Obtocz pieczarki chrupiącą panierką. Ta przekąska pobije serce każdego smakosza
Zapomnij o frytkach i chipsach. Mamy sposób na znacznie zdrowszą chrupiącą przekąskę. Obtocz pieczarki w panierce i przemień je w złociste apetyczne kuleczki. Idealnie smakować będą podane z ulubionymi sosami lub zwyczajnie ketchupem.
Smażone pieczarki doskonałe na każdą okazję
Chrupiące smażone pieczarki zdadzą egzamin w rozmaitych okolicznościach. Uświetnią imprezę lub wieczór filmowy z przyjaciółmi. Ich przyrządzenie jest proste i zajmuje niewiele czasu. Każdy poprosi o kolejną porcję.
Przepis na smażone pieczarki w panierce
Składniki:
- 20 g pieczarek
- 2 szklanki bułki tartej
- 4 jajka
- 200 g tartego parmezanu
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- olej do smażenia
Jak przyrządzić chrupiące smażone pieczarki?
Pieczarki oczyść z ziemi za pomocą pędzelka . Następnie przygotuj elementy panierki. Mąkę pszenną wymieszaj z tartym parmezanem , a jajka rozkłóć z odrobiną soli .
Grzyby obtaczaj kolejno w jajku i mące wymieszanej z serem . Następnie ponownie w jajku i na koniec w bułce tartej . Czynność powtarzaj do momentu, aż wszystkie pieczarki będą obtoczone panierką .
Na patelni porządnie rozgrzej olej . Przygotowane pieczarki układaj partiami na gorącym tłuszczu . Smaż na złocisty kolor ze wszystkich stron. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i podawaj z wybranymi sosami . Rozwiewamy wątpliwości dotyczące obierania pieczarek . Te smaczne grzyby możesz bez trudu przygotować również w piekarniku .