Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Każdy robi sałatkę jarzynową, a ja wolę tę. Zajmuje mi 15 minut, a smakuje tak, że wszyscy chcą dokładki
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.03.2024 17:11

Każdy robi sałatkę jarzynową, a ja wolę tę. Zajmuje mi 15 minut, a smakuje tak, że wszyscy chcą dokładki

sałatka jajeczna
Fot. youtube.com/@obzarciuch

Oto świetne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie świąt bez sałatki jarzynowej, ale ta klasyczna im się znudziła. Ta kompozycja wygląda podobnie, ale jej skład, a więc także smak, to rewolucja na wielkanocnym stole. Do tego robi się ją dużo szybciej, niż tradycyjną wersję. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem.

Sałatka z nowalijek

Tradycyjna sałatka jarzynowa jest zawsze taka sama. Czego nowego spodziewać się po groszku z puszki i marchewce ugotowanej w rosole? Jedno i drugie smakuje tak samo o każdej porze roku.

Co innego ta sałatka, oparta o jajka (owszem, też takie same o każdej porze roku, ale zarazem niezwykle wielkanocne). Znajdujemy w niej składniki typowo wiosenne: rzodkiewkę i szczypiorek. Jest dzięki temu lżejsza i wprowadza na wielkanocny stół smak budzącej się wiosny.

sałatka z jajkiem i rzodkiewką
youtube.com/@obzarciuch
Farsz tej prostej zapiekanki naleśnikowej zachwyca każdego. Wszystko, co potrzebne, pewnie masz już w lodówce Czy wiesz co jest na tym zdjęciu? Ta roślina ma wspaniałe właściwości

Sałatka z nowalijek

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Obżarciuch na youtubie, jednak nasza wersja jest lżejsza, ponieważ zastępuje majonez jogurtem. Oczywiście dla smaku można skorzystać z wersji Obżarciucha lub w dowolnych proporcjach mieszać oba te warianty.

Składniki

  • 10 jajek
  • Mały pęczek rzodkiewki
  • ½ dużej białej rzodkwi
  • Pęczek szczypiorku lub dymki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub skyru (całość lub część można zastąpić majonezem)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól i pieprz

Wiosenna sałatka wielkanocna

Jajka gotujemy na twardo. Rzodkiewkę odrywamy od naci, a białą rzodkiew obieramy. Oba te składniki siekamy, podobnie jak szczypiorek. Dodajemy do grubo posiekanych jajek.

W osobnym naczyniu łączymy jogurt, musztardę i sok z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Próbujemy na smak i w razie potrzeby doprawiamy przyprawami lub musztardą.

Składniki mieszamy w salaterce i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, żeby sałatka nabrała odpowiedniej struktury, a smaki się połączyły.

Wypróbuj też przepisy na surówkę z selera i jajka faszerowane na dwa sposoby.

składniki sałatki
youtube.com/@obzarciuch