Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź karkówkę i zasyp solą. Ten patent wymyślił jakiś geniusz
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 15.02.2025 12:08

Weź karkówkę i zasyp solą. Ten patent wymyślił jakiś geniusz

Karkówka w naczyniu posypana solą
Fot. YouTube/Gute Rezepte

Karkówka to mięso, które jest częstym elementem kolacji w postaci grilla. Idealnie nadaje się na tego typu okazje i nie tylko. Najważniejsze jest to, aby ją dobrze zamarynować, a będzie świetnie smakować w każdej postaci. 

Po co marynować mięso?

Marynata jest bardzo dobrym podbiciem smaku mięsa. Szykując składniki np. na grilla, dobrze jest zacząć dużo wcześniej i wszystko przygotować. Ale oczywiście nie tylko na grilla, ale również na zwykły obiad. Dzięki uprzedniemu zamarynowaniu mięso będzie kruche, aromatyczne i bardzo soczyste

Soczysta surowa karkówka
Fot. Canva

Ważne jest, aby mięso po obtoczeniu w przyprawach poleżało przez dłuższy czas w chłodzie, czyli w lodówce, ponieważ hamuje to rozwój bakterii. Przedstawiamy wam przepis na karkówkę w przyprawach. Cały proces jest dość czasochłonny, ale uwierzcie, że warto.

Kosztuje tylko 75 złotych zamiast 300. Ostatni dzień takiej promocji w Biedronce

Karkówka z dodatkiem soli

Karkówka jest przepysznym mięsem, a odpowiednio przyrządzona i doprawiona, ujawnia swój najlepszy smak. Do przygotowania takiej karkówki będziemy potrzebować następujących składników. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Gute Rezepte
na YouTube.

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 350 g soli
  • 1 litr octu 9%
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżka kozieradki
  • 1 łyżeczka soli

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak odpowiednio zamarynować karkówkę

Sposobów na pyszną wędlinę jest wiele, ale z pewnością warto wypróbować właśnie ten. Cały proces trwa dość długo, ale efekt w postaci niesamowitego smaku wynagrodzi Wam oczekiwanie. 

W pierwszej kolejności do dużego szklanego naczynia wsypujemy część soli. Następnie przekładamy do niego karkówkę i posypujemy resztą soli. Dokładnie obtaczamy, po czym przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na trzy dni. 

Po upływie tego czasu wyjmujemy karkówkę i na godzinę wkładamy ją do miski z wodą. Następnie pozbywamy się wody i wlewamy ocet tak, żeby przykrył mięso w całości. Karkówkę trzymamy w occie przez pięć minut, od czasu do czasu przewracając na druga stronę. 

W kolejnym kroku ścieramy czosnek na małych oczkach tarki i wcieramy go w mięso. W międzyczasie w małej misce mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy, po czym nacieramy nimi karkówkę ze wszystkich stron

Obtoczone mięso w przyprawach przekładamy na papier do pieczenia. Zawijamy je dokładnie w pergamin, a następnie zabezpieczamy folią lub trytytkami w taki sposób, by papier szczelnie otulał wieprzowinę.

Karkówka zawinięta w papier do pieczenia i spięta trytytkami
Fot. YouTube/Gute Rezepte

Karkówkę wkładamy do lodówki na 5 tygodni. Na papierze naklejamy cenówkę lub piszemy datę, by pamiętać, kiedy mięso zostało zamarynowane. Po 5 tygodniach domowa wędlina będzie gotowa. 

Wędlina zrobiona z karkówki w przyprawach
Fot. YouTube/Gute Rezepte

Sprawdź przepis na pyszne domowe krówki. Zobacz, czym najlepiej podsypać ziemiokulkasa