Od lat nie kupuję sklepowych wędlin. Moja pieczona łopatka bije je na głowę, a kosztuje ułamek ceny
Coraz częściej konsumenci decydują na wyrabianie wędlin we własnym domu. Domowym sposobem można osiągnąć dużo smaczniejszy i zdrowszy efekt, a przy okazji zaoszczędzić sporo pieniędzy. Z tym przepisem smak i dodatkowe pieniądze w portfelu gwarantowane.
Jak kanapka to na bogato
Kanapki wciąż są podstawową formą pożywienia w ciągu dnia. Jemy je zarówno na śniadanie, lunch jak i kolację. Najbardziej lubimy te ze świeżym pieczywem i licznymi składnikami. Idealnie pasuje połączenie wędlin i serów oraz warzyw.
Świeży pomidor, sałata, czy ogórek dodaje kanapkom nie tylko fantastycznych kolorów, ale także smak. Wszystko zależy od odpowiednio dobranych, przyrządzonych, a przede wszystkim świeżych składników. Bez soczystej wędliny jednak ani rusz. Poniżej zdradzam, jak robię dodatek na kanapki domowym sposobem.
Jak zrobić smaczną wędlinę na kanapki?
Przygotowanie mięsnego specjału do chleba polecam każdemu smakoszowi. Nie jest to trudne, a efekt może zaskoczyć.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 20 g soli
- 20 g świeżo zmielonego pieprzu
- 5 g majeranku
- 5 g suszonego rozmarynu
- liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
Zacznij od umycia mięsa, które następnie osusz i włóż do miski . Sól dokładnie wetrzyj w mięso z każdej strony. Wsyp wszystkie przyprawy i podobnie jak w przypadku soli dokładnie wetrzyj. Przyprawione mięso przykryj i odstaw do lodówki na 24 godziny, aby się zamarynowało.
Po tym czasie łopatka jest gotowa do pieczenia. Przed włożeniem mięsa do naczynia, na jego spód włóż liść laurowy oraz 4 ziarenka ziela angielskiego. Piecz w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia przez godzinę w temperaturze 190 stopni . Przez pierwsze 10 minut warto piec mięso z termoobiegiem. Po pieczeniu wystarczy łopatkę odstawić do ostygnięcia, następnie kroić w plastry i przyrządzać smaczne kanapki.
Tanio, czyli zdrowo?
Jeżeli zastanawiasz się, czy przygotowanie wędliny może być zarówno tanie jak i zdrowe. To odpowiedź brzmi - tak. Udowadnia to właśnie ten przepis. Mimo że musimy poświęcić więcej czasu na przygotowanie, w porównaniu do pójścia na zakupy i kupienia gotowej wędliny. To warto wybrać zdrowszą, dużo tańszą opcję i po prostu zrobić wędlinę w domu. Sprawdź, także jaki składnik dodać do surówki z kapusty oraz jak Anna Lewandowska robi faworki .