Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Uszka są jedną z potraw, które muszą trafić na mój wigilijny stół. Smakują wyśmienicie z barszczem czerwonym i niezmiennie od wielu lat szybko znikają z talerzy. Jednak już od dawna nie robię uszek z suszonymi grzybami. Stawiam na smaczniejszy i tańszy produkt.
Suszone grzyby szokują ceną
Uszka na Wigilie to już kulinarna tradycja w moim domu. Kiedyś przyrządzało się je z farszem z suszonych grzybów. Najlepiej grzyby uzbierać własnoręcznie jesienią i je suszyć. Potem będą jak znalazł do uszek i innych potraw wigilijnych.
Jednak, co zrobić, gdy nie mamy suszonych grzybów z jesiennego grzybobrania? Czy kupować te ze sklepu? Cena może przyprawić o zawrót głowy. Za 100 gramów suszonych grzybów trzeba zapłacić 35 zł, za 200 g- 70 zł. Za kilogram suszonych grzybów przyjdzie nam zapłacić nawet 350 zł.
Zastąp suszone grzyby tym produktem
Od lat nie używam suszonych grzybów do uszek. Cena za ten produkt jest zbyt wygórowana. Jednak suszone grzyby zastąpiłam innym, równie dobrym składnikiem. Do farszu używam pieczarek. Są one smaczne, tanie i świetnie sprawdzają w wigilijnym farszu.
Polecam wszystkim przepis na uszka z pieczarkami. To danie robi się naprawdę szybko, a efekt jest wyśmienity. Farsz zachwyca smakiem i wcale nie jest gorszy od tego z suszonych grzybów. Delikatny smak uszek jest świetnym uzupełnieniem wigilijnego barszczu.
Jak zrobić uszka z pieczarkami?
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 180 ml wody
- sól
Składniki na farsz pieczarkowy:
- ½ kg pieczarek
- 1 ½ łyżki masła
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Przyrządzenia uszek z pieczarkami zaczynamy od przygotowania farszu. W tym celu pieczarki myjemy i drobno kroimy. Siekamy też cebulę i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy pokrojone pieczarki. Gdy odparuje nadmiar wody, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz zostawiamy do ostudzenia.
Teraz przygotowujemy ciasto z wymienionych składników i je zagniatamy. Następnie wkładamy do woreczka i odkładamy na 20 minut, by wypoczęło. Po upływie tego czasu odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wykrawamy kółka, nakładamy farsz i lepimy. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od ich wypłynięcia. Pisaliśmy o tym, jak zrobić uszka z przepisu Magdy Gessler. Podawaliśmy też inny sprawdzony przepis na ciasto na uszka wigilijne.
Źródło: doradcasmaku.pl