Sernikobrownie z malinami. Przepyszne ciasto zachwyci najbliższych
Sernikobrownie to genialne połączenie ciasta czekoladowego i masy serowej. Dodaj również świeże lub mrożone maliny, a deser zachwyci każdego łasucha. Sernikowbrownie jest proste w przygotowaniu i idealne do kawy.
Uwielbiam i sernik i brownie, więc senikowbrownie to ciasto idealne, kiedy nie mogę zdecydować się, na jaki deser do kawy mam ochotę. Maliny są w cieście przysłowiową wisienką na torcie, idealnie komponują się z deserem i nadają mu lekkości i świeżości.
Do ciasta możemy wykorzystać maliny świeże lub mrożone. Przed przygotowywaniem ciasta świeże maliny dokładnie umyjmy i osuszmy, mrożone natomiast rozmroźmy w temperaturze pokojowej, będą wtedy znacznie smaczniejsze i ładniejsze, niż rozmrażane w mikrofalówce.
Sernikobrownie to ciasto puszyste, wilgotne i pyszne. Masa brownie przygotowana z czekolady deserowej ma fenomenalny smak, który doskonale łączy się z puszystą i delikatną masą z twarogu. Jeśli nigdy go nie jadłeś, koniecznie musisz spróbować.
Przepis na sernikobrownie z malinami
Składniki na brownie (blacha o wymiarach 20x30 cm):
200 g czekolady deserowej
2 łyżki mleka
200 g cukru
110 g mąki pszennej
kostka masła
3 jajka
Składniki na masę serową:
400 g twarogu półtłustego
150 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
Dodatkowo:
150 g malin
Jak zrobić sernikobrownie z malinami?
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Zrób masę brownie: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem i odstaw do przestygnięcia.
W misce utrzyj masło z cukrem i jajkami, następnie dodaj ostudzoną czekoladę i miksuj jeszcze chwilę. Do masy stopniowo dosypuj przesianą mąkę pszenną i całość wymieszaj szpatułką.
Na blachę wyłóż masę brownie i rozprowadź. Przygotuj masę serową: twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce, przełóż do miski. Dodaj cukier, jajka i cukier wanilinowy i ucieraj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Masę serową wyłóż na masę brownie i poukładaj maliny, następnie całą blachę wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika z opcją grzania góra dół, piecz 40- 45 minut i ostudź w uchylonym piekarniku.
Przygotuj również obłędne ciasto z malinami, mascarpone i galaretką. To ciasto bez pieczenia nie ma sobie równych, jest idealne do kawy w upalne dni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki bez sody i proszku do pieczenia. Idealne na śniadanie
Przepyszne pierogi z bobem. Wyjątkowy specjał na początek lata
Źródło: mojoewypieki.com