Zalewam śmietaną łososia. Ten patent z Internetu jest od lat hitem w moim domu
Na naszych stołach zdecydowanie zbyt często zjawiają się ryby. Ten przepis to wspaniały punkt wyjścia, by to zmienić. Jest niezwykle prosty, a efektem jest wyśmienity obiad z kilku podstawowych składników.
Dobroczynny łosoś
Trzeba przyznać, że czasem kupowanie ryb w naszych sklepach to loteria. Nie zawsze wiadomo, jakie gatunki akurat będą dostępne. Jednym z niewielu pewniaków jest łosoś. Da się go spotkać wyjątkowo często, w dużych i małych tuszach.
Pamiętajmy, by sięgać po ryby możliwie często. Jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B i licznych mikroelementów, a przede wszystkim kwasów omega. Tymczasem Polacy jedzą ryb za mało i coraz mniej. Ten przepis może pomóc to zmienić. Obsmażamy w nim łososia na patelni, a następnie dusimy pod pierzyną z warzyw.
Takie paluchy z ciasta francuskiego i boczku zrobię na ostatki. Są idealne na imprezySmażony łosoś na obiad
Ten pyszny, soczysty kawałek łososiowej tuszki w szpinaku i warzywach pasuje doskonale do klasycznego zestawu obiadowego z ryżem lub np. frytkami i surówką. Kanał Smaczny.tv, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, poleca do niego duszony ryż z cebulą i marchewką.
Składniki
- ¾ kg surowego fileta z łososia
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- ¼ kg pieczarek
- 150 ml śmietany 12%
- 100 g świeżego szpinaku
- Pół pęczka natki pietruszki
- 1 cytryna
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Duszony łosoś ze szpinakiem i pieczarkami
Filet z łososia kroimy na porcje i oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy go ze wszystkich stron na patelni, aż będzie lekko rumiany, i zdejmujemy na talerz.
Na głęboką patelnię wrzucamy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy posiekany boczek, pokrojone w plasterki pieczarki i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy chwilę i dolewamy pół szklanki wody. Dusimy, od czasu do czasu mieszając. Kiedy pieczarki będą zaczynały się robić miękkie, zalewamy całość śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
W sosie układamy plasterki cytryn, a następnie filety z łososia. Zwiększamy moc palnika i dusimy przez 10 minut pod przykryciem. Sos wykładamy łyżką na talerze, a na nim układamy po porcji łososia.
Wypróbuj też przepisy na odchudzającą sałatkę i aromatyczną pieczoną pierś z kurczaka.