Od lat robię placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Ten sposób jest 100 razy lepszy
Placki ziemniaczane to uniwersalny sposób na pyszną i sycącą przekąskę. Brakuje im przeważnie tylko jednego – szybkości przygotowania. Ale z tym przepisem to zupełnie nie problem.
Ścieranie ziemniaków na placki
Choć złociste ziemniaczane pyszności lubią wszyscy – mali i duzi – i w każdej postaci – na słodko i słono, ścieranie ziemniaków może być uciążliwością. Z pomocą przychodzi ta prosta droga na skróty.
Warto pamiętać, że placki ziemniaczane da się też zrobić z już ugotowanych ziemniaków . Zamieniamy wtedy ścieranie na ugniatanie, do którego możemy użyć ręcznego tłuczka albo praski, którą zwykle przygotowujemy masę ziemniaczaną na kluski.
Placki ze starych ziemniaków
Porada ta ma jeszcze jedną zaletę. Pozwala ona uratować ugotowane ziemniaki, które, podane na obiad, zamiast do żołądków domowników trafiły z powrotem do lodówki. Oczywiście, można takie ziemniaki zużyć na wiele kreatywnych sposobów, ale placki pozwalają wykorzystać takie ziemniaki jako przekąskę „poza kolejką” dań, które mamy zaplanowane na kolejne obiady.
Składniki
- 800 g gotowanych ziemniaków (mogą być resztki z obiadu)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 50 g mąki pszennej
- Sól, pieprz, olej rzepakowy
Placki z gotowanych ziemniaków
Placki przygotowujemy w analogiczny sposób jak te z ziemniaków startych na tarce. Ziemniaki przeciskamy przez praskę , dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną.
Cebulę możemy zetrzeć na tarce, ale skoro zrezygnowaliśmy z jej użycia w wypadku ziemniaków, łatwiej poszatkować ją w blenderze ręcznym .
Cebulę i ziemniaki mieszamy ze sobą i wyrabiamy na gładką masę. Kładziemy na patelnię po 2-3 łyżki masy na jeden placek i smażymy z obu stron do zrumienienia.
Wypróbuj też sposób na uratowanie puree ziemniaczanego w gofrownicy . Dowiedz się, jakie tanie produkty z Lidla poleca jako zdrowe doktor dietetyki .