Od lat nie kupuję majonezu, robię go sam. Zawsze wychodzi idealny dzięki tym 2 zasadom
Kiedy cała Polska tuż przed Wielkanocą pogrąża się w sporze o wyższości jednej marki majonezu nad drugą, my pozostajemy z boku. A to dlatego, że przygotowujemy własny majonez. A o jego wyższości nad wszystkimi kupnymi przekonywać chyba nikogo nie trzeba.
Łatwy sposób na majonez
Choć jest podstawą polskiej kuchni, majonez rzadko przygotowujemy w domu. To wina mitycznych trudności w jego przygotowywaniu . „Mityczne” nie oznacza tu nieprawdziwe – rzeczywiście, domowy majonez łatwo jest zwarzyć, a że fabryczny równie łatwo jest kupić, wybieramy bezpieczną opcję.
Są jednak metody, które gwarantują, że majonez zawsze się uda . Wystarczy przestrzegać dwóch zasad, które sprawia, że w kilka minut z pomocą blendera przygotujemy najlepszy możliwy sos.
Przygotowujemy majonez w domu
Jedna z tych zasad mówi, że jajko, którego użyjemy jako bazy majonezu, musi być w temperaturze pokojowej . Autorka kanału Prosto i smacznie, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, poleca swoją metodę. Zalewa jajko wyjęte z lodówki gorącą wodą z kranu i zostawia na kilka minut.
Składniki
- 1 jajko
- 140 ml oleju (np. słonecznikowego, 20 ml można zastąpić oliwą)
- 1 kopiasta łyżeczka musztardy (dobrej jakości)
- 15 ml soku z limonki
- Sól, pieprz
Ubijamy majonez blenderem
Do najważniejszych zasad przygotowywania domowego majonezu za pomocą blendera należy odpowiednie dobranie naczynia . Kielich blendera ręcznego (ten, wewnątrz którego kręcą się noże) musi być dokładnie dopasowany do dna słoika lub szklanki, w której przygotowujemy sos.
Wszystkie składniki majonezu umieszczamy w naczyniu, pamiętając, że jajko musi mieć temperaturę pokojową . Sól dodajemy ostrożnie, nie więcej niż łyżeczkę, ponieważ majonez łatwo jest przesolić.
Olej dodajemy na końcu. Zgodnie z drugą zasadą należy pamiętać o wysokiej jakości składników naszego domowego majonezu, zwłaszcza oleju.
W naczyniu wypełnionym składnikami ostrożnie zanurzamy końcówkę blendera i opieramy ją na dnie naczynia . Włączamy blender na średnie obroty i ubijamy, nie podnosząc końcówki ani nie odrywając jej od dna naczynia . Można jedynie nieznacznie podnosić jeden bok, by wpuścić pod noże niezmieszaną jeszcze porcję oleju.
Po krótkim czasie majonez zacznie gęstnieć. Kiedy ostatnia warstewka oleju zniknie z powierzchni sosu, domowy majonez będzie gotowy.
Wypróbuj też przepisy na niezwykłą włoską przekąskę z białej kiełbasy i zapiekankę z faszerowanych naleśników .