Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis krok po kroku na patisony w occie. Prawdziwy rarytas
Renata Materlińska
Renata Materlińska 24.08.2022 22:29

Przepis krok po kroku na patisony w occie. Prawdziwy rarytas

patisony
canva/Nataliia Yankovets

Szukacie pomysłu na niezwykłe przetwory? Mamy dla was przepis na patisony w occie. Powiemy wam krok po kroku, jak przygotować ten prawdziwy rarytas. Wyglądają bardzo interesująco i doskonale smakują. Będą doskonałe na przekąskę, a także jako dodatek do sałatek.

Sezon na przetwory trwa, warto już zbierać dobre pomysły i receptury. Jednym z takich ciekawych przepisów, który z pewnością warto przetestować, jest receptura na marynowane patisony.

Jeśli jeszcze nie jedliście tego warzywa, spróbujcie właśnie w tej postaci. Wychodzą chrupiące i smaczne. A pokrojone w plasterki wyglądają niesamowicie położone na kanapce czy dodane do sałatki.

Przepis na patisony w occie

Składniki:

  • 1 kg małych, świeżych patisonów

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 gałązki kopru z nasionami

  • 2 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

  • 1 łyżeczka nasion gorczycy

  • 1/2 l wody

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 szklanki octu 10 proc.

Przygotowanie patisonów marynowanych

Patisony dokładnie umyj, wytrzyj do sucha papierowymi ręcznikami. Ząbki czosnku obierz, przekrój na pół. Koper opłucz, osusz.

Na dno wyparzonych słoików włóż po listku laurowym, 2 ząbki czosnku, gałązce kopru. Dodaj trochę gorczycy, ziaren ziela i pieprzu. Słoiki napełnij patisonami.

Wodę zagotuj z cukrem, solą i octem, trochę przestudź. Zalewą zalej patisony. Słoiki zakręć, pasteryzuj ok. 25 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.

Po więcej inspiracji na niezwykłe przetwory zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis na pikantne ogórki krokodylki, a także na pomidory z cebulą w zalewie octowej.

patisony
patisony

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: