Smakosze.pl Przepisy Obtocz pieczarki chrupiącą panierką. Ta przekąska pobije serce każdego smakosza
Canva / Mykola Lunov

Obtocz pieczarki chrupiącą panierką. Ta przekąska pobije serce każdego smakosza

7 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Zapomnij o frytkach i chipsach. Mamy sposób na znacznie zdrowszą chrupiącą przekąskę. Obtocz pieczarki w panierce i przemień je w złociste apetyczne kuleczki. Idealnie smakować będą podane z ulubionymi sosami lub zwyczajnie ketchupem.

Smażone pieczarki doskonałe na każdą okazję

Chrupiące smażone pieczarki zdadzą egzamin w rozmaitych okolicznościach. Uświetnią imprezę lub wieczór filmowy z przyjaciółmi. Ich przyrządzenie jest proste i zajmuje niewiele czasu. Każdy poprosi o kolejną porcję.

Mnóstwo Polaków popełnia błąd w przechowywaniu czosnku. Szybciej się psuje i traci właściwości

Przepis na smażone pieczarki w panierce

Składniki:

  • 20 g pieczarek
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 4 jajka
  • 200 g tartego parmezanu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Jak przyrządzić chrupiące smażone pieczarki?

Pieczarki oczyść z ziemi za pomocą pędzelka . Następnie przygotuj elementy panierki. Mąkę pszenną wymieszaj z tartym parmezanem , a jajka rozkłóć z odrobiną soli .

Grzyby obtaczaj kolejno w jajku i mące wymieszanej z serem . Następnie ponownie w jajku i na koniec w bułce tartej . Czynność powtarzaj do momentu, aż wszystkie pieczarki będą obtoczone panierką .

Na patelni porządnie rozgrzej olej . Przygotowane pieczarki układaj partiami na gorącym tłuszczu . Smaż na złocisty kolor ze wszystkich stron. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i podawaj z wybranymi sosami . Rozwiewamy wątpliwości dotyczące obierania pieczarek . Te smaczne grzyby możesz bez trudu przygotować również w piekarniku .

smażone pieczarki z sosem.png
Canva / LauriPatterson

Makłowicz robi sernik według dawnej receptury. Na liście składników - ziemniaki
Wlej 1 szklankę do masy na kotlety mielone. Wyjdą soczyste i pulchniutkie
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy