Od dawna nie smażę kotletów schabowych w klasycznej panierce. Znalazłam na nie smaczniejszy sposób, rodzina go uwielbia
Kotlety schabowe mają wielu wiernych zwolenników. To danie obiadowe jest lubiane i popularne. Jednak ja już od dawna schabowych nie smażę w klasycznej panierce. Wybieram coś innego i jest to prawdziwy kulinarny hit. Moja rodzina uwielbia kotlety schabowe w takim wydaniu.
Kotlety schabowe, czyli polski obiad
Kotlety schabowe należą do jednych z najbardziej lubianych dań przez Polaków. Stały się już właściwie klasyką kuchni polskiej. Jemy je na co dzień, ale też od święta. Zaletą schabowych jest to, że można je przygotować w prosty sposób.
Zwykle schabowe panierujemy w jajku, bułce tartej i mące. Ja znalazłam jednak zupełnie innych sposób na panierkę i dodaje do niej cebulę. Teraz korzystam z tego kulinarnego odkrycia, które polubiła też moja rodzina. Takie schabowe to niebo w gębie. Polecam mój patent na to smaczne danie obiadowe.
Jak przygotować schabowe w cebulowej panierce?
Składniki:
- 4 plastry schabu bez kości
- jajko
- 2 cebule
- 2-3 łyżki majonezu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Porcje schabu rozbijamy tłuczkiem. Do miski wbijamy jajko, dodajemy majonez, sól, pieprz, paprykę i zioła. Wsypujemy też mąkę i dokładnie mieszamy. Cebule obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy ją do ciasta.
Panierkę dokładnie mieszamy, a na patelni rozgrzewamy olej. Plastry schabu maczamy w przygotowany cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Zrób kotlety schabowe w cebulowej panierce
Takie schabowe w cebulowej panierce będą znakomite z młodymi ziemniaczkami i porcją sezonowej surówki. Pasuje do nich też fasolka szparagowa lub brukselka. Cebulowa panierka świetnie pasuje do kotletów schabowych.
Podkręca ich smak i sprawia, że podczas przygotowania w domu unosi się smakowity zapach. Tak przygotowane kotlety schabowe będą wyjątkowo smaczne i soczyste. Zrób je na obiad i ciesz się smakiem. Będą smakować każdemu. Pisaliśmy o patencie na wyraziste schabowe. Radziliśmy też, jak odgrzewać schabowe.