Zapomnij o obieraniu pieczarek. Mistrzowie kuchni mają 100 razy lepszy sposób
Obierasz pieczarki przez ich użyciem? Popełniasz wielki błąd. Przez to niepotrzebne działanie tracisz dużo czasu i energii. Grzyby wystarczy jedynie oczyścić.
Nie musisz obierać pieczarek
Młode jędrne pieczarki nie wymagają obierania. Ich skórka jest jak najbardziej jadalna i nie trzeba jej usuwać. Jeśli obieraliście pieczarki, aby pozbyć się z nich ziemi i zanieczyszczeń to także zapomnijcie o tej czynności. Możecie zrobić to łatwiej i dużo szybciej.
Wsyp 2 opakowania tego produktu do ciasta na naleśniki. Wyjdą lekkie jak obłokJak najlepiej oczyścić pieczarki przed ich przyrządzeniem?
Kupione w sklepie pieczarki często są pokryte grudkami ziemi. Wynika to z metody ich hodowli. Z oczywistych względów chcemy się tego zanieczyszczenia pozbyć przed wrzuceniem grzybów na patelnie lub do garnka. Zgrzytający między zębami piasek nie jest zjawiskiem pożądanym.
Naturalnym odruchem czyszczenia pieczarek jest opłukanie ich pod bieżącą wodą. To jednak wielki błąd. Gąbczasta struktura grzybów sprawi, że momentalnie nasiąkną one wodą. Takie pieczarki wyjdą rozmiękłe i nie będą smakować dobrze.
Jak wobec tego skutecznie oczyścić pieczarki? Z pomocą przyjdzie nam pędzelek. Ważne, aby miał odpowiednią twardość i nie gubił włosia. Za kilka złotych można zaopatrzyć się w specjalny pędzelek do użytku kuchennego.
Z użyciem pędzelka delikatnie omiatamy każdą pieczarkę. Ziemia z łatwością odkleja się od grzyba. Metoda ta jest zdecydowanie skuteczniejsza niż obieranie każdej sztuki z osobna.
W jakim przypadku należy obierać pieczarki?
Większość pieczarek jesteśmy w stanie oczyścić za pomocą metody opisanej powyżej. Dotyczy to przede wszystkich grzybów, które kupujemy i spożywamy na bieżąco. Pieczarki prosto ze sklepu są najczęściej świeże i mają jędrną białą powierzchnię.
Zdarzyć się może jednak, że kilka sztuk pieczarek zostanie gdzieś w zakamarkach lodówki. Takie grzyby tracą swoją elastyczna strukturę i zaczynają ciemnieć. Mimo defektów wizualnych można je jeszcze wykorzystać w kuchni.
W przypadku takich pieczarek warto pokusić się o ich obranie. Dzięki pozbyciu się wierzchniej ciemnej warstwy dajemy grzybowi nowe życie. O ile pieczarka po obraniu odzyskuje swój apetyczny kolor, możemy bez obaw przeznaczyć ją do spożycia. Oczywiście takiego grzyba najlepiej zużyć niezwłocznie po usunięciu z niego skórki. Dzięki prostemu trikowi zapobiegniesz ciemnieniu pieczarek na patelni. Jeśli zdecydujesz się na obieranie grzybów, w pomysłowy sposób wykorzystaj ich skórkę.