Do swojej surówki z kapusty dodaję ten składnik. Goście najpierw się dziwią, potem zajadają ze smakiem
Moja surówka z kapusty kiszonej nie ma sobie równych. Dodaję do niej składnik, który nieźle podkręca smak. Budzi też zdziwienie gości, jednak zaskoczenie zmienia się w zachwyt już po pierwszym kęsie.
Jedz surówkę z kapusty kiszonej na zdrowie
Kapusta kiszona to prawdziwa bomba witaminowa. Jedzenie jej poprawia odporność, dobroczynnie działa na układ trawienny i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Pozytywnie też wpływa na serce i układ krążenia. Oprócz tego poprawia wygląd i kondycję skóry.
Zalet z jedzenia kapusty kiszonej jest bez liku. Robię z niej surówkę do obiadu. Dorzucam też składnik, który dziwi moich gości. Wszystko dlatego, że do surówki trafia fasola. Świetnie podkręca smak surówki i jest bardzo zdrowa. Polecam mój przepis na smaczną surówkę z kapusty kiszonej i fasoli.
W końcu mogę zrobić te ciasteczka bez specjalnej formy. Sposób podpowiedziała mi znajoma kucharkaJak zrobić surówkę z kapusty kiszonej i fasoli?
Składniki:
- 350 g kapusty kiszonej
- 1 duże jabłko
- 150 g białej fasoli
- 2-3 łyżeczki majeranku
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej śmietany
- sól i pieprz
Zrobienie surówki zaczynamy od namoczenia fasoli i zostawienia jej na noc. Potem ją gotujemy i odcedzamy. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, a majonez łączymy ze śmietaną. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy sos majonezowy i pieprz.
Dosypujemy majeranek i ponownie mieszamy składniki. Wierzch sałatki możemy udekorować jabłkiem. Surówka z kapusty kiszonej i fasoli jest już gotowa do podania. Warto ją schłodzić przed podaniem.
Surówka z kapusty kiszonej nie tylko do obiadu
Surówka z kapusty kiszonej i fasoli pasuje do mięsnych dań obiadowych. Będzie smakować też jako dodatek do drugiego śniadania. Zwykła kanapka dzięki niej nabierze wyjątkowego smaku. Surówka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a fasola podkręca jej smak.
Jednak musimy pamiętać o namoczeniu dzień wcześniej fasoli. Surówka jest wyrazista i bardzo zdrowa. Fasola może być tu zaskoczeniem, jednak dobrze znakomicie smakuje w połączeniu z pozostałymi składnikami.
Moi goście przepadają też za tą prosta i szybką przekąską na ciepło. Kupione w sklepie jajka są dłużej świeże dzięki tej sztuczce.