę serową: twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce, przełóż do miski. Dodaj cukier, jajka i cukier wanilinowy i ucieraj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Masę serową wyłóż na masę brownie i poukładaj maliny, następnie całą blachę wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika z opcją grzania góra dół, piecz 40- 45 minut i ostudź w uchylonym piekarniku.

Przygotuj również obłędne ciasto z malinami, mascarpone i galaretką. To ciasto bez pieczenia nie ma sobie równych, jest idealne do kawy w upalne dni.

Maliny do sernikobrownie

canva/mpessaris

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojoewypieki.com

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kluski śląskie

Przepisy

Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Porażający efekt jest zasługą 1 produktu

Czytaj więcej >
pieczona brukselka

Przepisy

Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na kanapkę Elvisa Presleya. Idealne połączenie smaków

Czytaj więcej >
miodownik

Przepisy

Pyszny miodownik z masą budyniową. Idealne ciasto na każdą okazję

Czytaj więcej >

Przepisy

Babcia Hania robi najlepsze gołąbki na świecie. Zero zbędnych udziwnień, pełnia smaku

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Tani pomysł na pyszny obiad

Czytaj więcej >