Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Home Food Kryger

Królował w czasach PRL, dziś niewielu o nim pamięta. Ten przysmak bije na głowę klasyczne mielone

13 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kotlety mielone z wołowiny, czyli rumsztyki, kiedyś były bardzo popularne. Dziś Warto przypomnieć sobie ich wyjątkowy smak. Są lepsze niż danie z wieprzowiny, a wykonanie jest dziecinnie proste. 

Proste i soczyste kotlety mielone z wołowiny

Rumsztyki — bo tak dawniej nazywano tę potrawę z dodatkiem smażonej cebulki — nie powinny odejść w zapomnienie. Żadne inne kotlety mielone nie dorównają im smakiem. Wykonanie natomiast jest banalne. Warto się skusić.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 małe jajo
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia

Prościej przygotować kotletów mielonych chyba się nie da. Są tak smaczne, że choć raz spróbować musicie. Pełna instrukcja wykonania dania dostępna jest w dalszej części artykułu.

Kotlety mielone z wołowiny.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Henia Foks
grzyby

To pewne, o tej porze najlepiej iść na grzyby. Powód zaskoczy nawet najstarszych

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować wołowe kotlety mielone? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynam od posiekania cebuli i zeszklenia jej na dobrze rozgrzanym oleju. Ostudzone warzywo do daję do mielonej wołowiny. Wbijam też jajko, a następnie doprawiam masę solą oraz pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formuję średniej wielkości kotlety mielone.

Delikatnie je spłaszczam, a następnie każdy nacinam tak, aby uzyskać paseczki. Smażę na rozgrzanym tłuszczu po mniej więcej 3 minuty z każdej strony. Odsączam na ręczniku papierowym.

Jak podać wołowe kotlety mielone?

Danie znakomicie smakuje z ziemniakami z wody oraz karmelizowaną cebulą . Na waszym talerzu nie może też zabraknąć kolorowej i soczystej surówki. Warto wybierać sezonowe specjały i późnym latem postawić np. na rarytas z kalarepy .

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na kotlety mielone. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić pyszną odsłonę z pieczarkami . Być może skuszą was też kotlety mielone wykonane bez dodatku bułki i jajka .

Rumsztyki, czyli pyszne kotlety mielone.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Henia Foks
deska do krojenia

Doktor technologii żywienia bije na alarm, chodzi o deski do krojenia. Używasz jej? Nie zapominaj o tej czynności

CZYTAJ DALEJ
ćwikła

Wypróbowałam przepis na ćwikłę od siostry Anastazji. Ten składnik rozłożył mnie na łopatki

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >