Smakosze.pl Przepisy Od lat robię placki bez tarcia ziemniaków. Gotuję je 100 razy szybciej
Fot. Shutterstock/Caftor

Od lat robię placki bez tarcia ziemniaków. Gotuję je 100 razy szybciej

15 lutego 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ścieranie ziemniaków na placki ziemniaczane jest najbardziej czasochłonną czynnością. Istnieje jednak przepis, w którym ta czynność jest zbędna. Poznaj go, a na przygotowanie placków nie poświęcisz zbyt wiele czasu.

Placki ziemniaczane bez tarcia

Placki ziemniaczane to znakomity dodatek do obiadu. Można podać je zarówno na słono – z gulaszem, jak i na słodko – z cukrem i ze śmietaną. Za każdym razem smakują wybornie, ale niestety, utrapieniem jest przygotowanie placków. Ścieranie ziemniaków nie tylko zajmuje sporo czasu, ale też wymaga użycia sporej siły.

Doskonale znamy tę bolączkę, dlatego przedstawiamy przepis , który w ogóle nie wymaga użycia tarki. Jak to możliwe? Poniżej znajdziesz dokładną instrukcję, zapoznasz się z nią, a wszystko stanie się jasne. Już nigdy nie przygotujesz placków inny sposób.

rozbijanie ziemniaków.jpg
Fot. Canva/Jannissimo
Henia pokazała swój sposób na kotlety mielone inaczej. W głowie się nie mieści, co dodaje do mięsa

Sekret na placki ziemniaczane bez tarcia

Zanim poznasz nasz sprytny sposób na placki ziemniaczane, koniecznie spójrz na listę z potrzebnymi składnikami i zobacz, co będzie ci potrzebne. Nie pomijaj tego kroku, mimo że wiesz, z czego składa się danie, bo na liście znajdują się także wymagane proporcje. Pamiętaj, aby na placki kupować ziemniaki o dużej zawartości skrobi. Wtedy wychodzą doskonałe i nie rozpadną się podczas smażenia.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 jajko
  • olej
  • pieprz
  • sól
smażenie placków.jpg
Fot. Canva/pixelshot

Przepis na placki ziemniaczane

Ugotowane ziemniaki przełóż do miski i rozgnieć je za pomocą tłuczka. Dzięki gotowaniu tarcie ziemniaków będzie zbędne. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie przełóż ją do miski z ziemniakami. Wsyp obie mąki, majeranek, pieprz oraz sól.

Składniki wymieszaj na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżki nakładaj na nią masę ziemniaczaną i formuj z niej cienkie placki. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź także przepis na obiad z szynki wieprzowej oraz wypróbuj przepis na bieszczadzkie placki .

placki.jpg
Fot. Canva/Rome2015
Zrobiłem na próbę gołąbki po bieszczadzku. Żałuję, że nie znałem tego przepisu wcześniej
Weź karkówkę i zasyp solą. Ten patent wymyślił jakiś geniusz
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy