Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nigdy nie wyrzucam ziemniaków z obiadu. Robię z nich pyszne gofry i mam obiad na kolejny dzień
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.02.2024 16:02

Nigdy nie wyrzucam ziemniaków z obiadu. Robię z nich pyszne gofry i mam obiad na kolejny dzień

gofry z puree ziemniaczanego
facebook.com/parentips

Ziemniaki z wczorajszego obiadu plus nieoczywiste zastosowanie urządzenia kuchennego. A rezultaty nieoczekiwane i nowatorskie. Czy wiedzieliście, że gofry można przyrządzać także z ziemniaków?

Gofry z ziemniaków

Ziemniaki to jeden z tych produktów, które często ze stołu wędrują do lodówki. Ich los nie jest jednak przesądzony. Zamiast czekać, aż zeschną się w niej i będą do wyrzucenia, możemy zrobić z nich pyszny posiłek.

Gofry z ziemniaków to potrawa równie łatwa w przygotowaniu, jak puree ziemniaczane. Jeśli kartofle, które pozostały po obiedzie, mają tę postać, są już w zasadzie gotowe do upieczenia.

masa ziemniaczana
facebook.com/parentips
Biorę czerwoną kapustę i robię surówkę lepszą niż w restauracji. Rodzina nie może się nachwalić

Ziemniaczana przekąska z gofrownicy

Pierwszym krokiem przygotowania takiej potrawy jest więc przyrządzenie ziemniaczanej masy, która przypominać będzie puree. Warto, żeby zawierała ona nieco masła – sprawi ono, że potrawa będzie równo się przypiekać na brązowo i chrupiąco.

Możemy więc ubić ugotowane ziemniaki tłuczkiem, dodając masła. A jeśli po posiłku zostały frytki… cóż, są tacy, którzy korzystają z gofrownicy również w tym przypadku. Przed pieczeniem można je np. zblendować lub po prostu ułożyć w urządzeniu na natłuszczonej powierzchni.

Układanie sera na masie ziemniaczanej
facebook.com/parentips

Recykling ziemniaków

Gofrownicę uruchamiamy i nagrzewamy, a następnie smarujemy tłuszczem, np. olejem lub masłem. Masę ziemniaczaną doprawiamy wg uznania: solą, pieprzem i np. posiekaną natką pietruszki. Tak proponują autorzy kanału Parentips, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu. Warto też spróbować dodać tymianku, który świetnie komponuje się z kartoflami, albo wędzonej papryki.

Masą wypełniamy dolną część urządzenia. Na powierzchni układamy plaster sera żółtego lub np. startej mozzarelli. Dodajemy do tego po 1-2 plasterki boczku lub (nawet starzejącej się) wędliny. Przykrywamy drugą porcją ziemniaków i zamykamy pokrywę gofrownicy. Po kilku minutach ze starych ziemniaków gotowy jest pełnoprawny lunch.

Wypróbuj też przepis na faworki siostry Anieli i nietypowy dodatek do placków ziemniaczanych.

Boczek w gofrownicy
facebook.com/parentips