Weź karkówkę i zasyp solą. Ten patent wymyślił jakiś geniusz

Karkówka to mięso, które jest częstym elementem kolacji w postaci grilla. Idealnie nadaje się na tego typu okazje i nie tylko. Najważniejsze jest to, aby ją dobrze zamarynować, a będzie świetnie smakować w każdej postaci.
Po co marynować mięso?
Marynata jest bardzo dobrym podbiciem smaku mięsa. Szykując składniki np. na grilla, dobrze jest zacząć dużo wcześniej i wszystko przygotować. Ale oczywiście nie tylko na grilla, ale również na zwykły obiad. Dzięki uprzedniemu zamarynowaniu mięso będzie kruche, aromatyczne i bardzo soczyste.

Ważne jest, aby mięso po obtoczeniu w przyprawach poleżało przez dłuższy czas w chłodzie, czyli w lodówce, ponieważ hamuje to rozwój bakterii. Przedstawiamy wam przepis na karkówkę w przyprawach. Cały proces jest dość czasochłonny, ale uwierzcie, że warto.
Kosztuje tylko 75 złotych zamiast 300. Ostatni dzień takiej promocji w BiedronceKarkówka z dodatkiem soli
Karkówka jest przepysznym mięsem, a odpowiednio przyrządzona i doprawiona, ujawnia swój najlepszy smak. Do przygotowania takiej karkówki będziemy potrzebować następujących składników. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Gute Rezepte
na YouTube.
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 350 g soli
- 1 litr octu 9%
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżka kozieradki
- 1 łyżeczka soli
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak odpowiednio zamarynować karkówkę
Sposobów na pyszną wędlinę jest wiele, ale z pewnością warto wypróbować właśnie ten. Cały proces trwa dość długo, ale efekt w postaci niesamowitego smaku wynagrodzi Wam oczekiwanie.
W pierwszej kolejności do dużego szklanego naczynia wsypujemy część soli. Następnie przekładamy do niego karkówkę i posypujemy resztą soli. Dokładnie obtaczamy, po czym przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na trzy dni.
Po upływie tego czasu wyjmujemy karkówkę i na godzinę wkładamy ją do miski z wodą. Następnie pozbywamy się wody i wlewamy ocet tak, żeby przykrył mięso w całości. Karkówkę trzymamy w occie przez pięć minut, od czasu do czasu przewracając na druga stronę.
W kolejnym kroku ścieramy czosnek na małych oczkach tarki i wcieramy go w mięso. W międzyczasie w małej misce mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy, po czym nacieramy nimi karkówkę ze wszystkich stron.
Obtoczone mięso w przyprawach przekładamy na papier do pieczenia. Zawijamy je dokładnie w pergamin, a następnie zabezpieczamy folią lub trytytkami w taki sposób, by papier szczelnie otulał wieprzowinę.

Karkówkę wkładamy do lodówki na 5 tygodni. Na papierze naklejamy cenówkę lub piszemy datę, by pamiętać, kiedy mięso zostało zamarynowane. Po 5 tygodniach domowa wędlina będzie gotowa.

Sprawdź przepis na pyszne domowe krówki. Zobacz, czym najlepiej podsypać ziemiokulkasa.





































