Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kiedyś królował na stołach, dziś jest zapomniany. Przypomnij sobie ten sposób na rosół, a rodzina cię ozłoci
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 02.09.2023 11:54

Kiedyś królował na stołach, dziś jest zapomniany. Przypomnij sobie ten sposób na rosół, a rodzina cię ozłoci

rosół
YouTube/@Edyta Piotr hobby food

Rosół jest zupą, która gości na stołach Polaków na co dzień, ale też od święta. W większości domów podaje się go z makaronem. Niewiele osób pamięta o smacznym, choć nieco zapomnianym dodatku, który pokocha cała rodzina. Wypróbuj ten przepis w swojej kuchni. 

Rosół, czyli pyszna zupa

Rosół należy już do klasyki kuchni polskiej. Ta zupa to często numer 1 podczas wesel i innych przyjęć okolicznościowych. Bez rosołu wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Ta smaczna zupa syci, rozgrzewa i wyjątkowo smakuje.

Rosół podawany jest podczas przeziębień i infekcji. Sprawia, że od razu czujemy się lepiej. Zawiera witaminy A, C, E i K. Zamiast makaronu, przygotuj do rosołu aksamitne lane kluseczki. Tak podany będzie smakował całej rodzinie.

rosoł
YouTube/@kuchniasmakosza_
Znajoma kasjerka wyjawiła, czemu otwiera opakowanie jajek przed skasowaniem. O takim powodzie bym nie pomyślała

Jak przygotować rosół z lanymi kluskami?

Składniki:

  • 6 skrzydełek kurczaka
  • 300 g szpondra wołowego
  • pół selera
  • 1 pietruszka
  • pół pora
  • natka pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • sól
  • pieprz

Składniki na kluski

  • 2 jajka
  • 200 ml wody
  • 5 łyżek mąki

Mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodę do ¾ wysokości garnka. Solimy i gotujemy na wolnym ogniu. Po 30 minutach zbieramy szumowiny. Po godzinie dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Dorzucamy przyprawy i zwiększamy gaz. Możemy dodać też opalaną cebulę.

Zmniejszamy moc kuchenki i gotujemy przez jeszcze 2 godziny. Doprawiamy i dwukrotnie odcedzamy. Warzywa kroimy, mięso oddzielamy od kości i dorzucamy do rosołu. Robimy kluski lane. 

Kluski lane, czyli zapomniany dodatek

Robimy kluski lane, czyli jajka wbijamy do naczynia. Roztrzepujemy je i dodajemy mąkę oraz wodę. Dodajemy sól i słodką paprykę. Uzyskujemy ciasto trochę gęstsze od naleśników. Kluski bezpośrednio wlewamy na rosół, ale możemy je też gotować na wodzie.

Rosół zagotowujemy, a ciasto na lane kluski wlewamy przez widelec. To bardzo prosty sposób. Kluski mieszamy i dalej wlewamy. Robimy tyle klusek, ile potrzebujemy. Po wlaniu klusek jeszcze chwilę gotujemy rosół z kluskami. Pisaliśmy o mięsie do rosołu, jakie dodaje Karol Okrasa. Podawaliśmy też przepis na rosół od Ewy Wachowicz. 

rosół z lanymi kluskami.jpg
YouTube/@BABCIA BOŻENKA GOTUJE Domowo i smacznie