Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlej 1 szklankę do masy na kotlety mielone. Wyjdą soczyste i pulchniutkie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.03.2023 10:13

Wlej 1 szklankę do masy na kotlety mielone. Wyjdą soczyste i pulchniutkie

kotlety mielone z maślanką
canva/Marina Maslova

Pomysł na szybki obiad? Przygotuj kotlety mielone z nietypowym składnikiem. Do mięsa mielonego dodaj maślankę, a kultowe kotlety będą jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste. Mielone doprawione również przesmażoną na maśle cebulą, szczypiorkiem i suszonym majerankiem smakują obłędnie.

Kotlety mielone. Danie w sam raz na rodzinny obiad

Kotlety mielone są zawsze doskonałym pomysłem na obiad. Są proste w przygotowaniu i możemy podać je dosłownie z każdym dodatkiem. Polecam ziemniaki gotowane lub puree z kalafiora oraz mizerię lub buraczki na ciepło. Takie zestawy zawsze błyskawicznie znikają z talerzy.

Najlepsze kotlety mielone przygotujemy z łopatki wieprzowej, karkówki lub szynki. Gotowe mięso możemy kupić w sklepie, a możemy również samodzielnie zmielić wieprzowinę. Mięso na mielone musi mieć lekkie przerosty i tłuszcz, ponieważ dzięki nim nie będą suche po usmażeniu.

Kotlety mielone z maślanką smakują obłędnie. Mięso doprawione szczypiorkiem, majerankiem i przesmażoną na maśle cebulą dosłownie rozpływają się w ustach. Maślanka natomiast sprawia, że kotlety są bardzo soczyste i pulchne. Każdy zje je ze smakiem.

 

Buraczki zasmażane Gessler nie mają sobie równych. Sekretem smaku jest tradycyjny składnik

Przepis na pulchne kotlety mielone. Takich jeszcze nie jadłaś

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego wieprzowego
  • szklanka maślanki
  • cebula
  • 4- 5 łyżek bułki tartej
  • pół łyżki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • pół pęczka szczypiorku
  • łyżeczka masła

Dodatkowo:

  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Jak zrobić kotlety mielone z maślanką?

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Mięso mielone przełóż do miski, następnie dodaj cebulę, sól, pieprz, majeranek, szczypiorek i dokładnie wymieszaj. Wlej maślankę i ponownie mieszaj całą masę. 

Wsypuj bułkę tartą, żeby mięso miało odpowiednią konsystencję. Z przygotowanej masy wyrabiaj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor i podaj z ulubionymi dodatkami. 

Mięso mielone kupisz w Biedronce w bardzo atrakcyjnej cenie- tu poznasz aktualne obniżki cen w sieci sklepów. Z mięsa mielonego zrobisz również obłędne gołąbki bez zawijania. Sposób przygotowania i podania dania może Cię zaskoczyć.

kotlety mielone.jpg
canva/YelenaYemchuk