Smakosze.pl Przepisy Od lat robię placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Ten sposób jest 100 razy lepszy
Canva

Od lat robię placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Ten sposób jest 100 razy lepszy

4 lutego 2024

Placki ziemniaczane to uniwersalny sposób na pyszną i sycącą przekąskę. Brakuje im przeważnie tylko jednego – szybkości przygotowania. Ale z tym przepisem to zupełnie nie problem.

Ścieranie ziemniaków na placki

Choć złociste ziemniaczane pyszności lubią wszyscy – mali i duzi – i w każdej postaci – na słodko i słono, ścieranie ziemniaków może być uciążliwością. Z pomocą przychodzi ta prosta droga na skróty.

Warto pamiętać, że placki ziemniaczane da się też zrobić z już ugotowanych ziemniaków . Zamieniamy wtedy ścieranie na ugniatanie, do którego możemy użyć ręcznego tłuczka albo praski, którą zwykle przygotowujemy masę ziemniaczaną na kluski.

smażone placki

Zalewam śmietaną łososia. Ten patent z Internetu jest od lat hitem w moim domu

Placki ze starych ziemniaków

Porada ta ma jeszcze jedną zaletę. Pozwala ona uratować ugotowane ziemniaki, które, podane na obiad, zamiast do żołądków domowników trafiły z powrotem do lodówki. Oczywiście, można takie ziemniaki zużyć na wiele kreatywnych sposobów, ale placki pozwalają wykorzystać takie ziemniaki jako przekąskę „poza kolejką” dań, które mamy zaplanowane na kolejne obiady.

Składniki

  • 800 g gotowanych ziemniaków (mogą być resztki z obiadu)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 50 g mąki pszennej
  • Sól, pieprz, olej rzepakowy

Placki z gotowanych ziemniaków

Placki przygotowujemy w analogiczny sposób jak te z ziemniaków startych na tarce. Ziemniaki przeciskamy przez praskę , dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną.

Cebulę możemy zetrzeć na tarce, ale skoro zrezygnowaliśmy z jej użycia w wypadku ziemniaków, łatwiej poszatkować ją w blenderze ręcznym .

Cebulę i ziemniaki mieszamy ze sobą i wyrabiamy na gładką masę. Kładziemy na patelnię po 2-3 łyżki masy na jeden placek i smażymy z obu stron do zrumienienia.

Wypróbuj też sposób na uratowanie puree ziemniaczanego w gofrownicy .  Dowiedz się, jakie tanie produkty z Lidla poleca jako zdrowe doktor dietetyki .

Gotowane ziemniaki

Bosacka wręcz bije na alarm. Przenigdy nie kupuj pączków w tych miejscach
Bardzo łatwe ciasto bez pieczenia. Robię je z 4 składników
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy