Kiedyś królował na stołach, dziś jest zapomniany. Przypomnij sobie ten sposób na rosół, a rodzina cię ozłoci
![rosół](https://images.iberion.media/images/1920/gotowanie_rosolu_78622b13c8.jpg)
Rosół jest zupą, która gości na stołach Polaków na co dzień, ale też od święta. W większości domów podaje się go z makaronem. Niewiele osób pamięta o smacznym, choć nieco zapomnianym dodatku, który pokocha cała rodzina. Wypróbuj ten przepis w swojej kuchni.
Rosół, czyli pyszna zupa
Rosół należy już do klasyki kuchni polskiej. Ta zupa to często numer 1 podczas wesel i innych przyjęć okolicznościowych. Bez rosołu wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Ta smaczna zupa syci, rozgrzewa i wyjątkowo smakuje.
Rosół podawany jest podczas przeziębień i infekcji. Sprawia, że od razu czujemy się lepiej. Zawiera witaminy A, C, E i K. Zamiast makaronu, przygotuj do rosołu aksamitne lane kluseczki. Tak podany będzie smakował całej rodzinie.
![rosoł](https://images.iberion.media/images/origin/rosol_b9337230ba.jpg)
Jak przygotować rosół z lanymi kluskami?
Składniki:
- 6 skrzydełek kurczaka
- 300 g szpondra wołowego
- pół selera
- 1 pietruszka
- pół pora
- natka pietruszki
- 3 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- sól
- pieprz
Składniki na kluski
- 2 jajka
- 200 ml wody
- 5 łyżek mąki
Mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodę do ¾ wysokości garnka. Solimy i gotujemy na wolnym ogniu. Po 30 minutach zbieramy szumowiny. Po godzinie dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Dorzucamy przyprawy i zwiększamy gaz. Możemy dodać też opalaną cebulę.
Zmniejszamy moc kuchenki i gotujemy przez jeszcze 2 godziny. Doprawiamy i dwukrotnie odcedzamy. Warzywa kroimy, mięso oddzielamy od kości i dorzucamy do rosołu. Robimy kluski lane.
Kluski lane, czyli zapomniany dodatek
Robimy kluski lane, czyli jajka wbijamy do naczynia. Roztrzepujemy je i dodajemy mąkę oraz wodę. Dodajemy sól i słodką paprykę. Uzyskujemy ciasto trochę gęstsze od naleśników. Kluski bezpośrednio wlewamy na rosół, ale możemy je też gotować na wodzie.
Rosół zagotowujemy, a ciasto na lane kluski wlewamy przez widelec. To bardzo prosty sposób. Kluski mieszamy i dalej wlewamy. Robimy tyle klusek, ile potrzebujemy. Po wlaniu klusek jeszcze chwilę gotujemy rosół z kluskami. Pisaliśmy o mięsie do rosołu, jakie dodaje Karol Okrasa. Podawaliśmy też przepis na rosół od Ewy Wachowicz.
![rosół z lanymi kluskami.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/rosol_z_lanymi_kluskami_22204c9c9b.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![Herbata z banan i goździków](https://images.iberion.media/images/origin/banan_z_gozdzikami_babc6b6eae.png)
![Ocet Ewy Wachowicz z kombuchy](https://images.iberion.media/images/origin/Ocet_Ewy_Wachowicz_z_kombuchy_521378b571.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![kalarepa w garnku](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa_d59fbb4253.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![marynowana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/marynowana_cukinia_113c023072.jpg)
![Edward Miszczak, Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/taniec_z_gwiazdami_1_58fdf844cd.jpg)
![plaża nad Bałtykiem](https://images.iberion.media/images/origin/plaza_nad_Baltykiem_0ad3cff651.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Ewa Sałacka](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Salacka_zmarla_po_uzadleniu_osy_3118326349.jpg)
![TGV](https://images.iberion.media/images/origin/111_66bf0dc1b2.jpg)
![SearchGPT](https://images.iberion.media/images/origin/Search_GPT_2_fot_screen_Open_Ai_Beata_Zawadzka_EN_93670a16d3.png)
![Wojsko](https://images.iberion.media/images/origin/wojsko_fot_MON_adam_burakowski_EN_fa305a8fcb.png)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![Owoce i warzywa](https://images.iberion.media/images/origin/Owoce_i_warzywa_be0d30aa9b.jpg)
![Doda, Dariusz Pachut](https://images.iberion.media/images/origin/KA_Pi_F_2601878085.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)