Smakosze.pl Porady Odciął końcówkę sałaty i wstawił do wody. Nie uwierzysz co się stało później
Screen z filmu na kanale YouTube Kocham Gotować

Odciął końcówkę sałaty i wstawił do wody. Nie uwierzysz co się stało później

20 kwietnia 2023

Sałata rzymska jest niesamowicie smaczna. Prosty trik zaprezentowany przez jednego z kucharzy pozwoli nam cieszyć się nią znacznie dłużej. Wystarczy, że odetniemy trzon i wstawimy go do wody. Efekty takiego działania przyjemnie nas zaskoczą.

Umieszczenie sałaty w wodzie przynosi zaskakujące efekty

Rosnące ceny żywności sprawiają, że wskazówki dotyczące jej niemarnowania są na wagę złota. Jedną z nich ostatnio podzielił się znany w sieci kucharz Piotr Ogiński. W krótkim wideo na YouTube zaproponował prosty sposób na maksymalne wykorzystanie główek sałaty rzymskiej.

Na nagraniu widzimy, jak odcina trzon warzywa, uzyskując kawałek od długości 3-4 cm. Zanurza go w wodzie i odstawia na parapecie, spodziewając się, że z resztek wyrosną nowe listki chrupiącej sałaty rzymskiej. I rzeczywiście tak się dzieje.

Koniec ze zwykłym grillowaniem kaszanki. Masarz pokazał 100 razy lepszy patent

Sałata rzymska odrasta z resztek

Kucharz tłumaczy, że uzyskanie nowych kawałków smakowitego warzywa wymaga nieco cierpliwości. Zdradza, że sałata rzymska — którą pokazuje w końcówce krótkiego filmu — wyrosła w 2 tygodnie.

W tym czasie Ogiński pilnował, by woda w pojemniku z trzonami była zawsze świeża — wymieniał ją przynajmniej raz dziennie. Naczynie stało też w nasłonecznionym miejscu kuchni. Można się spodziewać, że jeśli powtórzymy jego poczynania, też uzyskamy podobne rezultaty.

Jak podać sałatę rzymską?

Chrupiąca sałata o drobnych główkach świetnie nadaje się do grillowania na patelni. Bezie pyszna w połączeniu z innymi sezonowymi dodatkami np. kiszonymi rzodkiewkami . Warzywo można też wykorzystać do wzbogacenia popularnych sałatek.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na tego typu dania. Sałata rzymska wrzucona do sałatki greckiej czy szopskiej niektórych może oburzać, ale doda kolejnych zdrowych składników odżywczych do naszych potraw.

Źródło: YT/Kocham Gotować

„Gigant, olbrzym, potwór”. Największą pizzę zjesz za darmo pod 1 warunkiem
Bosacka wzięła sałatę i zwróciła uwagę na ważny detal. Jest oznaką świeżości
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy