Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Do swojej surówki z kapusty dodaję ten składnik. Goście najpierw się dziwią, potem zajadają ze smakiem
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 07.01.2024 19:21

Do swojej surówki z kapusty dodaję ten składnik. Goście najpierw się dziwią, potem zajadają ze smakiem

surówka
Canva/feri1

Moja surówka z kapusty kiszonej nie ma sobie równych. Dodaję do niej składnik, który nieźle podkręca smak. Budzi też zdziwienie gości, jednak zaskoczenie zmienia się w zachwyt już po pierwszym kęsie. 

Jedz surówkę z kapusty kiszonej na zdrowie

Kapusta kiszona to prawdziwa bomba witaminowa. Jedzenie jej poprawia odporność, dobroczynnie działa na układ trawienny i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Pozytywnie też wpływa na serce i układ krążenia. Oprócz tego poprawia wygląd i kondycję skóry.

Zalet z jedzenia kapusty kiszonej jest bez liku. Robię z niej surówkę do obiadu. Dorzucam też składnik, który dziwi moich gości. Wszystko dlatego, że do surówki trafia fasola. Świetnie podkręca smak surówki i jest bardzo zdrowa. Polecam mój przepis na smaczną surówkę z kapusty kiszonej i fasoli. 

fasola
Canva/pepmiba
W końcu mogę zrobić te ciasteczka bez specjalnej formy. Sposób podpowiedziała mi znajoma kucharka

Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej i fasoli?

Składniki:

  • 350 g kapusty kiszonej
  • 1  duże jabłko
  • 150 g białej fasoli
  • 2-3 łyżeczki majeranku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • sól i pieprz

Zrobienie surówki zaczynamy od namoczenia fasoli i zostawienia jej na noc. Potem ją gotujemy i odcedzamy. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, a majonez łączymy ze śmietaną. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy sos majonezowy i pieprz. 

Dosypujemy majeranek i ponownie mieszamy składniki. Wierzch sałatki możemy udekorować jabłkiem. Surówka z kapusty kiszonej i fasoli jest już gotowa do podania. Warto ją schłodzić przed podaniem. 

Surówka z kapusty kiszonej nie tylko do obiadu

Surówka z kapusty kiszonej i fasoli pasuje do mięsnych dań obiadowych. Będzie smakować też jako dodatek do drugiego śniadania. Zwykła kanapka dzięki niej nabierze wyjątkowego smaku. Surówka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a fasola podkręca jej smak.

Jednak musimy pamiętać o namoczeniu dzień wcześniej fasoli. Surówka jest wyrazista i bardzo zdrowa. Fasola może być tu zaskoczeniem, jednak dobrze znakomicie smakuje w połączeniu z pozostałymi składnikami

Moi goście przepadają też za tą prosta i szybką przekąską na ciepło. Kupione w sklepie jajka są dłużej świeże dzięki tej sztuczce.

surówka
Canva/peredniankina