Smakosze.pl

YouTube/@Edyta Piotr hobby food

Kiedyś królował na stołach, dziś jest zapomniany. Przypomnij sobie ten sposób na rosół, a rodzina cię ozłoci

2 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Rosół jest zupą, która gości na stołach Polaków na co dzień, ale też od święta. W większości domów podaje się go z makaronem. Niewiele osób pamięta o smacznym, choć nieco zapomnianym dodatku, który pokocha cała rodzina. Wypróbuj ten przepis w swojej kuchni. 

Rosół, czyli pyszna zupa

Rosół należy już do klasyki kuchni polskiej. Ta zupa to często numer 1 podczas wesel i innych przyjęć okolicznościowych. Bez rosołu wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Ta smaczna zupa syci, rozgrzewa i wyjątkowo smakuje.

Rosół podawany jest podczas przeziębień i infekcji. Sprawia, że od razu czujemy się lepiej. Zawiera witaminy A, C, E i K. Zamiast makaronu, przygotuj do rosołu aksamitne lane kluseczki. Tak podany będzie smakował całej rodzinie.

rosoł
YouTube/@kuchniasmakosza_
jajka

Znajoma kasjerka wyjawiła, czemu otwiera opakowanie jajek przed skasowaniem. O takim powodzie bym nie pomyślała

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować rosół z lanymi kluskami?

Składniki:
  • 6 skrzydełek kurczaka
  • 300 g szpondra wołowego
  • pół selera
  • 1 pietruszka
  • pół pora
  • natka pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • sól
  • pieprz
Składniki na kluski
  • 2 jajka
  • 200 ml wody
  • 5 łyżek mąki

Mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodę do ¾ wysokości garnka. Solimy i gotujemy na wolnym ogniu. Po 30 minutach zbieramy szumowiny. Po godzinie dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Dorzucamy przyprawy i zwiększamy gaz. Możemy dodać też opalaną cebulę.

Zmniejszamy moc kuchenki i gotujemy przez jeszcze 2 godziny. Doprawiamy i dwukrotnie odcedzamy. Warzywa kroimy, mięso oddzielamy od kości i dorzucamy do rosołu. Robimy kluski lane. 

Kluski lane, czyli zapomniany dodatek

Robimy kluski lane, czyli jajka wbijamy do naczynia. Roztrzepujemy je i dodajemy mąkę oraz wodę. Dodajemy sól i słodką paprykę. Uzyskujemy ciasto trochę gęstsze od naleśników. Kluski bezpośrednio wlewamy na rosół, ale możemy je też gotować na wodzie.

Rosół zagotowujemy, a ciasto na lane kluski wlewamy przez widelec. To bardzo prosty sposób. Kluski mieszamy i dalej wlewamy. Robimy tyle klusek, ile potrzebujemy. Po wlaniu klusek jeszcze chwilę gotujemy rosół z kluskami. Pisaliśmy o mięsie do rosołu, jakie dodaje Karol Okrasa. Podawaliśmy też przepis na rosół od Ewy Wachowicz.  

rosół z lanymi kluskami.jpg
YouTube/@BABCIA BOŻENKA GOTUJE Domowo i smacznie
Herbata z banan i goździków

Wbij goździki do banana i włóż go do garnka. Będziesz polecać ten trick znajomym

CZYTAJ DALEJ
Ocet Ewy Wachowicz z kombuchy

Niebywałe, z czego Wachowicz robi ocet. Zapomnij o jabłkach

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >