Ciasto na uszka wigilijne - sprawdzony przepis
Barszcz czerwony z uszkami z farszem z suszonych grzybów jest tradycyjną zupą, od której zaczynamy wigilijną wieczerzę. Ciasto na uszka jest proste w przygotowaniu, jednak należy pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym uszka będą niezwykle delikatne i smaczne. Sprawdź, jak przygotować idealne ciasto na uszka wigilijne.
Ciasto na uszka przygotujesz z kilku podstawowych składników, nie musisz dodawać do niego jajek, aby było delikatne i rozpływało się w ustach. Do uszek przygotuj aromatyczny farsz z suszonymi grzybami i natką pietruszki.
Aby ciasto było delikatne, przed wyrabianiem musisz zaparzyć mąkę w gorącej, a najlepiej wrzącej wodzie i odstaw na chwilę. Zamiast jajek dodaj olej roślinny, lniany lub rzepakowy, dzięki któremu ciasto nabierze elastyczności. Ciasto po zaparzeniu musi odpocząć zanim przystąpisz do wałkowania i formowania uszek.
Barszcz z uszkami to pomysł na wyjątkową zupę wigilijną. Tu poznasz przepis na barszcz bez zakwasu z pieczonych buraków, prosty, smaczny i pyszny.
Przepis na ciasto na uszka wigilijne
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 ml wrzącej wody
5 łyżek oleju roślinnego
szczypta soli
Jak przygotować ciasto na uszka wigilijne?
Mąkę wsyp na stolnicę, dodaj sól, wrzącą wodę, zagnieć. Wrząca woda sprawi, że mąka się zagotuje, a ciasto będzie delikatne i elastyczne. Do ciasta dodaj również olej, wyrób dokładnie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut, aby ciasto odpoczęło.
Ciasto na pierogi podsyp mąką i rozwałkuj na cienki placek, wykrój szklanką lub formą kółka, do każdego włóż farsz, zawiń i sklej, aby uszka się nie rozwarstwiły podczas gotowania.