Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto na uszka wigilijne - sprawdzony przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.12.2021 01:00

Ciasto na uszka wigilijne - sprawdzony przepis

Ciasto na uszka wigilijne
canva/rlat

Barszcz czerwony z uszkami z farszem z suszonych grzybów jest tradycyjną zupą, od której zaczynamy wigilijną wieczerzę. Ciasto na uszka jest proste w przygotowaniu, jednak należy pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym uszka będą niezwykle delikatne i smaczne. Sprawdź, jak przygotować idealne ciasto na uszka wigilijne.

Ciasto na uszka przygotujesz z kilku podstawowych składników, nie musisz dodawać do niego jajek, aby było delikatne i rozpływało się w ustach. Do uszek przygotuj aromatyczny farsz z suszonymi grzybami i natką pietruszki.

Aby ciasto było delikatne, przed wyrabianiem musisz zaparzyć mąkę w gorącej, a najlepiej wrzącej wodzie i odstaw na chwilę. Zamiast jajek dodaj olej roślinny, lniany lub rzepakowy, dzięki któremu ciasto nabierze elastyczności. Ciasto po zaparzeniu musi odpocząć zanim przystąpisz do wałkowania i formowania uszek.

Barszcz z uszkami to pomysł na wyjątkową zupę wigilijną. Tu poznasz przepis na barszcz bez zakwasu z pieczonych buraków, prosty, smaczny i pyszny.

Przepis na ciasto na uszka wigilijne

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • 200 ml wrzącej wody

  • 5 łyżek oleju roślinnego

  • szczypta soli

Jak przygotować ciasto na uszka wigilijne?

Mąkę wsyp na stolnicę, dodaj sól, wrzącą wodę, zagnieć. Wrząca woda sprawi, że mąka się zagotuje, a ciasto będzie delikatne i elastyczne. Do ciasta dodaj również olej, wyrób dokładnie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut, aby ciasto odpoczęło.

Uszka wigilijne

Ciasto na pierogi podsyp mąką i rozwałkuj na cienki placek, wykrój szklanką lub formą kółka, do każdego włóż farsz, zawiń i sklej, aby uszka się nie rozwarstwiły podczas gotowania.