Od babci mam przepis na najlepszy sos żurawinowy. W tym roku znów go przygotuję na święta
Sos z żurawiny doskonale podkreśli smak świątecznych dań mięsnych. Do jego wykonania wcale nie trzeba wielu produktów. Gdy babcia pokazała mi przepis, nie mogłam uwierzyć, że jest tak prosty. Musiałam spróbować. Wam tez polecam — posmakuje nawet wybrednym.
Świąteczne wędliny podkreśli smaczny sos
Moja babcia nie wyobrażała sobie, by na święta nie przygotować szynki. Do przyrządzanej w piecu domowej wędliny zawsze podawała sos z żurawiny. Któregoś roku zapytałam ją jak go zrobić.
Zawsze mi smakował i nie chciałam, aby w moim domu zastąpiły go pełne chemii gotowce. Jednocześnie nie wyobrażałam sobie, bym miała spędzić całe popołudnie na jego przygotowaniu. Na szczęście okazało się to zbędne. Zresztą zobaczcie sami, jak niewiele wysiłku trzeba włożyć, by uzyskać znakomite efekty.
Prosty przepis na sos z żurawiny
Świeże owoce nie będą konieczne, by wykonać pyszny dodatek do świątecznych dań. Babcia udowodniła mi, że i z suszonej żurawiny wyjdzie bardzo dobry. Warto jednak wybrać produkt pozbawiony dwutlenku siarki, by jakość domowego przysmaku była jak najwyższa.
Składniki:
- 100 g suszonej żurawiny
- pół litra zimnej wody
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- 1 szklanka soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
Składników na sos nie ma wiele i są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Zamiast więc kupować drogie wyroby gotowe, warto skusić się na zrobienie go samodzielnie. Z zamieszczoną poniżej instrukcją na pewno wam się uda.
Jak zrobić smaczny sos z żurawiny? Babcia wyjawiła mi przepis
Wykonanie dodatku jest banalne. Zaczynam od wrzucenia suszonej żurawiny do gotującej się wody. Dodaję cukier i gotuję całość około 8 minut. Po tym czasie powstały gęsty syrop mieszam z cynamonem.
Wlewam sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy. Po kolejnych 2 minutach podgrzewania zdejmuję rarytas z kuchenki i starannie blenduję. Jest już gotowy do podania.
Do czego pasuje sos z żurawiny?
Słodki dodatek z kwaskową nutą idealnie podkreśli smak pieczonych mięs i wędlin. Będzie pyszny zarówno jako towarzystwo dla przysmaków podanych na ciepło, jak i tych już schłodzonych.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na świąteczne klasyki. Oprócz sosu z żurawiny znajdziecie m.in. r ecepturę na kisiel z tego owocu . Być może spodoba wam się też patent na nietuzinkowy makowiec bez zawijania .