Smakosze.pl Przepisy Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
YouTube/@homefoodkryger

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę

24 września 2023

Kotlety schabowe często gościły w moim jadłospisie. Jednak teraz przygotowuję na obiad kotlety słoneczne. Mają złocistą panierkę, którą robiło się w czasach PRL z kilku składników. Polecam przepis na smaczne kotlety słoneczne.

Kotlety słoneczne, czyli obiad z PRL

Czy lubicie kotlety schabowe? Ponoć to danie niezwykle często gości na stołach Polaków. U mnie w domu też dość często je robiłam. Jednak dotarłam do przepisu z czasów PRL . Teraz przygotowuję już tylko kotlety słoneczne.

Czy różni się to danie od tak lubianych kotletów schabowych? Panierka nie jest zrobiona z bułki tartej, ale z mieszanki innych produktów. Wszystko, dlatego, że w czasach PRL nie zawsze można było kupić bułki tartej. Polecam przepis na wyborne kotlety słoneczne w złocistej panierce.

kotlet słoneczny
YouTube/@homefoodkryger
Wlewam colę do mąki. Po chwili mam jeden z największych przysmaków

Jak zrobić kotlety słoneczne?

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 2 jajka na każdy plaster schabu
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Schab delikatnie rozbijamy i nacinamy, żeby nam się nie powywijał podczas smażenia. Doprawiamy mięso solą i pieprzem. Teraz robimy ciasto, w którym będziemy panierować plastry schabu.

Do miski wbijamy jajko, dodajemy jajka, mąkę, sól i dobrze mieszamy, żeby nie było grudek. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wlewamy odrobinę ciasta na patelnię i panierujemy plaster schabu w cieście . Resztę ciasta wylewamy na kotleta na patelni. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

Schab w cieście, czyli kotlet słoneczny

Na każdy plaster schabu potrzebujemy panierkę z dwóch jajek, mąki i soli. Danie przypomina trochę schabowego w omlecie, ale jest bardzo smaczne. Kotlety słoneczne są smaczną alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych. Można przygotować je w prosty sposób.

To nieco zapomniane z czasów PRL będzie smakować całej rodzinie. U mnie w domu stało się prawdziwym kulinarnym przebojem . Teraz zamiast schabowych robię kotlety słoneczne. Złocista panierka prezentuje się świetnie i jeszcze lepiej smakuje. Pisaliśmy o kotletach mielonych od cioci Wandy. Podawaliśmy też przepis na inne kotlety z czasów PRL.

kotlet słoneczny
YouTube/@homefoodkryger

Źródło: YouTube/@homefoodkryger

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Żadne ziemniaki i cukinia. Makłowicz robi placki z zupełnie innego składnika
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy