Nigdy nie wkładaj ich do mikrofalówki. Tylko tak odgrzane schabowe będą smakować, jak świeżo zrobione
Kotlety schabowe najlepiej smakują bezpośrednio po przyrządzeniu. Czasem jednak zachodzi potrzeba, by je podgrzać. Wrzucanie ich wtedy do mikrofalówki nie jest jednak najlepszym pomysłem, bo robią się twarde i niesmaczne. Podpowiadamy jak sprawić, by nie były zimne, a jednocześnie znów zachwycały smakiem.
Najprostsza metoda odgrzewania nie jest najlepsza
Wiele z nas podgrzewa obiad w mikrofalówce. Choć w większości przypadków pomysł ten całkiem dobrze się sprawdza, dla kotletów schabowych będzie bardzo złym wyborem. Mięso poddane działaniu mikrofal stanie się bowiem suche i twarde, a panierka straci swoją ciągłość i najprawdopodobniej zacznie odchodzić od kotleta.
Chcąc uniknąć takiej sytuacji, niektórzy decydują się na ponowne wrzucenie dania na patelnię. Taka strategia także ma wady. Kotlety schabowe stają się bowiem równie twarde, jak te podgrzewane w mikrofalówce, a panierka nasiąka tłuszczem i traci pożądaną chrupkość. Jak zatem postąpić, by osiągnąć zadowalające rezultaty?
Zapomnij o mizerii i kiszonych. Ogórki z patelni to prawdziwy hit sezonuKotlety schabowe podgrzewajcie w piekarniku
Można uznać, że rozgrzewanie piekarnika na chwilę się nie opłaca. Jednak w przypadku klasycznego dania obiadowego tylko takie postępowanie zagwarantuje nam, że efektem odgrzewania będzie smaczna potrawa.
Przy kolejnej okazji włóżcie zatem kotlety schabowe do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Wcześniej przenieście je do naczynia żaroodpornego i przykryjcie je folią aluminiową. Kwadrans spędzony w takich warunkach wystarczy, by można było zjeść je ze smakiem.
Jak podawać kotlety schabowe?
Skoro i tak będziemy uruchomiać piekarnik, można skorzystać z niego do przygotowania dodatków do kotleta schabowego. Wrzućcie wcześniej pokrojone na frytki i posmarowane aromatyczną oliwą ziemniaki lub pokrojone w kawałki marchewki, paprykę czy cukinię, a po mniej więcej 15 minut dostawcie naczynie z mięsem
Sprytne zastosowanie piekarnika ułatwi zarówno przygotowanie posiłku, jak i deserów. Po podgrzaniu kotletów schabowych wstawcie do pieca ciasto, a w mniej więcej godzinę uzyskacie pyszną domową słodycz. Sprawdźcie koniecznie przepis na ucierany placek na maślance — jest przyjemnie wilgotny. Być może skusi was też prosta receptura na kultową zebrę.