Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrobiłem na próbę gołąbki po bieszczadzku. Żałuję, że nie znałem tego przepisu wcześniej
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 15.02.2025 13:17

Zrobiłem na próbę gołąbki po bieszczadzku. Żałuję, że nie znałem tego przepisu wcześniej

Pyszne gołąbki umieszczone w dużym naczyniu
Fot. Shutterstock/Alona Cherniakhova

Gołąbki to potrawa, która uchodzi w Polsce za tradycyjną. Kto odwiedza nasz kraj, koniecznie musi spróbować pysznych gołąbków w sosie. Wyróżnia je połączenie kapusty i pysznego farszu, czego efektem jest niesamowity smak. Co gdyby zrobić gołąbki bez mięsa? Przedstawiamy Wam przepis na bieszczadzki zawyłec.

Gołąbki, czyli tradycyjny przysmak Polaków

Gołąbki to fantastyczny pomysł na obiad na sobotę, który z pewnością nasyci całą rodzinę. Jest to połączenie kapusty ze smakowitym farszem, który składa się między innymi z mięsa mielonego, ryżu i cebuli. Ponadto idealnie pasuje do nich sos pomidorowy i pyszne gotowane ziemniaki. 

Pyszne gołąbki w sosie pomidorowym
Fot. Shutterstock/Jacek Chabraszewski

Co gdyby jednak odejść od tradycji i przygotować je trochę inaczej? Np. po bieszczadzku. Gołąbki po bieszczadzku to potrawa, której farsz nie zawiera mięsa. Za to ma w sobie wiele innych składników, które w połączeniu tworzą świetne danie. 

Kosztuje tylko 75 złotych zamiast 300. Ostatni dzień takiej promocji w Biedronce

Bieszczadzki zawyłec, czyli gołąbki z ziemniakami

Bieszczadzki zawyłec, jest świetną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków, ponieważ różnią się one farszem. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg surowego boczku
  • 4 cebule
  • 1/4 szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 1 główka kapusty
  • 1 l soku z kiszonej kapusty

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować gołąbki po bieszczadzku?

Przepis na gołąbki bez mięsa jest bardzo prosty, jednak wymaga poświęcenia czasu. W pierwszej kolejności myjemy ziemniaki i gotujemy w łupinkach do momentu, aż będą miękkie. Gdy chwilę ostygną, zdejmujemy delikatnie skórkę i rozgniatamy. 

W kolejnym kroku kroimy boczek w drobną kostkę i smażymy na małym ogniu, żeby nie doprowadzić do przypalenia. Chwilę przed końcem smażenia wrzucamy na patelnię pokrojoną cebulę i czekamy, aż się zeszkli. 

Do rozgniecionych ziemniaków dodajemy nasz boczek z cebulką oraz śmietanę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. 

Następnie z kapusty odrywamy liście, które znajdują się na wierzchu i wykrawamy głąb. Następnie należy ją sparzyć tak, aby liście zrobiły się miękkie. Po chwili delikatnie ściągamy liście z kapusty i pozbywamy się twardszych części przy głąbie. 

Na każdy liść starannie nakładamy nasz przygotowany farsz i dokładnie zawijamy, po czym wkładamy go do garnka. Po uformowaniu wszystkich gołąbków zalewamy je sokiem z kiszonej kapusty i wkładamy do lodówki na dwie doby. 

Gołąbki w trakcie formowania
Fot. Shutterstock/Pixel-Shot

Po upływie tego czasu wyjmujemy je z lodówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do chwili, aż się zarumienią. Co jakiś czas podlewamy je cieczą, w której moczyły się przez dwie doby. W momencie, w którym się przypieką, możemy je odwrócić na druga stronę i piec dalej. 

Tak przygotowane gołąbki podajemy ze śmietaną lub kwaśnym mlekiem. Ewentualnie ze skwarkami zrobionymi z boczku. 

Gołąbki umieszczone w ciemnym naczyniu
Fot. Canva

Sprawdź przepis na zapiekankę z ziemniakami i boczkiem. Zobacz, jaki napój działa zbawiennie na serce