Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sernikobrownie z malinami. Przepyszne ciasto zachwyci najbliższych
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.06.2022 11:22

Sernikobrownie z malinami. Przepyszne ciasto zachwyci najbliższych

Sernikobrownie z malinami. Przepyszne ciasto zachwyci najbliższych
canva/Anna_Shepulova

Sernikobrownie to genialne połączenie ciasta czekoladowego i masy serowej. Dodaj również świeże lub mrożone maliny, a deser zachwyci każdego łasucha. Sernikowbrownie jest proste w przygotowaniu i idealne do kawy.

Uwielbiam i sernik i brownie, więc senikowbrownie to ciasto idealne, kiedy nie mogę zdecydować się, na jaki deser do kawy mam ochotę. Maliny są w cieście przysłowiową wisienką na torcie, idealnie komponują się z deserem i nadają mu lekkości i świeżości.

Do ciasta możemy wykorzystać maliny świeże lub mrożone. Przed przygotowywaniem ciasta świeże maliny dokładnie umyjmy i osuszmy, mrożone natomiast rozmroźmy w temperaturze pokojowej, będą wtedy znacznie smaczniejsze i ładniejsze, niż rozmrażane w mikrofalówce.

Sernikobrownie to ciasto puszyste, wilgotne i pyszne. Masa brownie przygotowana z czekolady deserowej ma fenomenalny smak, który doskonale łączy się z puszystą i delikatną masą z twarogu. Jeśli nigdy go nie jadłeś, koniecznie musisz spróbować.

Przepis na sernikobrownie z malinami

Składniki na brownie (blacha o wymiarach 20x30 cm):

  • 200 g czekolady deserowej

  • 2 łyżki mleka

  • 200 g cukru

  • 110 g mąki pszennej

  • kostka masła

  • 3 jajka

Składniki na masę serową:

  • 400 g twarogu półtłustego

  • 150 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • 150 g malin

Jak zrobić sernikobrownie z malinami?

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Zrób masę brownie: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem i odstaw do przestygnięcia.

W misce utrzyj masło z cukrem i jajkami, następnie dodaj ostudzoną czekoladę i miksuj jeszcze chwilę. Do masy stopniowo dosypuj przesianą mąkę pszenną i całość wymieszaj szpatułką.

Na blachę wyłóż masę brownie i rozprowadź. Przygotuj masę serową: twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce, przełóż do miski. Dodaj cukier, jajka i cukier wanilinowy i ucieraj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Masę serową wyłóż na masę brownie i poukładaj maliny, następnie całą blachę wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika z opcją grzania góra dół, piecz 40- 45 minut i ostudź w uchylonym piekarniku.

Przygotuj również obłędne ciasto z malinami, mascarpone i galaretką. To ciasto bez pieczenia nie ma sobie równych, jest idealne do kawy w upalne dni.

Maliny do sernikobrownie
canva/mpessaris

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojoewypieki.com