Smakosze.pl Przepisy Od lat nie kupuję sklepowych wędlin. Moja pieczona łopatka bije je na głowę, a kosztuje ułamek ceny
Canva/@Radist

Od lat nie kupuję sklepowych wędlin. Moja pieczona łopatka bije je na głowę, a kosztuje ułamek ceny

10 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Coraz częściej konsumenci decydują na wyrabianie wędlin we własnym domu. Domowym sposobem można osiągnąć dużo smaczniejszy i zdrowszy efekt, a przy okazji zaoszczędzić sporo pieniędzy. Z tym przepisem smak i dodatkowe pieniądze w portfelu gwarantowane.

Jak kanapka to na bogato

Kanapki wciąż są podstawową formą pożywienia w ciągu dnia. Jemy je zarówno na śniadanie, lunch jak i kolację. Najbardziej lubimy te ze świeżym pieczywem i licznymi składnikami. Idealnie pasuje połączenie wędlin i serów oraz warzyw.

Świeży pomidor, sałata, czy ogórek dodaje kanapkom nie tylko fantastycznych kolorów, ale także smak. Wszystko zależy od odpowiednio dobranych, przyrządzonych, a przede wszystkim świeżych składników. Bez soczystej wędliny jednak ani rusz. Poniżej zdradzam, jak robię dodatek na kanapki domowym sposobem.

kanapka.jpg
Canva/@Joshua Resnick
Gotuję w garnku 5 liści laurowych i dodaję ten sok. Po chwili zyskuję cenny napój

Jak zrobić smaczną wędlinę na kanapki?

Przygotowanie mięsnego specjału do chleba polecam każdemu smakoszowi. Nie jest to trudne, a efekt może zaskoczyć.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 20 g soli
  • 20 g świeżo zmielonego pieprzu
  • 5 g majeranku
  • 5 g suszonego rozmarynu
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Zacznij od umycia mięsa, które następnie osusz i włóż do miski . Sól dokładnie wetrzyj w mięso z każdej strony. Wsyp wszystkie przyprawy i podobnie jak w przypadku soli dokładnie wetrzyj. Przyprawione mięso przykryj i odstaw do lodówki na 24 godziny, aby się zamarynowało.

Po tym czasie łopatka jest gotowa do pieczenia. Przed włożeniem mięsa do naczynia, na jego spód włóż liść laurowy oraz 4 ziarenka ziela angielskiego. Piecz w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia przez godzinę w temperaturze 190 stopni . Przez pierwsze 10 minut warto piec mięso z termoobiegiem. Po pieczeniu wystarczy łopatkę odstawić do ostygnięcia, następnie kroić w plastry i przyrządzać smaczne kanapki.

Tanio, czyli zdrowo?

Jeżeli zastanawiasz się, czy przygotowanie wędliny może być zarówno tanie jak i zdrowe. To odpowiedź brzmi - tak. Udowadnia to właśnie ten przepis. Mimo że musimy poświęcić więcej czasu na przygotowanie, w porównaniu do pójścia na zakupy i kupienia gotowej wędliny. To warto wybrać zdrowszą, dużo tańszą opcję i po prostu zrobić wędlinę w domu. Sprawdź, także jaki składnik dodać do surówki z kapusty oraz jak Anna Lewandowska robi faworki .

pieczona łopatka.jpg
Canva / fotek
Czy wiesz co oznacza biała piana na miodzie? Mnóstwo osób jest w błędzie i to kosztownym
Upiekłam na próbę sernik z tym owocem. Był tak dobry, że będę robić go na ważne okazje
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy