Smakosze.pl Przepisy Ogórki i cukinia mogą się schować. Patisony w tej zalewie biją je na głowę, co za smak
YouTube/@MonikaPrezentuje

Ogórki i cukinia mogą się schować. Patisony w tej zalewie biją je na głowę, co za smak

29 lipca 2023

Patisony z wyglądu przypominają latający spodek i spokrewnione są z dyniami. Jednak bywają dużo od nich smaczniejsze, podobnie jak od cukinii. W polskiej kuchni nie są zbyt popularne, a szkoda, bo to bardzo wartościowe warzywa. Polecamy doskonały przepis na patisony w zalewie curry. Nie będziesz mógł się oderwać od tego dania.

Patisony, czyli ufo w kuchni

Patison to warzywo, które przypomina ufo i charakteryzuje się kosmicznie dobrym smakiem. Dostarcza nam wielu witamin i minerałów. Zawiera witaminy: C, B6 i A . Dostarcza nam beta-karotenu i kwasu foliowego. Patisony pełne są też błonnika, manganu i wapnia.

Te smaczne warzywa o intrygującym wyglądzie mogą być białe, żółte i kremowe. Jedzenie patisonów zapobiega zawałom serca i udarom mózgu. Przeciwdziała też starzeniu się i powstawaniu nowotworom. Polecamy przepis na patisony w zalewie curry. Będą smakować nie tylko podczas długich zimowych wieczorów.

Wysyp borowików na koniec lipca. Grzybiarz zdradził, gdzie zebrał cały koszyk

Jak przygotować patisony w zalewie curry?

Składniki:

  • główka czosnku
  • 2 kg patisonów
  • baldachu kopru
  • natka selera
  • cebula dymka
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • litr wody
  • 1 ½ łyżki soli do przetworów
  • szklanka octu 10%
  • szklanka cukru
  • przyprawa curry

Patisony myjemy, usuwamy gniazda nasienne i  kroimy w ćwiartki. Do każdego słoika wkładamy czosnek, cebulkę, gorczycę, przyprawy . Pokrojone patisony ciasno układamy w słoikach. Wodę gotujemy z solą, dodajemy ocet, cukier i curry.

Gorącą zalewą zalewamy słoiki i pasteryzujemy około 20 minut od momentu zagotowania się. Na dno garnka kładziemy ściereczkę, by słoiki nie pękły . Słoiki w wodzie muszą być do co najmniej połowy. Po pasteryzacji- wyjmujemy je i stawiamy do góry dnem. Słoiki muszą ostygnąć.

Patisony w zalewie curry, czyli palce lizać

Patisony w zalewie curry mają wyjątkowy smak i aromat. Są słodko-ostre i pasują idealnie do dań mięsnych oraz przekąsek . Możemy serwować je do obiadów i dodawać do sałatek. Będą szczególnie smakować jesienią i zimą.

Warto pamiętać, że patisony świetnie nadają się do gotowania, pieczenia, smażenia oraz grillowania. Są o wiele bardziej aromatyczne od dyni i charakteryzują się delikatnym smakiem. Wybornie będą smakować z wyrazistymi przyprawami. Pisaliśmy o patisonach w occie. Podawaliśmy też przepis na patisony marynowane z papryką.

patisony w zalewie curry
YouTube/@MonikaPrezentuje

Źródło: YouTube/@MonikaPrezentuje

Latem moja babcia tarła cukinię i robiła z niej cudowny przysmak. Po latach odkryłam jej notatkę z przepisem
Ugotuj kalafiora i wypchaj go mięsem mielonym. Ten przepis na obiad jest lepszy niż gołąbki
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy