Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Upiekłam na próbę sernik z tym owocem. Był tak dobry, że będę robić go na ważne okazje
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.01.2024 17:39

Upiekłam na próbę sernik z tym owocem. Był tak dobry, że będę robić go na ważne okazje

sernik
Ala_z / Wikimedia / CC

To bardzo prosty przepis na sernik. Można dodać do niego owoc, który rzadko przychodzi na myśl, kiedy mowa o tym cieście. Efekty są jednak niezwykle ciekawe, a sernik wyraźnie zmienia swoje oblicze.

Sernik z ananasem

Ananas należy do kontrowersyjnych produktów w naszych kuchniach. Na pewno do kontrowersji tych dokładają się spory wokół pizzy z ananasem i nietypowe połączenia, w które wchodzi z mięsami i wędlinami.

Jednak produkt ten ma swoje zalety. Po pierwsze: jest po prostu pyszny. Jego mocną stroną jest też to, że świetnie się przechowuje, bo wszechobecny w sklepach puszkowany produkt może miesiącami stać na półce w spiżarni. A to oznacza, że łatwo po niego sięgnąć.

Sernik na talerzyku

Obierz marchewki i wrzuć do wrzątku, ten przepis to hit. Żałuję, że nie znałam go wcześniej

Sernik z ananasem

Sięgnijmy więc piekąc ten świetny sernik. Wystarczy otworzyć puszkę z plastrami ananasa i pokroić je w kostkę, a następnie w odpowiednim momencie dodać do ciasta.

Składniki na ciasto

  • ½ kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 330 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • Puszka ananasów w syropie
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 250 ml śmietany 18%
  • 120 ml oleju
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 7 jajek
  • 200 g cukru
  • 20 ml soku z cytryny

Przygotowanie sernika z ananasem

Wszystkie składniki ciasta połączyć w misce i wyrobić na gładką masę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika. Po wyjęciu zetrzeć na tarce na dno formy do pieczenia. Ciasto posypać kakao i ułożyć na nim pokrojone w kostkę ananasy.

Jajka rozdzielić na białko i żółtko. Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka rozetrzeć z cukrem. Dodać do nich pozostałe składniki i wymieszać, a na końcu dodać piankę z białek. Delikatnie wymieszać szpatułką do osiągnięcia jednolitej masy. Wylać ją na ciasto i ananasy przygotowane w formie.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę. Po zakończeniu pieczenia uchylić piekarnik i przez kolejną godzinę studzić.

Wypróbuj też przepis na malinową chmurkę bez pieczenia i magiczny dodatek do kawy, który pomaga schudnąć.

Ananas w puszce