To najlepszy przepis na szynkę wieprzową na obiad. 1 dodatek do sosu zaskakuje i zachwyca
Szynka wieprzowa nierzadko gości na naszych stołach, jednak bardzo często jako mięso mielone. A przecież to jeden z najciekawszych kulinarnie produktów z wieprzowiny. Dlatego warto częściej sięgać po dania takie jak ta wolno duszona szynka w sosie własnym. Gwarantuję, że tak dobrego sosu własnego w życiu nie jedliście.
Obiad z szynki wieprzowej
Szynka wieprzowa jest jasna, chuda i pełna smaku. A przy tym, o czym warto pamiętać, bardzo kształtna. To wszystko czyni ją całkiem atrakcyjnym produktem, z którego przygotować można pełnowartościowy i godnie wyglądający obiad.
Jedyny problem polega na tym, że czasem mięso z szynki wychodzi całkiem twarde. Należy je więc dość długo gotować. Przy tym jeden dodatek – ogórki kiszone – wprowadza do potrawy nie tylko kwasowy posmak, który doskonale ją odświeża. Dodaje też trochę samego kwasu, który może nieco zmiękczyć mięso.
W Dino do reszty zwariowali. Chude i napakowane białkiem mięso za bezcen, taniej nie znajdzieszSzynka wieprzowa z ogórkiem
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Becia Gotuje. Jej potrawa jest mniej doprawiona, ale efekt bardzo podobny do naszego. Ważne, by pamiętać o długim gotowaniu szynki, by zrobiła się naprawdę miękka. Produkty są różne i nie ma na to zasady, którą dałoby się wyrazić w minutach.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 ogórki kiszone
- Mąka do obtoczenia
- Liście laurowe i ziele angielskie
- Sos sojowy
- Masło klarowane do smażenia
- Sól, pieprz, kmin rzymski
Potrawka z duszonej szynki
Szynkę kroimy w plastry i obtaczamy w mące. W szerokim rondlu podsmażamy mięso na dużym ogniu. Przyprawiamy kminem rzymskim i smażymy, aż będzie rumiane. Zdejmujemy na osobny talerz.
Na tłuszcz wrzucamy teraz posiekaną w pióra cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
Do podsmażonej cebuli dodajemy z powrotem mięso, a następnie zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości. Może to zająć godzinę, a nawet półtorej.
Kiedy szynka będzie ładnie się rozpadać, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Ogórka kroimy w grubsze plasterki i wrzucamy do potrawki. Gotujemy bez przykrycia jeszcze przez 10-15 minut. Przyprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem do smaku.
Wypróbuj też przepisy na bieszczadzkie fuczki i niezwykłe udka z kurczaka.