Smakosze.pl Przepisy Od lat nie kupuję majonezu, robię go sam. Zawsze wychodzi idealny dzięki tym 2 zasadom
Fot. youtube.com/prostoismacznie4151

Od lat nie kupuję majonezu, robię go sam. Zawsze wychodzi idealny dzięki tym 2 zasadom

4 marca 2024

Kiedy cała Polska tuż przed Wielkanocą pogrąża się w sporze o wyższości jednej marki majonezu nad drugą, my pozostajemy z boku. A to dlatego, że przygotowujemy własny majonez. A o jego wyższości nad wszystkimi kupnymi przekonywać chyba nikogo nie trzeba.

Łatwy sposób na majonez

Choć jest podstawą polskiej kuchni, majonez rzadko przygotowujemy w domu. To wina mitycznych trudności w jego przygotowywaniu . „Mityczne” nie oznacza tu nieprawdziwe – rzeczywiście, domowy majonez łatwo jest zwarzyć, a że fabryczny równie łatwo jest kupić, wybieramy bezpieczną opcję.

Są jednak metody, które gwarantują, że majonez zawsze się uda . Wystarczy przestrzegać dwóch zasad, które sprawia, że w kilka minut z pomocą blendera przygotujemy najlepszy możliwy sos.

blendowanie majonezu
youtube.com/@prostoismacznie4151
Dziś nafaszerowałem gołąbki nietypowym nadzieniem. Nie mogę uwierzyć, jak dobre wyszły, będę tak robił częściej

Przygotowujemy majonez w domu

Jedna z tych zasad mówi, że jajko, którego użyjemy jako bazy majonezu, musi być w temperaturze pokojowej . Autorka kanału Prosto i smacznie, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, poleca swoją metodę. Zalewa jajko wyjęte z lodówki gorącą wodą z kranu i zostawia na kilka minut.

Składniki

  • 1 jajko
  • 140 ml oleju (np. słonecznikowego, 20 ml można zastąpić oliwą)
  • 1 kopiasta łyżeczka musztardy (dobrej jakości)
  • 15 ml soku z limonki
  • Sól, pieprz

Ubijamy majonez blenderem

Do najważniejszych zasad przygotowywania domowego majonezu za pomocą blendera należy odpowiednie dobranie naczynia . Kielich blendera ręcznego (ten, wewnątrz którego kręcą się noże) musi być dokładnie dopasowany do dna słoika lub szklanki, w której przygotowujemy sos.

Wszystkie składniki majonezu umieszczamy w naczyniu, pamiętając, że jajko musi mieć temperaturę pokojową . Sól dodajemy ostrożnie, nie więcej niż łyżeczkę, ponieważ majonez łatwo jest przesolić.

Olej dodajemy na końcu. Zgodnie z drugą zasadą należy pamiętać o wysokiej jakości składników naszego domowego majonezu, zwłaszcza oleju.

W naczyniu wypełnionym składnikami ostrożnie zanurzamy końcówkę blendera i opieramy ją na dnie naczynia . Włączamy blender na średnie obroty i ubijamy, nie podnosząc końcówki ani nie odrywając jej od dna naczynia . Można jedynie nieznacznie podnosić jeden bok, by wpuścić pod noże niezmieszaną jeszcze porcję oleju.

Po krótkim czasie majonez zacznie gęstnieć. Kiedy ostatnia warstewka oleju zniknie z powierzchni sosu, domowy majonez będzie gotowy.

Wypróbuj też przepisy na niezwykłą włoską przekąskę z białej kiełbasy i zapiekankę z faszerowanych naleśników .

składniki majonezu
youtube.com/@prostoismacznie4151
Klonn wita wiosnę
Każdy robi sałatkę jarzynową, a ja wolę tę. Zajmuje mi 15 minut, a smakuje tak, że wszyscy chcą dokładki
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy