Każdy robi sałatkę jarzynową, a ja wolę tę. Zajmuje mi 15 minut, a smakuje tak, że wszyscy chcą dokładki
Oto świetne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie świąt bez sałatki jarzynowej, ale ta klasyczna im się znudziła. Ta kompozycja wygląda podobnie, ale jej skład, a więc także smak, to rewolucja na wielkanocnym stole. Do tego robi się ją dużo szybciej, niż tradycyjną wersję. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem.
Sałatka z nowalijek
Tradycyjna sałatka jarzynowa jest zawsze taka sama. Czego nowego spodziewać się po groszku z puszki i marchewce ugotowanej w rosole? Jedno i drugie smakuje tak samo o każdej porze roku.
Co innego ta sałatka, oparta o jajka (owszem, też takie same o każdej porze roku, ale zarazem niezwykle wielkanocne). Znajdujemy w niej składniki typowo wiosenne: rzodkiewkę i szczypiorek. Jest dzięki temu lżejsza i wprowadza na wielkanocny stół smak budzącej się wiosny.
Farsz tej prostej zapiekanki naleśnikowej zachwyca każdego. Wszystko, co potrzebne, pewnie masz już w lodówce Czy wiesz co jest na tym zdjęciu? Ta roślina ma wspaniałe właściwościSałatka z nowalijek
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Obżarciuch na youtubie, jednak nasza wersja jest lżejsza, ponieważ zastępuje majonez jogurtem. Oczywiście dla smaku można skorzystać z wersji Obżarciucha lub w dowolnych proporcjach mieszać oba te warianty.
Składniki
- 10 jajek
- Mały pęczek rzodkiewki
- ½ dużej białej rzodkwi
- Pęczek szczypiorku lub dymki
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub skyru (całość lub część można zastąpić majonezem)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól i pieprz
Wiosenna sałatka wielkanocna
Jajka gotujemy na twardo. Rzodkiewkę odrywamy od naci, a białą rzodkiew obieramy. Oba te składniki siekamy, podobnie jak szczypiorek. Dodajemy do grubo posiekanych jajek.
W osobnym naczyniu łączymy jogurt, musztardę i sok z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Próbujemy na smak i w razie potrzeby doprawiamy przyprawami lub musztardą.
Składniki mieszamy w salaterce i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, żeby sałatka nabrała odpowiedniej struktury, a smaki się połączyły.
Wypróbuj też przepisy na surówkę z selera i jajka faszerowane na dwa sposoby.