Od lat robię placki bez tarcia ziemniaków. Gotuję je 100 razy szybciej
Ścieranie ziemniaków na placki ziemniaczane jest najbardziej czasochłonną czynnością. Istnieje jednak przepis, w którym ta czynność jest zbędna. Poznaj go, a na przygotowanie placków nie poświęcisz zbyt wiele czasu.
Placki ziemniaczane bez tarcia
Placki ziemniaczane to znakomity dodatek do obiadu. Można podać je zarówno na słono – z gulaszem, jak i na słodko – z cukrem i ze śmietaną. Za każdym razem smakują wybornie, ale niestety, utrapieniem jest przygotowanie placków. Ścieranie ziemniaków nie tylko zajmuje sporo czasu, ale też wymaga użycia sporej siły.
Doskonale znamy tę bolączkę, dlatego przedstawiamy przepis , który w ogóle nie wymaga użycia tarki. Jak to możliwe? Poniżej znajdziesz dokładną instrukcję, zapoznasz się z nią, a wszystko stanie się jasne. Już nigdy nie przygotujesz placków inny sposób.

Sekret na placki ziemniaczane bez tarcia
Zanim poznasz nasz sprytny sposób na placki ziemniaczane, koniecznie spójrz na listę z potrzebnymi składnikami i zobacz, co będzie ci potrzebne. Nie pomijaj tego kroku, mimo że wiesz, z czego składa się danie, bo na liście znajdują się także wymagane proporcje. Pamiętaj, aby na placki kupować ziemniaki o dużej zawartości skrobi. Wtedy wychodzą doskonałe i nie rozpadną się podczas smażenia.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 jajko
- olej
- pieprz
- sól

Przepis na placki ziemniaczane
Ugotowane ziemniaki przełóż do miski i rozgnieć je za pomocą tłuczka. Dzięki gotowaniu tarcie ziemniaków będzie zbędne. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie przełóż ją do miski z ziemniakami. Wsyp obie mąki, majeranek, pieprz oraz sól.
Składniki wymieszaj na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżki nakładaj na nią masę ziemniaczaną i formuj z niej cienkie placki. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.
Sprawdź także przepis na obiad z szynki wieprzowej oraz wypróbuj przepis na bieszczadzkie placki .
