Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zalewam śmietaną łososia. Ten patent z Internetu jest od lat hitem w moim domu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.02.2024 18:37

Zalewam śmietaną łososia. Ten patent z Internetu jest od lat hitem w moim domu

łosoś w śmietanie
youtube.com/@smacznytv

Na naszych stołach zdecydowanie zbyt często zjawiają się ryby. Ten przepis to wspaniały punkt wyjścia, by to zmienić. Jest niezwykle prosty, a efektem jest wyśmienity obiad z kilku podstawowych składników.

Dobroczynny łosoś

Trzeba przyznać, że czasem kupowanie ryb w naszych sklepach to loteria. Nie zawsze wiadomo, jakie gatunki akurat będą dostępne. Jednym z niewielu pewniaków jest łosoś. Da się go spotkać wyjątkowo często, w dużych i małych tuszach.

Pamiętajmy, by sięgać po ryby możliwie często. Jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B i licznych mikroelementów, a przede wszystkim kwasów omega. Tymczasem Polacy jedzą ryb za mało i coraz mniej. Ten przepis może pomóc to zmienić. Obsmażamy w nim łososia na patelni, a następnie dusimy pod pierzyną z warzyw.

smażenie łososia
youtube.com/@smacznytv
Takie paluchy z ciasta francuskiego i boczku zrobię na ostatki. Są idealne na imprezy

Smażony łosoś na obiad

Ten pyszny, soczysty kawałek łososiowej tuszki w szpinaku i warzywach pasuje doskonale do klasycznego zestawu obiadowego z ryżem lub np. frytkami i surówką. Kanał Smaczny.tv, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, poleca do niego duszony ryż z cebulą i marchewką.

Składniki

  • ¾ kg surowego fileta z łososia
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ kg pieczarek
  • 150 ml śmietany 12%
  • 100 g świeżego szpinaku
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Duszony łosoś ze szpinakiem i pieczarkami

Filet z łososia kroimy na porcje i oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy go ze wszystkich stron na patelni, aż będzie lekko rumiany, i zdejmujemy na talerz.

Na głęboką patelnię wrzucamy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy posiekany boczek, pokrojone w plasterki pieczarki i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy chwilę i dolewamy pół szklanki wody. Dusimy, od czasu do czasu mieszając. Kiedy pieczarki będą zaczynały się robić miękkie, zalewamy całość śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. 

W sosie układamy plasterki cytryn, a następnie filety z łososia. Zwiększamy moc palnika i dusimy przez 10 minut pod przykryciem. Sos wykładamy łyżką na talerze, a na nim układamy po porcji łososia.

Wypróbuj też przepisy na odchudzającą sałatkę i aromatyczną pieczoną pierś z kurczaka.

Łosoś na warzywach
youtube.com/@smacznytv